Když je pečení a vaření vášní i radostí zároveň

Když je pečení a vaření vášní i radostí zároveň

Vánoce jsou sice ještě relativně daleko, ale pokud uvažujete, že si pro letošní sváteční pečení a vaření pořídíte nové kuchyňské pomocníky, je nejvyšší čas začít přemýšlet nad nabídkou. Poradíme vám jak najít tu správnou troubu, se kterou bude pečení jedna radost.

Výběr trouby rozhodně nepodceňujte. Vhodný model vám ušetří čas, energie i spoustu práce při čištění. Některé trouby navíc umí nejenom péct, ale také vařit v páře, ohřívat nebo rozmrazovat. Místo dalších kuchyňských přístrojů, které vám budou zabírat místo, tak můžete mít při dobrém výběru jednoho pomocníka, který zvládne práci nejmíň za tři.

Velikost pečící trouby

Nemá smysl si pořizovat velkou troubu, pokud jste v domácnosti pouze dva, anebo vaříte takzvaně ze sáčku. Platí, že vnitřní objem trouby by měl být přímo úměrný nejenom počtu členů domácnosti, ale i jejím zvyklostem. Pro malou rodinu budou ekonomičtější menší kompaktní trouby s výškou kolem 45 cm a objemem 40 až 70 litrů. Velká rodina, ve které se hodně vaří a peče, ocení klasickou pečicí troubu vysokou od 60 cm a s objemem nad 70 litrů. V ní se dají upéct nejenom objemnější pokrmy, ale také třeba tři plechy cukroví najednou.

Technologie usnadňující život

Velikost trouby je jedna věc, druhá pak technologie, které z tohoto přístroje dělají skutečného pomocníka v domácnosti. Pokud si potrpíte na dokonale propečené pokrmy, vyberte si model s technologií multiflow, která se postará o dokonalé rozptýlení horkého vzduchu bez recirkulace ve všech směrech. Spolu s elektronickou kontrolou vnitřní teploty pak zaručí nádherně propečené maso. Sofistikovanější modely nabízejí také teplotní sondu a asistované programy, což může být zajímavá vychytávka nejenom pro ty, kteří se do vaření zatím snaží proniknout. Programy vám totiž například poradí, kam máte v troubě umístit pekáč nebo plech. Teplotní sonda zase kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu. Po skončení pečení se pak trouba sama vypne.

S technologií Šestý smysl už nikdy nebudete mít maso vysušené a připálené, ale naopak uvnitř dokonale vláčné a na povrchu krásně křupavé, protože při volbě některého z přednastavených receptů automaticky přizpůsobí dobu přípravy a potřebné množství energie. Pokud si netykáte se složitým ovládáním, vyberte si technologii Turn & Cook, kdy otočením jediného knoflíku zvolíte automatický program pro dokonalou přípravu řady pokrmů domácí i zahraniční kuchyně.

Když času není nazbyt

Kdo z nás má v dnešní uspěchané době dostatek času na poctivé domácí vaření? Řeknete si, že možná tak o víkendu, jenže leckdy ani to ne. Raději jedeme na výlet nebo za kulturou. Výrobci jsou si tohoto trendu vědomi a přišli s úžasnou funkcí Cook3, zvládající tepelně upravovat až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se smísily jejich chutě a vůně. Takové vaření umožňuje speciální konstrukce vnitřního krytu ventilátoru, jenž rovnoměrně rozděluje teplý vzduch z kruhového topného tělesa mezi všechny plechy s jídlem. Není také důvod čekat na to, až se trouba předehřeje a všechna jídla se připraví postupně. Tuhle úsporu času zajišťuje program Ready2Cook. Jelikož obě topná tělesa pracují v ideálním režimu ohřevu, uspoříte až 26 procent času, ale také 20 procent energie.

Čištění trouby

Pokud bychom měli sestavit žebříček nejméně oblíbených úklidových činností souvisejících s kuchyní, tak čištění trouby se nesporně usadí na přední příčce. Proto se při výběru přístroje zaměřte i na tento detail. Práci vám hodně usnadní systém pyrolýzy, kdy se nečistoty spálí při vysoké teplotě a vy už jen setřete vzniklý popel s pomocí vlhké houbičky. Jinou variantu představují samočisticí katalytické panely opatřené speciálním porézním povrchem připomínajícím jemný smirk, který na principu chemické reakce katalýzy část nečistot spálí a část absorbuje. Trouby lze také čistit s pomocí parní technologie SmartCleanTM nebo Diamond CleanTM, která odstraní nečistoty z pečení rychle a úsporně s pomocí nízkoteplotního cyklu a páry a bez jakýchkoliv chemických prostředků.

A co mikrovlnné trouby?

Také tento oblíbený kuchyňský pomocník, ve kterém si zvládne ohřát jídlo snad i malé dítě, prošel od doby svého vzniku řadou úprav a vylepšení. Nadstavbu klasických modelů představují multifunkční mikrovlnné trouby, které šetří nejenom čas, ale také energii. Připravíte v nich v podstatě cokoli. Třeba uvaříte v páře s pomocí speciální parní nádoby, funkce Crisp upeče pizzu, koláče nebo kuře do křupava. Samozřejmostí je horkovzdušný ohřev, gril a řada dalších programů.

Seznamte se s parní troubou

Zajímáte se o zdravé vaření? Pak je pro vás ideální volbou parní trouba, která zvýrazní přirozenou chuť potravin. Kromě vaření v páře mohou být některé modely vybaveny i funkcí horkovzdušného pečení s ventilátorem, které zaručí křupavou kůrku i u velmi šetrné přípravy jídla za kratší čas. Současně je možné tyto dvě funkce - páru a horký vzduch - kombinovat. Díky tomu v parní troubě také rychle rozmrazíte jídlo, ohřejete ho a samozřejmě i uvaříte. Také zde jsou k dispozici asistované programy, kdy parní trouba sama navrhne vhodný program, správnou teplotu nebo ideální umístění plechu či pekáče.

 

Text: Emma Hildová

 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!