Jak správně skladovat letní úrodu ovoce a zeleniny?

Jak správně skladovat letní úrodu ovoce a zeleniny?
zdroj: Shutterstock

Máte přebytek ovoce a zeleniny, který nestíháte spotřebovat? Pak je čas zamyslet se nad způsoby, které vám pomohou letní úrodu uchovat na horší časy. Všichni víme, že lokálním, nejlépe vlastnoručně vypěstovaným rajčatům, třešním, okurkám a nejrůznějším bobulím se zelenina a ovoce kupované v obchodech sotva vyrovná.

Mimo letní sezónu, kdy jsou tyto plodiny v obchodech mnohdy nezralé a bez chuti, se vyplatí mít uchovanou zásobu z léta. Jak na to? Existuje hned několik osvědčených způsobů.

Jak začít?
Než se pustíte do zpracování ovoce a zeleniny, je potřeba vše připravit tak, aby opravdu dlouho vydrželo. Pečlivě proberte ovoce i zeleninu a zpracujte jenom takové kousky, které jsou opravdu zralé, viditelně zdravé a neotlučené. Rozhodně bez kompromisu vyhazujte plody nahnilé nebo se začínající plísní. Tyto plody se nevyplatí okrajovat, plíseň nebo hniloba už je uvnitř plodu a mohla by způsobit, že se nám zkazí celá zavařenina. Při zavařování ovoce i zeleniny je potřeba pečlivě dbát na čistotu všech pomůcek, tedy sklenic, víček, nádobí, stěrek, vařeček i pracovní plochy. 

Zavařování letní úrody – jde to i bez chemie
Nestárnoucí osvědčená a léty prověřená klasika. Zavařovat se dá dobře i bez chemie, můžeme také omezit množství cukru. Zkuste se nebát ani různých druhů koření, například badyán, hřebíček, vanilka nebo skořice posunou vaše džemy a marmelády na úplně jinou, vyšší úroveň. Skvělou volbou je i přírodní pektin. 

Sušení – šetrný a zdravý způsob uchovávání úrody
Sušení je jedním z nejšetrnějších způsobů, jak uchovat ovoce. Tence nakrájené ovoce je možné sušit v dobře větraných, suchých a stinných místnostech, nebo venku pod střechou. Pozor na vlhkost, ta může zapříčinit zplesnivění ovoce. V našich podmínkách je ideální používat sušičku. Abychom zachovali cenné vitamíny, je třeba sušit ovoce delší dobu na nižší teplotu, která by neměla přesáhnout 42 °C. Pro usušení je vhodné ovoce, které obsahuje větší množství cukru a méně vody. Správně usušené ovoce poznáme tak, že je zvrásněné, po zmáčknutí však měkké a pružné. Poté jej skladujte na suchém a temném místě, v dobře uzavíratelné nádobě.

Zmrazení ovoce a zeleniny
Hodně zdraví prospěšných látek si ovoce také zachová, pokud se ho rozhodneme zamrazit. Pro tento způsob uchování vybíráme opět jen zralé ovoce bez vad a poškození, ideální jsou například borůvky, maliny, ostružiny, rybíz nebo jahody. Ovoce co nejdříve po sklizni důkladně omyjeme, plody poté vyskládáme na talíře nebo tácky a dáme do mrazáku, teprve až zmrzlé ovoce sesypeme do plastového sáčku či krabičky. Pokud chceme zmrazit zeleninu, je třeba ji také nejdříve očistit, zbavit slupek a semínek, případně nakrájet na malé kostičky. V mrazáku zelenina i ovoce vydrží až rok, do té doby bude vhodné je zkonzumovat. 

Nakládání do oleje
Nakládání zeleniny do oleje patří mezi nejstarší způsoby její konzervace. Základem jsou čisté, dobře vymyté a vysušené sklenice, které zajistí trvanlivost uchovávané potraviny. Nakládání je jednoduché a zvládne ho i úplný začátečník. Potřebujete jen dobrou zeleninu a kvalitní olej. Olej funguje jako konzervační prostředek. Zabraňuje, aby se k naložené surovině dostal kyslík, nedochází tak k tvorbě plísní. Je důležité, aby byl obsah sklenice v oleji úplně ponořený. Výhodou nakládání zeleniny do oleje je, že olej zdokonalí její chuť. Hodí se především jemné oleje, ideální je olej slunečnicový nebo také olivový.

Zmrzliny, šťávy a ovocné smoothies
Hodně šťavnaté ovoce se bude skvěle hodit pro přípravu ovocných zmrzlin, šťáv, ale také oblíbených a zdravých smoothies. Ovoce jako jsou maliny, ostružiny, jahody, meruňky, broskve nebo rybíz jsou k tomuto účelu ideální, s přípravou vám pomůže šikovný stolní mixér, případně mixér s odšťavňovačem.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!