Prevence škod způsobených vlhkostí: Jak před ní ochránit svůj domov?

Prevence škod způsobených vlhkostí: Jak před ní ochránit svůj domov?
zdroj: Shutterstock

Škodí vlhkost vašemu zdraví a domácnosti? Pravda je, že ano, naštěstí ale existuje řešení sestávající ze série drobných opatření, která udrží vlhkost od vašeho domova v bezpečné vzdálenosti. Na co si dávat pozor, co dělat a co naopak rozhodně ne?

Škody způsobené vlhkostí jsou problémem mnoha domácností. I když je voda neocenitelným zdrojem života a rozhodně bychom se bez ní neobešli, nadměrná vlhkost může způsobit nemilé zdravotní problémy. O tom, jak se vlhkosti co nejúčinněji zbavit, přitom vypovídá její původ. Jinými slovy záleží na tom, proč vlhkost vzniká. Dnes se zaměříme na vlhkost kondenzační.

Jaké jsou druhy vlhkosti
Vlhkost se v okolí domu vyjevuje v různých podobách a to v závislosti na jejich původu. Může pocházet z podlah, z atmosféry, z výstavby nebo kondenzace. Vlhkost vznikající v důsledku kondenzace je příčinou o důsledkem produkce organických procesů a neohrožuje pouze zdraví lidí a zvířat s nimi žijících, ale také základní materiály, z nichž se vytváří lidská obydlí. 

Co je kondenzační vlhkost
Ke vzniku kondenzační vlhkosti dochází, když aglomerace naplněné párou sníží svou teplotu na rosný bod a v případě, že se dostanou do kontaktu se studenými povrchy domu. Rosný bod lze vypočítat parou zatížených vzduchových hmot uvnitř domu. Za tímto účelem stačí propojit tlak páry, teplotu vnitřního vzduchu a saturační tlak.

tip redakce ▾
 
Img

Rekuperační jednotka šetří zdraví i rodinný rozpočet

Vývoj udržitelného stavebnictví v České republice je úzce spjatý s implementací směrnice Evropské unie EPBD II o energetické náročnosti budov do tuzemské legislativy. Z dané právní...

Jak ohrožuje zdraví
Život nebo práce ve vlhkém obydlí zvyšuje riziko vzniku dýchacích (a jiných) obtíží. Mezi nejčastější patří astma, bolesti v krku nebo nachlazení. Vlhkost také může vést k pocitům extrémní únavy a způsobit bolesti hlavy. Specialisté tedy doporučují se vlhkému prostředí, pokud to jde, vyhýbat a maximálně před vlhkostí svůj domov chránit. 

Jak se chránit před vlhkostí
Černé skvrny na stropě nebo stěnách mohou naznačovat přítomnost plísní. Zbystřit byste měli i v případě, že si na oknech všimnete kapek vody nebo vysrážené páry, to vše může být případně doprovázeno silným zatuchlým zápachem. Může se jednat o známky toho, že do vašeho domova proniká vlhkost z kondenzace. Jak se před ní chránit?

1. Oblečení sušte venku
V deštivých nebo chladných dnech je běžné sušit oblečení uvnitř, což může ale v určitých zónách vytvářet nadměrnou vlhkost. Proto je lepší sušit prádlo v dobře větraných venkovních prostorech, kdykoliv je to jen trochu možné.

2. Větrejte
Plísně se rády tvoří v rozích a zapadlých koutech. To je důvod, proč je alespoň dvakrát denně na deset minut nutné celý dům či byt pořádně vyvětrat dokořán otevřenými okny. 

3. Izolujte
Okna, stropy i stěny. Snad nejúčinnějším způsobem, jak vlhkosti do vašeho domova zahradit vstup, je izolace. Zejména s tím pomůže zateplovací systém, který uvnitř domu udrží čistší a zdravější vzduch; zabrání tomu, aby dovnitř pronikal vzduch zvenku, čímž eliminuje ztráty tepla; a udrží vnitřní teplotu stabilní. 

4. Pořiďte si odvlhčovač
Odvlhčovač umožní snížit hustotu vlhkosti, kromě toho zabrání erozi kovových prvků, které by vlhkost mohla poškodit.

5. Nepřetopujte
Vlhkost z kondenzace se zvyšuje, když je teplota uvnitř výrazně vyšší než venku. Proto byste doma měli udržovat stabilní teplotu pohybující se kolem 20,5 °C. 

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!