zpět

Holistické pojetí renovace rodinného domu dopadlo na jedničku s hvězdičkou

Výsledkem neobvyklého přístupu Eriky Werresové, architektky a v tomto případně i klientky v jedné osobě, je mimořádně ucelená a elegantní estetika rodinné vily v německém Bergisch Gladbachu.

Architektka Erika Werresová se na první pohled zamilovala nejen do lokality a pozemku v Severním Porýní-Vestfálsku, ale také do samotného objektu, který se na něm nacházel. Půdorys, materiál budovy, výška pokojů i rozdělení prostoru se zdály být ideální pro potřeby její pětičlenné rodiny, a proto se namísto novostavby rozhodla pro renovaci. I když se spíš jednalo o kompletní rekonstrukci, protože přidala a zvětšila okenní plochy a zároveň osadila celý obvodový plášť kompozitním, tepelněizolačním systémem. Rovněž kompletně vyměnila rozvody elektřiny, vytápění i vzduchotechniky. Přestavěla střechu a také ve všech třech podlažích domu upravila rozdělení prostor tak, aby vyhovovaly požadavkům jeho obyvatel.

Zvýšené náklady spojené s úpravou stávajícího objektu se však vyplatily. Na třech podlažích o celkové ploše 240 m² vznikl moderní, funkční a prosluněný obytný prostor, který si s novostavbou rozhodně nezadá. To vše ještě umocňuje osobité kouzlo budovy – při renovaci se podařilo zachovat tradiční styl, který je pro tuto oblast typický, a díky němuž je objekt pod částečnou památkovou ochranou.

Materiály, výhledy i práce se světlem

Při respektování původního architektonického stylu budovy došlo k přidání a významnému rozšíření prosklených otvorů tak, aby měly veškeré obytné i užitné prostory dostatek denního světla a umožňovaly řadu různých výhledů do zahrady i okolní krajiny. Všechna okna i posuvné dveře vynikají tou nejkvalitnější konstrukcí. Zvolené hliníkové profilové systémy se vyznačují výbornými tepelněizolačními vlastnostmi a navíc jsou osazeny trojitým izolačním sklem.

Barva profilů jako určující a opakující se motiv

Během plánování projektu věnovala Erika Werresová zvláštní pozornost barvám, texturám a materiálům. Inspirací pro základní barevné schéma se stal zvolený práškový nátěr okenních profilů – metalická povrchová úprava s jemnou texturou v šedohnědém odstínu „Tiger greybrown“. Ta byla použita na rámové profily všech konstrukcí a také na některé krycí profily vyrobené na míru. V interiéru i exteriéru architektka využila barevné a materiálové spektrum, někde prostřednictvím jemných nuancí, jinde zase pomocí kontrastů. Venku zaujmou metalické šedohnědé okenní profily a obložení, které vynikají na světlé silikátové omítce, zatímco matně černé engobované střešní tašky kontrastují se světlými betonovými deskami obklopenými rýnským štěrkopískem. Okenní špalety vzniklé po instalaci kompozitního, tepelněizolačního systému na fasádě, jsou osazeny zapuštěným exteriérovým stíněním a ochranou proti oslnění. Barvě profilů navíc odpovídá i barva žaluzií.

Jedinečný interiér

Interiéru vévodí kombinace bílých zdí, stropů a užitných ploch s podlahami s cementově šedými kameninovými dlaždicemi, šedavými parapety z jurského vápence a (v mokrých prostorech) se skleněnými mozaikovými kachličkami v teple šedém odstínu s perleťovým efektem. Toto barevné schéma oživuje přírodní dřevo v podobě kašmírově šedé dubové podlahy na schodištích a také v horních podlažích. Při takové úrovni péče a pozornosti věnované výběru materiálů a barev není žádným překvapením, že tato promyšlená hra barev pokračuje i na čalounění nábytku a v dalších dekoračních prvcích.

Systémové možnosti a komfortní řešení

Okenní systémy vytvářejí kontrast mezi vertikálně členěnými dvoukřídlými okny, které se opakují na všech podlažích, a čistou horizontální linií prosklených ploch, které v přízemí otevírají výhled do zahrady na výšku celého patra. Dvoje snadno ovladatelné posuvné dveře se zdvihem, každé o rozměrech čtyři metry na šířku a 2,34 metru na výšku, vedou z obytného prostoru ven na terasy. Mezi nimi se nachází šest metrů široká neotvíratelná prosklená stěna, která stírá vizuální hranici mezi obytným prostorem a zahradou. Všechna otevíratelná okna jsou osazena kompletně skrytým kováním AvanTec SimplySmart, jejich elegantní a zároveň funkční zaklapávací kliky mají blokovací tlačítko. Další speciální prvek se nachází na vstupních dveřích ve formě biometrické kontroly vstupu Fingerprint se čtečkou otisků prstů – její pohodlné ovládání a bezpečnost ocení každý člen domácnosti.

 

Připravila: redakce

Foto: Erika Werresová, Christian Eblenkamp, Schüco CZ

 

 

Holistické pojetí renovace rodinného domu dopadlo na jedničku s hvězdičkou Holistické pojetí renovace rodinného domu dopadlo na jedničku s hvězdičkou Holistické pojetí renovace rodinného domu dopadlo na jedničku s hvězdičkou
Prohlédnout galerii (6)

Podobné projekty