zpět

Historické stavení, které dostalo druhou šanci

Nedaleko italské Verony, v blízkosti řeky Adige, se nachází zemědělská usedlost, z jejíž stodoly vzniklo nádherné bydlení respektující génia loci daného místa.

Rekonstrukce více než sto let staré budovy se ujali architekti z milánského studia WOK, kteří vycházeli z jejích tradičních možností. V samotném projektu pak rozehráli pomyslný dialog mezi minulostí a současností. V něm se kromě jiného věnují i enviromentální udržitelnosti a souladu všech prvků s okolím.

 

Starodávný vzhled

Pro majitele bylo důležité, aby vnější vzhled budovy zůstal původní. Architekti jej ale obohatili o nové okenní rámy z místního kamene Biancone a modřínu. Nepřehlédnutelná je i monumentální projekce oblouku nad vchodem do domu, vytvářející hravou geometrickou kompozici. Jeho kompletní prosklení nabízí dostatek přirozeného světla uvnitř domu a krásné výhledy na okolní krajinu. Jako znovuobjevené vzpomínky se jeví říční oblázky osvobozené od venkovní omítky, stejně jako přiznané trámy uvnitř domu, které navíc zajímavě kontrastují s bílými stěnami nového interiéru. Použité materiály jsou typické pro venkovskou architekturu ve zdejším kraji.

Vnitřní uspořádání

Vlastní dům se rozkládá na třech podlažích, která jsou uspořádána kolem centrální plochy, obývacího pokoje, jehož strop tak dosahuje konstrukční výšky budovy. Přízemí s kamennou dlažbou Vicenza je tedy koncipováno jako společenský prostor s útulnou knihovnou a cihlovým krbem. Na horních podlažích se nacházejí ložnice se zázemím. Obložení z březové překližky definuje jednotlivé zóny minimalisticky zařízeného interiéru.

Krasavice magnolie

Kromě budovy se architekti ujali i přilehlé zahrady. Jejich záměrem bylo, aby se stala nedílnou součástí domu. Významný prvek v prostoru představuje magnolie, která zde zůstala na přání klientů.  Strom, ohraničený černým plůtkem, je protagonistou venkovní plochy, rozehrávajícím dokonalý dialog s domem zejména při západu slunce, kdy se stín jeho listů promítá na kamenné fasádě a je vidět ze všech míst. V sousedství stromu se našlo místo také pro zapuštěný bazén, který tak pohledově neruší tradiční atmosféru daného místa. Ostatní plocha je pak připravená pro květinové záhony. Soukromí před nezvanými pohledy zabezpečují nově vysazené keře a stromy.

Připravila: Lucie Pilátová

Foto: Simone Bossi

 

Historické stavení, které dostalo druhou šanci Historické stavení, které dostalo druhou šanci Historické stavení, které dostalo druhou šanci
Prohlédnout galerii (7)

Podobné projekty