zpět

Není kámen jako kámen aneb i srdce vaší kuchyně může být kamenné

O tom, že pracovní deska je nejvytíženějším a nejzatěžovanějším místem kuchyně, jistě není třeba pochybovat. A je jasné, že by proto měla i ledacos vydržet. Materiálů, ze kterých se vyrábí, je mnoho. My se dnes zaměříme na kámen.

 

Kámen rozhodně není v interiéru žádný nováček. Setkat se s ním můžete prakticky v celém bytě. Nicméně pro svou tvrdost a pevnost ho nejlépe využijete právě na kuchyňské pracovní desce. V nabídkách se objevuje nejenom čistě přírodní kámen, ale také jeho alternativy, tvrzený a umělý. Pokud uvažujete o přírodním kameni, nejspíš vás překvapí fakt, že právě pro kuchyňské desky nabízí nejvhodnější vlastnosti tvrzený kámen.

Krása z přírody

Přírodní kámen je nadčasový a vysoce elegantní materiál, takže s jeho volbou máte na dlouhá léta klid. Pravdou ovšem je, že ne každý typ přírodního kamene se hodí do takto zátěžového prostoru. Například mramor je sice oblíbený v koupelnách, ale v kuchyni by vás mohl spíš potrápit. Důvod je celkem nasnadě. Jedná se o materiál nejenom křehký, ale také velmi porézní a tedy náchylný k tvorbě skvrn. Jestliže si ho přece jenom pořídíte, počítejte s tím, že je třeba ho pravidelně impregnovat profesionálními prostředky. Jak často, to závisí především na intenzitě využívání kuchyně, obvykle alespoň jednou za půl roku. Jakékoli nečistoty způsobené vařením nebo vylitím, je vhodné ošetřovat výhradně doporučenými čisticími prostředky, které nepoškodí jak impregnaci, tak kámen. Lepší volbou proto bude žula, která má nižší nasákavost. U kamene hodně záleží na povrchové úpravě. Jestliže zvolíte leštěný povrch, bude se vám lépe uklízet, na druhou stranu jsou na něm ale vidět otisky, takže ho budete otírat pořád. Nepříjemný je i fakt, že leštěný kámen je na dotyk chladný. Další variantou je matný povrch, na kterém vás stopy prstů rozhodně nebudou trápit a ani takto upravený kámen není studený.

Tvrzený kámen

K nejčastěji používaným patří Technistone, který z více než 90 % tvoří přírodní suroviny, hlavně křemen a žula, spojené kvalitní polyesterovou pryskyřicí doplněnou barevnými pigmenty. V některých variantách bývá doplněn ještě zrcadlovými a skleněnými střepy pro efekt světelných odlesků. Tak získává kromě užitkové i designovou funkci. Právě složení a technologie výroby dělá z tvrzeného kamene materiál odolný proti jakémukoli poškození. Mezi jeho další přednosti patří jednolitá struktura a nízká nasákavost, díky čemuž snáze udržíte plochy hygienicky čisté a zdravotně nezávadné. Navíc lépe vyhoví požadavkům pro náročný interiér a nabízí podstatně širší barevnou paletu výsledných produktů.

Umělý kámen

Třetí typ kamene představuje umělý kámen, který se skládá z přírodních minerálů a akrylového polymeru. Je neporézní, takže ho, stejně jako tvrzený kámen, lze snadno udržovat. Splňuje proto i hygienické nároky. Na rozdíl od ostatních druhů kamene vyniká velkou pružností, která je dána větším obsahem pryskyřice. Jenže kvůli ní hůř snáší výkyvy teplot, takže na něj raději nepokládejte žádné horké nádoby. Největší předností tohoto kamene je jeho variabilita. Dají se z něj poměrně snadno vytvořit i různé atypické tvary. Současně je to ale i důvod, proč je umělý kámen méně odolný proti poškrábání. Pozor na to, že desky z umělého kamene nezaručují jednotnou kvalitu. I když jsou levnější, spíš než cenou byste se měli při výběru řídit především obsahem kamene v produktu. Hledejte takový, jehož přírodní složky, stejně jako v případě tvrzeného kamene, překračují 90 % obsahu.   

Další možnosti kamene

Pokud se rozhodnete pro desku z umělého kamene, zvažte možnost dřezu ze stejného materiálu. Díky tomu lze totiž dřez zabudovat do pracovní plochy technikou, která prakticky odstraňuje spoje, takže celek působí naprosto dokonale a navíc se mnohem lépe udržuje a je podstatně hygieničtější, protože chybí spáry, do kterých by mohla natéct voda a v následném vlhku tvořit plíseň.

To ovšem není jediná možnost. S kuchyňskou deskou se obvykle pojí i obklad za pracovní plochou. Kámen nabízí možnost protažení pracovní desky až na stěnu, čímž se vlastně stává obkladem. Výhodou tohoto řešení je opět - díky absenci spár - velmi snadná údržba a krásný, designově zdařilý výsledek. Jediné, na co se před touto alternativou informujte, je vhodnost vybrané desky za sporák.

 

Text: Emma Hildová

 

Není kámen jako kámen aneb i srdce vaší kuchyně může být kamenné Není kámen jako kámen aneb i srdce vaší kuchyně může být kamenné
Prohlédnout galerii (2)

Podobné projekty