zpět

Ozdoba, léčivka, koření. To všechno může být jalovec

Máte na zahradě jalovec obecný? Pak si můžete gratulovat, protože jde nejenom o krásnou a v přírodě chráněnou dřevinu, ale uplatníte ho i v domácí přírodní lékárně nebo na talíři.

Jalovec obecný je strom, i když častěji se v zahradách objevuje jako keř s více kmeny, který ovšem dorůstá až do výšky pěti metrů. Na větvích najdete krátké ostré jehličky, obvykle zbarvené do modrozelené barvy, jež přináší do zahrady zajímavé oživení.

Pokud se rozhodnete pořídit si semenáčky, je lepší se obrátit na specializované zahradnictví, kde budete mít jistotu, že opravdu koupíte tento druh nabízející rovněž vlastnosti příznivé pro náš organismus.

Kam s ním?

Jalovci obecnému se bude nejlépe dařit na osluněných místech a v propustné půdě. Na druhou stranu je ale přizpůsobivý, takže krátkodobě zvládne i různé výkyvy typu málo/hodně zálivky, nedostatek slunce a podobně. Myslete na to, že se jedná o dvoudomou rostlinu. Pro tvorbu plodů tak budete potřebovat samčí a samičí rostliny, které se sází vedle sebe, aby opylování, nejčastěji s pomocí větru, bylo co nejsnazší. Je také třeba počítat s tím, že časem zmohutní, proto byste jim měli nechat dostatečný prostor a sázet je minimálně půl metru od plotu. Existují kultivary, které je možné pěstovat i v nádobách například na terase nebo kolem domu. Pozor ale na to, že si jalovec nerozumí s hrušní, na jejíchž listech se kvůli němu objevuje rez hrušňová. Problémem sice bývá především jalovec čínský, ale tuto houbovitou chorobu mohou způsobit i další druhy jalovce.

Solitér i jako součást kompozice

Jako nádherný přírodní solitér se bude vyjímat vzpřímeně rostoucí jalovec. V určitém typu zahrady lépe vyniknou kulovité varianty, případně do šířky rostoucí typy. Jalovcům to ale sluší i ve skupinách s různými typy rostlin, ať již barevnými květinami, travinami nebo skalničkami. Nebojte se je vysadit ve společnosti dalších jehličnanů. Takové kompozici dodají barevnost a oživí jednolitou zelenou plochu. 

Použití

Jalovec kvete od března do května, plody obvykle mívá jednou za dva roky. Bobulky, známé pod názvem jalovčinky, jsou nejprve zelené, později se zbarví až skoro do černa. Netrhají se, ale setřásají. Pokud byste je přece jenom chtěli otrhat, je nutné si pořídit pevné rukavice, protože větve jalovce jsou obrostlé pořádně ostrými jehličkami. Chuť jalovčinek má díky obsaženým silicím kořenitý charakter s pryskyřičně nasládlým aroma. Proto se používají do kořenících směsí určených k přípravě divočiny. To má ještě jeden důvod, a sice ten, že jalovčinky pozitivně ovlivňují zažívání a zlepšují tak trávení těžších jídel.

Pokud fandíte bylinným koupelím, připravte si cca dva velké hrnky jalovčinek, které povařte 10 až 15 minut ve dvou litrech vody. Můžete přidat i pár zelených větviček. Vzniklý nálev přelijte přes síto do vany a doplňte horkou vodou.

Jalovec je také vynikajícím přírodním pomocníkem proti různým bakteriím a virům. Zkuste nakapat éterický olej z jalovce do aroma lampy a uvidíte, nebo spíš ucítíte, jak se v místnosti krásně pročistí vzduch a vám se bude lépe dýchat.

 

Text: Emma Hildová

Foto: Pixabay, Flickr

Ozdoba, léčivka, koření. To všechno může být jalovec Ozdoba, léčivka, koření. To všechno může být jalovec Ozdoba, léčivka, koření. To všechno může být jalovec
Prohlédnout galerii (3)