Během letního období se ze zahrad, teras a leckdy i balkonů line dráždivá vůně grilovaného masa a zeleniny. Grilování je také oblíbeným důvodem k návštěvě přátel nebo uspořádání pořádné letní party. Aby se ale vyvedla, jak má, potřebujete kvalitní gril.
S výběrem těch nejvhodnějších surovin vám poradí leckterá televizní kuchařská show. Volba dobrých přátel je na vás. My se zaměříme na to zdánlivě nejjednodušší - výběr grilu.
Ač se to nezdá, vybrat si vhodný gril totiž není tak úplně jednoduché. Ne snad proto, že by jich bylo na trhu málo. Důvod je zcela opačný – je jich hodně a v různých cenových relacích. Než se tedy rozhodnete pro konkrétní model, měli byste si ujasnit, co všechno od takového grilu vlastně požadujete.
Zásadní je, kde budete grilovat, pro koho a jakou chuť a vůni od grilovaných pochoutek čekáte. Neméně důležitý je i fakt, zda máte pro gril odpovídající místo pro uskladnění, až skončí grilovací sezóna.
Obecně se grily dělí do tří kategorií: elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Můžete se ale setkat i s grily určenými výhradně na dřevo.
Elektrické grily
Pokud máte jenom balkon nebo terasu, potřebujete menší gril, který nezačoudí okolí. Ideální volbou tak bude gril elektrický. Při grilování na tomto typu přístroje nevzniká jinak typický kouř, takže celý proces probíhá v relativní anonymitě a tedy bez obav, že na vás někdo zavolá hasiče, nebo z vyššího patra obytného domu vyleje konvičku s vodou. Elektrické grily mají teflonový povrch, který rozehřívají elektrické spirály. Maso se na nich nepřipálí, protože se dají nastavit na přesnou teplotu. Další výhodou je fakt, že se snadno čistí. Jelikož tuk z připravovaného masa se nepřepaluje nad otevřeným ohněm, dá se říci, že jde o zdravější přípravu pokrmů. Když začne pršet, můžete grilovací dýchánek uspořádat i doma v kuchyni.
A teď nevýhody. Ať je to jak chce, maso z elektrického grilu nikdy nebude chutnat jako pořádně očouzený a propečený plátek krkovičky. Navíc jste vždycky limitováni přítomností zásuvky.
Přednosti plynového grilu
Jde o jeden ze dvou typů, který je vhodný pro venkovní grilování. Hlavní výhodou plynového grilu je skutečnost, že většinou stačí jenom zmáčknout tlačítko a gril se rychle rozpálí. Lze u něj také dobře regulovat teplotu a snadněji se udržuje. Hodí se na terasu k domu nebo bytu, protože stejně jako v případě grilu elektrického je jeho obsluha čistá a bezproblémová, takže ji s přehledem zvládne každý. Některé modely dokonce zvládají usměrňovat žár, a tak umožňují pracovat ve velkém rozmezí teplot, díky čemuž na nich připravíte nejenom prudce opečené steaky či burgery, ale i ryby nebo zeleninu, tedy pokrmy vyžadující nepřímý žár. Oproti grilům na dřevěné uhlí mají také nižší provozní náklady.
Pokud vám chybí vůně dřeva, vězte, že i do plynového grilu můžete vložit dřevěné štěpky, které díky žáru doutnají a dodávají tak pokrmu zauzenou příchuť. Například grily Outdoorchef mají patentovanou technologii Funnel, což je trychtýř, který odvádí odkapávající šťávy pryč, čímž je zamezeno jejímu kontaktu s ohněm. Nevznikají tak nebezpečné spaliny a pokrmy se nepřipalují od šlehajících plamenů. U plynového grilu nemusíte dlouho čekat, než se rozehřeje. V podstatě ihned najíždí na provozní teplotu, která se dá velmi snadno regulovat dle aktuální potřeby grilovaných pokrmů.
Příště: Dřevěná klasika
Text: Emma Hildová
Foto: Outdoorchef, Traeger