Zapomeňte na rozsypané papírové pytlíky s moukou, cukrem či dalšími potravinami, otevřené sáčky s kávou nebo ořechy, ve kterých moli pořádají cvičení. Moderním kuchyním vládnou dózy z rozličných materiálů. Uchováte v nich téměř všechno.
Počáteční investice do takového vybavení nebude tak úplně malá. Z dlouhodobého hlediska se ale rozhodně vyplatí, protože kromě hezké dózy, která vhodně doprovodí styl vaší kuchyně, získáte i dokonalý hygienický obal.
Hoďte to do skla
Neexistuje vděčnější materiál, než je sklo. Skleněné dózy se hodí pro ukládání prakticky všech druhů potravin. Uložíte do nich nejenom různé typy obilovin, cukr, také těstoviny, koření, nebo třeba domácí sušenky. Sklo téměř neabsorbuje pachy, takže po použití jednoho typu potravin a důkladném omytí lze nádoby použít na cokoli dalšího. Skleněné dózy bývají opatřeny víčky nepropouštějícími dovnitř jiné vůně a ani případnou vlhkost. Oceníte průhlednost, díky níž máte přehled o množství potravin a jejich stavu. Dobrou volbou je odolné borosilikátové sklo.
Keramické nádoby
U tohoto typu nádob zaujme především originální vzhled. Hodí se především do venkovsky laděných kuchyní a rozhodně si zaslouží místo na poličce či kdekoli jinde na viditelném místě. Jelikož jsou tyto nádoby neprůhledné, vybírejte takové, které ponesou označení obsahu. Keramika je křehká, a tedy náchylnější k otlučení. Dózy bývají uzavřené víčky, která ovšem slouží spíš jako pouhá poklička, takže dovnitř se snadno dostane vše, co tam nemá být. Keramické nádoby se proto hodí především k uchovávání potravin, které potřebují takzvaně větrat, aby nezplesnivěly, tj. cibule, česnek a podobně.
Plastové obaly
Dózy z plastu jsou vděčné a s trochu nadsázky můžeme říci, že i věčné. Moderní tvrzené materiály zcela eliminovaly pachovou absorpci, která v minulosti představovala u plastových nádob poměrně nepříjemný problém. Dnes do nich uskladníte cokoli. Pro lepší přehled o trvanlivosti obsahu sáhněte po modelech s datumovkou.
Tradiční plechovky
Dnešní době vládne retro. V kuchyni se proto uplatňují plechové nádoby. Jsou atraktivní především svým vzhledem a designem. Bývají opatřeny nasazovacím víčkem, někdy pevným uzávěrem. Pozor na to, že se plechovky poměrně špatně čistí, protože by neměly přijít do styku s vodou a čisticími prostředky, aby nedošlo ke znehodnocení dekoru.
Připravila: redakce
Foto: Bonami, Naoko, Butlers