Dobré maso, kvalitní gril a skvělá společnost. Aneb právě nastal čas na letní grilování

Dobré maso, kvalitní gril a skvělá společnost. Aneb právě nastal čas na letní grilování

Během letního období se ze zahrad, teras a leckdy i balkonů line dráždivá vůně grilovaného masa a zeleniny. Grilování je také oblíbeným důvodem k návštěvě přátel nebo uspořádání pořádné letní party. Aby se ale vyvedla, jak má, potřebujete kvalitní gril.

S výběrem těch nejvhodnějších surovin vám poradí leckterá televizní kuchařská show. Volba dobrých přátel je na vás. My se zaměříme na to zdánlivě nejjednodušší - výběr grilu.

Ač se to nezdá, vybrat si vhodný gril totiž není tak úplně jednoduché. Ne snad proto, že by jich bylo na trhu málo. Důvod je zcela opačný – je jich hodně a v různých cenových relacích. Než se tedy rozhodnete pro konkrétní model, měli byste si ujasnit, co všechno od takového grilu vlastně požadujete.

Zásadní je, kde budete grilovat, pro koho a jakou chuť a vůni od grilovaných pochoutek čekáte. Neméně důležitý je i fakt, zda máte pro gril odpovídající místo pro uskladnění, až skončí grilovací sezóna.

Obecně se grily dělí do tří kategorií: elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Můžete se ale setkat i s grily určenými výhradně na dřevo.

Elektrické grily

Pokud máte jenom balkon nebo terasu, potřebujete menší gril, který nezačoudí okolí. Ideální volbou tak bude gril elektrický. Při grilování na tomto typu přístroje nevzniká jinak typický kouř, takže celý proces probíhá v relativní anonymitě a tedy bez obav, že na vás někdo zavolá hasiče, nebo z vyššího patra obytného domu vyleje konvičku s vodou. Elektrické grily mají teflonový povrch, který rozehřívají elektrické spirály. Maso se na nich nepřipálí, protože se dají nastavit na přesnou teplotu. Další výhodou je fakt, že se snadno čistí. Jelikož tuk z připravovaného masa se nepřepaluje nad otevřeným ohněm, dá se říci, že jde o zdravější přípravu pokrmů. Když začne pršet, můžete grilovací dýchánek uspořádat i doma v kuchyni.

A teď nevýhody. Ať je to jak chce, maso z elektrického grilu nikdy nebude chutnat jako pořádně očouzený a propečený plátek krkovičky. Navíc jste vždycky limitováni přítomností zásuvky.

Přednosti plynového grilu

Jde o jeden ze dvou typů, který je vhodný pro venkovní grilování. Hlavní výhodou plynového grilu je skutečnost, že většinou stačí jenom zmáčknout tlačítko a gril se rychle rozpálí. Lze u něj také dobře regulovat teplotu a snadněji se udržuje. Hodí se na terasu k domu nebo bytu, protože stejně jako v případě grilu elektrického je jeho obsluha čistá a bezproblémová, takže ji s přehledem zvládne každý. Některé modely dokonce zvládají usměrňovat žár, a tak umožňují pracovat ve velkém rozmezí teplot, díky čemuž na nich připravíte nejenom prudce opečené steaky či burgery, ale i ryby nebo zeleninu, tedy pokrmy vyžadující nepřímý žár. Oproti grilům na dřevěné uhlí mají také nižší provozní náklady.

Pokud vám chybí vůně dřeva, vězte, že i do plynového grilu můžete vložit dřevěné štěpky, které díky žáru doutnají a dodávají tak pokrmu zauzenou příchuť. Například grily Outdoorchef mají patentovanou technologii Funnel, což je trychtýř, který odvádí odkapávající šťávy pryč, čímž je zamezeno jejímu kontaktu s ohněm. Nevznikají tak nebezpečné spaliny a pokrmy se nepřipalují od šlehajících plamenů. U plynového grilu nemusíte dlouho čekat, než se rozehřeje. V podstatě ihned najíždí na provozní teplotu, která se dá velmi snadno regulovat dle aktuální potřeby grilovaných pokrmů. 

Příště: Dřevěná klasika

 

Text: Emma Hildová

Foto: Outdoorchef, Traeger

 

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slimáci jako postrach letní úrody – jak proti nim bojovat?

Slimáci jako postrach letní úrody – jak proti nim bojovat?

Slimáci jsou postrachem všech zahrádkářů, o tom není pochyb. Soustavně ožírají a tím postupně likvidují především jemné výhonky rostlin, mladé vzrůstající rostliny i květní poupata. Ohrožují tak především...

Čtěte dál
Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Zahrada je náš malý a soukromý kousek ráje, místo, kde v letních měsících trávíme svůj volný čas. Takové místo chceme mít zařízené...
Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Zahrada je náš malý a soukromý kousek ráje, místo, kde v letních měsících trávíme svůj volný čas. Takové místo chceme mít zařízené...
Jak vybírat a udržovat zahradní nábytek?

Jak vybírat a udržovat zahradní nábytek?

Ať už máte velikou zahradu s bazénem, rozlehlou terasu, pár metrů čtverečních nebo jenom balkon, v dnešní době máte na výběr z nepřeberného...
Spadané listí – podzimní postrach zahrádkářů, marný boj nebo relax a zábava?

Spadané listí – podzimní postrach zahrádkářů, marný boj nebo relax a zábava?

Podzim si žádá důslednou přípravu zahrady na zimní odpočinek. Je to doba, kdy je na zahradě potřeba udělat spoustu práce, včetně každoročního...
Živé ploty – k čemu jsou a jak o ně pečovat?

Živé ploty – k čemu jsou a jak o ně pečovat?

Řádně udržovaný a pěstěný živý plot je vždy hoden obdivu a z vaší zahrady dokáže udělat vskutku půvabné, někdy i trochu tajuplné, zároveň...
5 výhod zahradničení, pro něž se vyplatí popřemýšlet o pořízení zahrádky

5 výhod zahradničení, pro něž se vyplatí popřemýšlet o pořízení zahrádky

Podzim se hlásí ke slovu a zahrádkáři mají jistě plné ruce práce se sklízením úrody, tedy plodů úsilí, jež na zahrádce několik měsíců...
Všechno, co potřebujete vědět o kompostování

Všechno, co potřebujete vědět o kompostování

Kompost je velmi kvalitní bio hnojivo, které má své nedocenitelné uplatnění při pěstování vlastní zeleniny, květin, trávníků, ale i...
Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Je doba výletů, pěších túr, procházek do lesů a polehávání u vody, nejvyšší čas zjistit, jak se šetrně, účinně a třeba i udržitelně...
Jak si doma vyrobit vlastní kompost: Kroky, které vás k němu dovedou

Jak si doma vyrobit vlastní kompost: Kroky, které vás k němu dovedou

Výroba vlastního domácího kompostu vám pomůže využít výhody organického odpadu a snížit dopad na životní prostředí. Dalším benefitem...
Letní kino na vlastní zahradě: Není to tak složité, jak si možná myslíte

Letní kino na vlastní zahradě: Není to tak složité, jak si možná myslíte

Venkovní kino pod širým nebem, s hvězdami nad hlavou, teplým větříkem ve vlasech, nezaměnitelnou vůní prázdninové pohody (i pro ty,...
Domácí udírna – zkuste něco nového a pochutnejte si na vlastním uzeném!

Domácí udírna – zkuste něco nového a pochutnejte si na vlastním uzeném!

Připadá vám zahradní grilování už trochu fádní a okoukané? Nebo vám už prostě jen nechutnají kupované uzeniny a láká vás představa...
Jak vytvořit zahradu ve stylu Hamptons: Pár jednoduchých tipů

Jak vytvořit zahradu ve stylu Hamptons: Pár jednoduchých tipů

Název „The Hamptons“ nese historická přímořská kolonie a velmi oblíbené letní letovisko nacházející se v severovýchodní části Spojených...
Sázení rajčat – přehledný manuál nejen pro začátečníky

Sázení rajčat – přehledný manuál nejen pro začátečníky

Rajčata z vlastního záhonku chutnají o poznání lépe než ty ze supermarketu, jejich výsadbu navíc zvládnete i jako úplný začátečník....
Vertikutace jako základ jarní údržby zahrady

Vertikutace jako základ jarní údržby zahrady

Jaro už konečně ovládlo naše zahrady, zmizela zimní šeď a tráva se začíná zelenat v plné kráse. Nebude to dlouho trvat a přijde čas...