Příležitostí k usednutí ke slavnostně prostřenému stolu máme během roku určitě vícero, nicméně vánoční tabule je pro mnohé z nás opravdu něčím výjimečným. Vánoční tematika nás již několik dní doprovází téměř na každém kroku, a proto jste už určitě i vy přemýšleli nad tím, jak budete mít letos prostřeno.
Štědrovečerní večeře bývá pro většinu rodin vrcholem celého roku. Vždyť je to výsledek několikatýdenních příprav, do kterých patří nejenom pečení cukroví, ale i předvánoční úklid a výzdoba domácnosti.
Někdo má dar, že na co sáhne, to vypadá elegantně. Druhý se musí hodně snažit, aby se mu dílo podařilo. Patříte-li do té druhé skupiny, neváhejte a čtěte dál. My vám pomůžeme.
Vsaďte na ubrusy
Ubrusy se na našich stolech už neobjevují tak často, jako tomu bylo za dob našich babiček. Je to velká škoda, protože správně zvolený ubrus udělá velkou parádu. Pokud se rozhodnete pro tradiční ubrus s pestrým vánočním motivem, doporučujeme použít již jen decentní dekorace v jednotné barvě. Zvolíte-li ubrus jednobarevný, určitě se nebojte sáhnout po výraznějších doplňkách.
Máte-li na stole krásnou desku, můžete zvolit běhoun, který nezakrývá celý stůl, ale pouze jeho střed, případně krásná prostírání.
Květiny živé i umělé
Doprostřed vánočního stolu se určitě skvěle hodí květina. Tradiční ozdobou bývá vánoční hvězda, která bývá často darována a krásně vynikne na bílém ubruse s dalšími červenými doplňky.
Nebojte se ale ani umělých květin. Špatné vzpomínky v nás vyvolávají kýčovité umělé květiny, které se kdysi dávaly všude, kde bylo třeba něco zamaskovat nebo zbylo holé místo. To už ale dávno není pravda, dnes v obchodech s dekoracemi najdete krásné umělé květiny, které dovedou slavnostní tabuli k dokonalosti.
Ať už zvolíte živou či umělou květinu, pamatujte na to, že v žádném případně by na stole neměla svojí výškou či velikostí překážet při servírování pokrmů či jídle samotném.
Jak na nádobí?
To, co nás všechny při přípravě slavnostního stolu děsí, je umístění talířů, skleniček a příborů. Nebojte se, i v tomhle případě pro vás máme dobrou radu.
Talíře, které prostíráte, by měly být na stole maximálně dva. Tedy, pokud podáváte hlavní chod a polévku, položte hluboký talíř na mělký. Více talířů se na stůl nedává. Dezerty a předkrmy tedy podáváme na talířích zvlášť.
Příbory se řadí podle toho, jak je budeme potřebovat. Nejblíže talíři budou tedy příbory, které použijeme až na poslední chod. Dezertní příbor patří nad talíře, rukojetí na tu stranu, kterou rukou budeme jíst.
Sklenici na nápoj podávaný k hlavnímu chodu postavíme nad špičku nože, sklenička k předkrmu bude stát vpravo od ní, případná třetí sklenice nad nimi.
Kombinace barev
Tradiční vánoční kombinací je červená, bílá a zelená. Trendem posledních let jsou i kombinace fialové se stříbrnou, či bílé se zlatou. Určitě se nebojte jakékoliv kombinace, která vám přijde atraktivní, či zajímavá, případně ladí s interiérem. Pokud chcete vše vyladit do dokonalosti, vánoční stůl vyzdobte v barvách vánočního stromečku. Uvidíte, že taková drobnost udělá zázraky. Nicméně vždy pamatujte na pravidlo, že by se neměly kombinovat více než tři barvy.
Christine Pölderlová