Vůni svařeného vína, cukroví a koření jako je skořice, hřebíček či badyán milujeme stejně jako tu, která vystupuje z právě upečené vánočky, z vánočního stromečku nebo prskavek či purpury. Na Vánoce je ale ještě čas, i když se advent nezadržitelně blíží. Byt totiž můžete krásně provonět i na podzim v listopadu – díky sušení podzimního ovoce.
Sušená jablka, hrušky švestky nebo i kdoule. Lahodná a zdravá pochoutka, kterou můžete mlsat bez výčitek, že se to odrazí na vaší těžce pěstované linii, a která navíc dodá cenné přírodní živiny. A jako bonus se můžete těšit na to, že vám to doma bude krásně a sladce vonět a teplo domova bude díky tomu ještě o něco hřejivější. Máte zkušenosti se sušením ovoce? Pokud ano, jistě nám dáte za pravdu. A pokud ne – nemusíte se děsit investice do drahé sušičky. Nasušit si můžete i bez ní.
Obrana proti zkažení
Sušením se z ovoce odstraňuje voda. Zamezuje se tak jeho kažení, protože bakterie k přežití potřebují vodu. Když k ní tedy nebudou mít přístup, nebudou mít důvod se do vysušené potraviny pustit. Proces sušení tak zajišťuje, že se daná surovina časem nezkazí. Je ale třeba vzít v potaz, že voda je rovněž významným nositelem chuti a podílí se také na vytváření struktury. Sušené ovoce proto chutná zcela jinak než jeho čerstvá původní verze – je jinak sladké a není šťavnaté. Výhodou ale zase je, že usušené ovoce vám v dobře uzavřené nádobě může v chladu a temnu vydržet celé roky.
Jak sušit se sušičkou
Nejjednodušším způsobem, jak zpracovat ovoce usušením, je použít k tomu speciálně určené zařízení – totiž sušičku. Ovoce očistíte, nakrájíte na tenké plátky, vložíte dovnitř sušičky, naskládáte na jednotlivá patra a vyberete příslušné nastavení. Většina moderních sušiček nabízí celou řadu nastavení pro různé velikosti a textury. Pokud je ovoce i po dokončení procesu lepkavé a houbovité znamená to, že není ještě připravené a vyžaduje další sušení. Abyste potraviny mohli skladovat skutečně bezpečně, je třeba je předtím dehydrovat z plných 95 procent.
Co dělat, když nemáte sušičku
Jak jsme ale výše naznačili, od sušení ovoce nemusíte upouštět ani v případě, že sušičku nevlastníte a pořídit si ji netoužíte. Místo ní totiž docela pohodlně poslouží i obyčejná trouba, kterou má v dnešní době doma už snad každý. Ačkoliv postup vyžaduje některé kroky navíc a není to tedy tak snadné a rychlé jako se sušičkou, která je tomuto účelu speciálně uzpůsobena, s trochou cviku a píle snadno chytnete ten správný grif a naučíte se nasušit si i v troubě do křupava a lahodna.
Kdy sáhnout po vodě a citronové šťávě
Jak na to? Troubu předehřejte na 130-160°C (pokud sušíte citrusy, zvolte nižší stupeň hranice). V případě, že se chystáte sušit větší kusy, jako jsou třeba jablka, namočte tenké plátky nakrájeného ovoce do roztoku citronové šťávy a vody (stejný díl) – to zabrání pozdějšímu zhnědnutí. V roztoku je nechte ležet asi 10 minut, poté pořádně osušte a vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a každou hodinu pekáčem otočte. Pokračujte, dokud nejsou plátky ohebné, scvrklé a nemají kožovitou strukturu.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock