4 tipy na kreativní úložné prostory, které ušetří místo a rozzáří interiér

4 tipy na kreativní úložné prostory, které ušetří místo a rozzáří interiér
zdroj: Shutterstock

Originální poličky, plechové vozíčky, lékařské skříně, neviditelné krabice pod postelí… To vše dokáže při chytrém umístění ušetřit místo, rozzářit interiér a vyřešit stresové situace, v nichž vás svírá úzkost z toho, že se k vám domů už nic nevejde… Stačí otevřít oči a dát volný průchod fantazii! Kde hledat inspiraci?

Vzhledem k nemilé covidové pandemii, která zasahuje i Česko a jejímž vlivem se nemůžeme za inspirací vydat do nějakého obchodu, si v této době musíme vystačit s internetem – stránky jako je Pinterest ale nabídnou poměrně uspokojivou alternativu. A kousky, které si zamilujete, můžete potom objednat přes internet nebo zužitkovat to, co najdete doma. Skvělé je, že fantazii se meze nekladou! Snad jen jedna rada – držte se při zemi v tom, že nakombinujete poličku se stylem, do něhož je laděn celý interiér vašeho bytu. A potom už se do toho můžete pustit!

1. Originální poličky
Účel poličky je jasný – uskladnit nebo vystavit věci, které chcete mít na očích a po ruce. Pokud vám klasické poličky typu prkýnka připevněného ke zdi připadají nudné, není nikde psáno, že na ně kvůli tomu musíte úplně zanevřít. Stačí najít inspiraci a zušlechtit tento klasický kousek k obrazu svému. Ke zdi můžete místo prkýnka připevnit neopracovaný „špalek“ dřeva, poličky naznačující rozvětvený strom nebo větev! Skvěle se dá využít i starý žebřík, který obrousíte a nalakujete, šikovně nařezané palety nebo dřevěné bedýnky. A pokud jste milovníci industriálního stylu, co takhle využít jako poličku staré potrubí nebo potrubí, které objednáte přes internet? Do vašich improvizovaných úložných prostorů potom můžete uložit vše, co budete chtít – knížky, koflíky s rostlinkami, láhve s vínem nebo fotorámečky. Podle toho, jaký tvar a styl poličky zvolíte!

2. Plechové vozíčky
Přemýšlíte, jak ušetřit prostor pro nové nádobí, co jste dostali od Ježíška, nebo už se vaše knihovna prohýbá pod tíhou uložených kousků a vy netušíte, jak najdete místo těm nováčkům, které jste objevili pod vánočním stromkem? Originálním a praktickým řešením se může stát několikapatrový kovový vozíček na kolečkách. Tyto kousky jsou dostupné v mnoha provedeních a barvách a díky kolečkům je můžete pohodlně a snadno přesouvat a libovolně měnit jejich využití i místnost, kde je vystavíte, podle toho, kde je zrovna budete potřebovat! Můžete je použít jako otevřenou spíž, nevšední knihovnu, noční či servírovací stolek nebo třeba jako odkládací či úložný prostor pro kosmetiku v koupelně.

3. Stará lékařská skříň
Pokud máte rádi vzpomínání a nedáte dopustit na staré dobré časy, jistě vám není neznámá podoba staré plechové béžovo-bílé lékařské skříně. Řada těchto originálních kousků je dnes k dostání na internetu v různých bazarech a investice do ní se skutečně vyplatí. Jednak si domů přinesete kus historie, který má svůj vlastní příběh a s trochou štěstí vám ho jeho původní majitel sám poví a vy jej pak budete moci předávat zase dál. Jednak jej budou obdivovat návštěvy a stane se záchytným bodem pro téma rozhovoru, který upadá na kvalitě. A v neposlední řadě skvěle oživí interiér vašeho bytu a poslouží jako šikovný úložný prostor! Stará lékařská skříň se může stát barem, vitrínou s parádním sklem, příborníkem, knihovnou nebo i prádelníkem.

4. Neviditelné krabice
Pokud máte místo pod postelí nebo na skříni, můžete jej využít pro uložení krabic, kam dáte vše, co aktuálně nepotřebujete mít na očích, ale v budoucnu se to chystáte ještě využít. Může se jednat o zimní nebo letní oblečení (v závislosti na sezóně), o vánoční nebo velikonoční dekorace, staré knihy, gramofonové desky, šátky a šály, hračky pro děti nebo pro psy, staré povlečení a deky či polštáře, plesové šaty… Prostor pod postelí není vidět, takže sem můžete odložit to, čeho se momentálně potřebujete zbavit. A stejně lze využít i volnou plochu na vrchu skříně. Když dané věci uložíte do pěkných krabic, které můžete dozdobit podle svého vkusu, účelně využijete prostor, a ještě zútulníte interiér.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!