Udržitelné způsoby, jak vyzdobit domov: Tipy na originální a líbivé ekologické dekorace

Udržitelné způsoby, jak vyzdobit domov: Tipy na originální a líbivé ekologické dekorace
zdroj: Shutterstock

Možná by vás nenapadlo, kolik pokladů váš domov ukrývá. Věci, které jste dávno chtěli vyhodit, ale bylo vám jich líto, můžete přetvořit na originální dekorace šetrné k životnému prostředí. Ukážeme, jak na to. Necháte se inspirovat?

Stále více lidí přemýšlí nad tím, jak se k prostředí, v němž žijeme, chovat ohleduplně a šetřit přírodu. S tímto přístupem jde ruku v ruce i trend, který dostává ekologickou udržitelnost do hledáčku interiérových designérů. Ale k tomu, abyste ho i vy pozvali do svého domova, nemusíte být žádný profesionál. Ekologicky šetrnou dekoraci dokáže vyrobit každý. O co se vlastně jedná a co by jí nemělo chybět?

Co je ekologicky šetrná dekorace
Jejím základem je vyhnout se vytváření odpadu. Z toho důvodu se doporučuje vyrábět dekorativní prvky z lahví, nádob, krabic a dalších věcí, které už doma jednoduše máte, jen možná nevíte, co s nimi. Vyhýbejte se materiálům, které mohou životní prostředí poškozovat, což se týká i zvířat – proto nejsou za ekologické dekorace považovány třeba kožešiny, slonovina nebo korály. Když ekologicky šetrné materiály přetvoříte v dekorace, dáte jim v podstatě nový život a přeměníte je na něco, co v danou chvíli potřebujete. To je myšlenka ekologické udržitelnosti: udržet co nejdéle v oběhu a současně produkovat minimum odpadu. 

Jak může ekologická dekorace vypadat
Jediným limitem je vaše kreativita. Popusťte uzdu své fantazii, dobře si prohlédněte skvosty, které váš domov ukrývá (možná, že pod nánosy prachu) a inspirujte se našimi tipy. Potom se pusťte do výzdoby svého domova!

1. Svítilny ze sklenic
Ze sklenice na rajčatovou omáčku nebo olivy během chvilky vykouzlíte krásnou svítilnu! Obmotejte hrdlo provázkem z juty, nebo třeba látkovou mašlí, pokud tvoříte výzdobu vánoční, případně přidejte krajku nebo kousek látky, který doma najdete. Dovnitř vložte čajovou svíčku a máte hotovo.

tip redakce ▾
 
Img

Pár dobrých rad, jak vrátit po Vánocích byt do plné parády

Vánoce jsou za námi, Tři králové nás již také minuli, takže je nejvyšší čas rozloučit se s vánoční výzdobou. Ačkoliv je to o poznání méně radostné než se na advent a celé to kouzelné...

2. Sušené květiny
Nikdy neumřou a vypadají úžasně! Někdo sice věří tomu, že ubírají energii, pokud ale nemáte ten pocit, není důvod, proč byste si nemohli nasušit kytičky, co dostanete od svých milovaných, a potom jimi vyzdobit byt. Sluší jim váza, památeční láhev od vína, které jste dostali k prvnímu výročí svatby, nebo třeba hrneček, na který máte hezké vzpomínky.

3. Co najdete venku
Mušle z dovolených, kamínky z cest; kaštany nebo oříšky, co vás cvrnkly při procházce do hlavy, šišky z lesa nebo větvičky, které ležely na zemi. Můžete z nich udělat vazbu, koláž, dát je do vázičky s vodou (větvičky) nebo rozprostřít na tác či talířek. Budou vám připomínat přírodu i to, co jste prožili.

4. Starý kufr
Nemusí ležet schovaný pod postelí nebo v popelnici, poslouží jako květináč, dekorativní prvek nebo třeba originální taburetka. Jistě najdete i množství dalších způsobů! Co do něj třeba narovnat knížky a udělat z něj nízkou dvoukřídlou knihovnu?

5. Plechovka
Může se stát pěkným držákem na tužky, květináčem nebo dokonce svícínkem! Jen nezapomeňte zahnout ostrý okraj, abyste se při používání nepořezali.

6. Staré oblečení
Nemusíte ho vyhodit nebo z něj udělat hadr na mytí, dá se z něj ušít třeba kabelka nebo povlak na polštář!

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!