Asi málokterá domácnost se dnes obejde bez myčky, která myje nádobí bez řečí, navíc ho i „utře“, a na rozdíl od některých členů rodiny, jenž tuhle činnost vnímají jako trest, práci odvádí kvalitně. Na co všechno byste si při výběru myčky měli dát pozor.
I přes počáteční investici se pořízení myčky z dlouhodobého hlediska rozhodně vyplatí. Nejenom že šetří energii, ale při srovnání s ručním mytím desetinásobně uspoří spotřebu vody. A navíc, kdo počítá čas na minuty, přivítá úsporu nejenom finanční, ale také časovou.
Malá, velká, tlustá, tenká – to zaznělo už v nadpisu. Pro pořádek je ale třeba dodat ještě jeden „externí parametr“, a to - vestavná. Myček dnes na trhu existuje velké množství. Než sáhnete po konkrétním modelu, měli byste si zodpovědět pár otázek. Tou zásadní je velikost myčky. Nejde ani tak o to, kolik vás doma je, a tedy používá talíře, příbory nebo sklenice, ale spíš o to, kolik nádobí během dne ušpiníte. Daleko víc nádobí než by dokázal „plný dům lidí“ totiž mohou našpinit i pouzí dva členové, obzvlášť když rádi vaří a mívají pravidelně hosty. Dalším faktorem výběru je prostor, ať už pro volně stojící model, anebo zabudovaný v lince, tedy vhodný pro vestavnou variantu. Dají se koupit i takzvané stolní myčky, do kterých se vejde přibližně šest sad nádobí. Sada nádobí obvykle představuje jeden hluboký talíř, jeden mělký a jeden dezertní talíř, šálek s podšálkem a kompletní příbor pro jednu osobu.
Mýt, či nemýt?
O myčkách se v minulosti tradovalo, že neumyjí všechno, takže například připečené hrnce nebo pekáče musíte nejdřív předmýt v ruce. A dostáváme se k dalším parametrům rozhodujícím při výběru myčky, a sice k jejím schopnostem. Pokud hodně vaříte, čas od času se značně zašpiněnému nádobí nevyhnete. V takovém případě se zajímejte o technologii PowerClean, která vyhodnotí míru znečištění nádobí a automaticky nastaví cyklus mytí. Tento systém se skrývá ve výkonných vysokotlakých tryskách umístěných v zadní části myčky. To ovšem není jediná možnost jak dostáhnout dokonale umytého nádobí. Některé přístroje jsou opatřené senzory, jež umí stanovit úroveň zašpinění nádobí měřením zakalení vody a následně samy regulují množství vody, tlak trysek, teplotu a délku mycího cyklu.
Stává se vám, že v některých dnech nastřádáte málo špinavého nádobí, takže sice máte košík v horní části plný hrníčků, ale dole dva talíře, anebo naopak? Aby myčka při zapnutí nejela dole či nahoře téměř naprázdno, hledejte takovou, která má funkci Multizone, což znamená, že můžete nastavit mytí pouze v jedné či druhé části. Nejenom že tak ušetříte až 50 procent energie a vody, ale také spoustu času.
Do dalších šikovných funkcí, které by vaší myčce neměly chybět, patří AquaStop. Pod tímto názvem se skrývá bezpečnostní systém, který v případě poruchy nebo prasknutí hadice uzavře přívod vody do myčky, takže nehrozí, že by vám myčka „umyla“ rovnou celou kuchyni. Od věci není ani odložený start, kdy si zvolíte, v kolik hodin se má mycí proces spustit. Některé typy nádobí se do myčky nehodí, protože jsou moc křehké, jestliže takové používáte, není od věci se zajímat o přístroje, které nabízejí program mytí vodní párou. Tenhle problém možná znáte z pračky, ale nevyhýbá se ani myčkám. Zkrátka někdy to uvnitř nepěkně zavání. S tímto problémem se umí vypořádat technologie Active Oxygen, která uvolňuje do vnitřního prostoru myčky mezi dvěma cykly aktivní kyslík. Ten neutralizuje nepříjemný zápach, zabraňuje tvorbě bakterií uvnitř přístroje a současně dezinfikuje nádobí i vnitřní část myčky.
I když jsme zmínili některá pojmenování různých funkcí, počítejte s tím, že jednotliví výrobci používají různé názvy, nicméně obecně se jedná o stejné nebo podobné systémy, které se liší jenom v detailech.
Vnitřní výbava
Součástí myčky jsou koše. V nich nesmí chybět držáky na nádobí a skleničky. Některé přístroje mají košíky na příbory, jiné samostatné zásuvky. Pozeptejte se i na možnost nastavení pozice horního koše. Tahle vychytávka se vám bude hodit zejména v případě větších či jinak nestandardně rozměrových kusů nádobí. Šikovné jsou i sklopné trny, které rozšiřují kapacitní možnosti myčky.
Čím mýt?
Mytí nádobí v myčce je mnohem hygieničtější a efektivnější, než když ho budete drhnout ve dřezu. Důležité ovšem je, abyste používali kvalitní čistící přípravky, včetně leštidel. Jedině tak vám nebudou na skleničkách a příborech zůstávat zaschlé kapky vody. Nejčastěji se používají tablety, které v sobě kombinují mycí prostředek se solí a leštidlem. Tady se ale může objevit problém s kvalitou umytého nádobí, a to ve chvíli, kdy přidáte pár talířů a hrnků nad limit myčky, přesněji řečeno tablet. Jestliže máte nádobí moc, je tedy vhodné zvolit samostatné prostředky, které lze nadávkovat vzhledem k aktuální potřebě.
Péče o myčku
Stejně o jakýkoli jiný spotřebič, i o myčku je třeba se starat. Zcela zásadní je, nedávat dovnitř nádobí se zbytky jídla, hrnky s lógrem od kávy apod. Po určité době je nezbytné vyčistit síto/filtr. Hlídat byste měli i otočná ramena, kde se rovněž mohou zachytávat různé usazeniny. Je také nutné pravidelně doplňovat sůl a přibližně jednou za měsíc myčku vyčistit speciálním přípravkem.
Text: Emma Hildová