zpět

Nebaví vás zavařování ovoce a zeleniny? Usušte ho!

Křížaly bývaly v minulosti oblíbeným způsobem zpracování jablek nakrájených na kousky a sušených na sítech. Dnes se k sušenému ovoci opět vracíme, ovšem s pomocí moderního pomocníka – sušičky.

Příklon ke zdravému stravování navrátil na výsluní sušené ovoce, které nabízí řadu výhod. Po zpracování si zachovává většinu nutričních hodnot a pochutnají si na něm například i děti, které často odmítají ovoce v syrovém stavu. K dobru je mu třeba připsat i fakt, že se dobře skladuje, ušetří spoustu místa a dlouho vydrží.

Co lze sušit?

Vlastně by se dalo říct, že všechno. Kromě jablek vyzkoušejte borůvky, maliny, švestky a vynikající jsou i hrušky. Sušičku ovoce oceníte také při nadúrodě zeleniny, třeba rajčat. Využijí ji i houbaři a dají se v ní rovněž sušit některé druhy masa, což je mimochodem vynikající svačina nejenom pro sportovce, plná bílkovin a dalších výživných látek. Stejně dobře si v sušičce připravíte na zimu i bylinky.

Důkladná příprava

Myslete na to, že ovoce musí být dobře vyzrálé, ale nepřezrálé. Nikdy nesušte kousky napadené nemocemi, červivé, mechanicky poškozené nebo dokonce nahnilé či plesnivé a asi netřeba připomínat, že vše musí být omyté, houby pečlivě očistěné. Ovoce, zbavené stopek, lze loupat, případně nechat se slupkou. Jablka a hrušky se krájí na plátky, meruňky stačí přeříznout na půl, drobnější ovoce se suší v celku.

Výběr přístroje

Pokud máte větší zahradu či dobré zdroje ovoce a zeleniny a málo místa ve spíži nebo mrazáku, bude pro vás sušení nejspíš jedním z hlavních způsobů zpracování těchto produktů. Proto byste měli vybírat přístroj s velkou sušicí plochou. Praktická jsou plata, na kterých lze sušit různé druhy potravin. Dalším důležitým kritériem výběru jsou suroviny, které budete nejčastěji sušit. V případě, že jenom jablka nebo švestky, nemá smysl, abyste si pořizovali přístroj na již zmíněné sušení masa či případně těstovin. Jestliže nemáte pro sušičku pevné místo a musíte ji přenášet sem tam, není od věci pohlídat její váhu. A co byste rozhodně neměli opomenout, je hlučnost sušičky. Tenhle detail se vám vyplatí zejména v případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem, takže večerní sušení by vám nejspíš kazilo klid po práci. Více surovin k sušení vyžaduje jinou teplotu během sušicího procesu. Proto se zajímejte i o regulaci teploty. Většinou se prodávají sušičky se třemi stupni, z nichž každý je vhodný pro jiný druh surovin.

Jelikož nakrájené ovoce vylučuje sladké šťávy, bude třeba po každém sušicím procesu přístroj čistit.  Sušicí plata se dají obvykle vyndat a některé typy dokonce mýt v myčce. Vnitřek pak snadno zvládnete uvést do pořádku vlhkým hadříkem.

Na co si dát pozor při sušení

Ovoce ani zeleninu či jiné suroviny byste neměli přesušit. Vše by mělo být vláčné, ale na druhou stranu z jednotlivých kousků nesmí při zmáčknutí vytéct ani kapka šťávy. Sušené produkty skladujte na chladném a suchém místě, nejlépe ve velké sklenici, ideálně převázané prodyšnou látkou. V pevně uzavřeném prostoru by totiž mohlo vzniknout mikroklima nepříznivě ovlivňující obsah. 

 

 

Text: Emma Hildová

Foto: Sencor, Ezidri, G21

 

Nebaví vás zavařování ovoce a zeleniny? Usušte ho! Nebaví vás zavařování ovoce a zeleniny? Usušte ho! Nebaví vás zavařování ovoce a zeleniny? Usušte ho!
Prohlédnout galerii (3)