Vydatná snídaně je důležitá nejenom z hlediska výživy, ale také proto, že dokáže pořádně nastartovat den. S vhodnými spotřebiči tenhle příjemný ranní rituál zvládnete i v hektickém pracovním týdnu.
Aby vám snídaně dodala energii na celé dopoledne, měla by mít odpovídající složení. Pokud ráno stíháte zhltnout tak maximálně pár kousků ovoce nebo jogurt, je to málo. Takže co si třeba přivstat a připravit snídani na vidličku?
Je libo lahodný toast…
Tenhle kousek opečeného chleba k nám „připlul“ z Anglie, kde je neoddělitelnou součástí pravé anglické snídaně. Nepleťte si ho ovšem s českou topinkou, pořádně nacucanou olejem, která rozhodně nemá se zdravou snídaní co do činění. Na rozdíl od ní jsou právě toasty daleko lepší volbou. Opékají se totiž ve speciálním přístroji, toustovači, a to na sucho. Používá se typický toastový chléb, ideálně celozrnný, k němuž po opečení přidáte sýr, šunku, vejce, zeleninu a snídaně na vidličku je hotová. Při výběru toustovače vsaďte hlavně na kvalitu. Důležitý je výkon, který by měl být dán opečením více chlebů za sebou ve stejné kvalitě. Podle počtu členů rodiny také přihlédněte k množství chlebů opečených naráz. Hodit se bude i funkce „rozpékač“, která zvládne i rozmrazování. Zvažte i světelnou a zvukovou signalizaci, časovač, pojistky proti tepelnému přetížení a další vymoženosti.
…nebo raději sendvič?
Jak prosté, milý Watsone, řekl by nejspíš Sherlock Holmes. Kdo tuší, že i sendvič má své kořeny v Anglii, tuší správně. A je to vážně prosté. Dva kousky toastového chleba, v nich náplň podle chuti, to vše propečené do lahodného celku. Geniálně jednoduché a ďábelsky dobré. Abyste si mohli dopřát nejenom tuhle snídaňovou pochoutku, potřebujete k ní odpovídající přístroj, sendvičovač. Klasické modely disponují dvěma opékacími plotýnkami, mezi které se vkládají sendviče. Většinou se prodávají dvouplotýnkové, dají se ale sehnat i čtyřplotýnkové. Máte-li rádi zapečené bagety s náplní, vyberte si model s jednou velkou plotýnkou. Některé typy sendvičovačů dokonce umožňují výrobu vaflí.
Ranní káva, nebo čaj
V našich končinách dva nejoblíbenější nápoje. Pro jejich přípravu je důležitá horká voda. Dalším významným, samozřejmě nejenom snídaňovým pomocníkem je proto rychlovarná konvice. Ta by měla svou velikostí odpovídat počtu členů domácnosti. Vybírejte model, který má rysky ukazující množství vody. Některé konvice označují spotřebu vody také v objemu šálků. Ohřev vody zajišťuje spirála. Praktičtější je model se zabudovanou spirálou pod dnem. Neusazuje se na ní totiž vodní kámen a konvice ohřeje jen tolik vody, kolik je na připravovaný nápoj potřeba. Konvice jsou vybaveny termostatem, který je vypne ihned po dosažení bodu varu. Pohlídejte si i pojistku, která vypne konvici v případě, že jste do ní zapomněli dát vodu. Praktický je také podstavec se zabudovanou šňůrou, který umožňuje snadnější manipulaci s konvicí.
Povzbuzující espresso
Do nového dne vás spolehlivě nastartuje silné espresso. To získáte jedině z kvalitního kávovaru. V zásadě máte několik možností. Buď si můžete pořídit automatický kávovar, kávovar na kapsle, nebo manuální, takzvaný pákový. U automatického kávovaru si pohlídejte možnost regulace namleté kávy, jejíž konzistence ovlivňuje kvalitu nápoje. Kapslové kávovary jsou jednodušší na ovládání i údržbu, výsledná káva je ovšem dražší. Pákový kávovar se hodí především do rukou znalce. Jde totiž o to, že o finální chuti zde rozhoduje hlavně množství namleté kávy v páce a její upěchování, včetně dalších faktorů.
Text: Emma Hildová
Foto: Catler, Rohnson, Nespresso, Tefal