Do jaké sklenice nalít víno? Bílé nebo červené? V čem a jak podávat koktejl jako je Margharita nebo Mojito? A jak je to s whisky? Zajímá vás, jakou sklenici použít na ten který drink? Čtěte dál.
Druhy sklenic, jejich tvary a vlastnosti, byly vyvinuty, aby zlepšily požitek z konzumace daného nápoje, rozvinuly jeho chuť a zachovaly typické aroma. Možná, že máte skvělé víno, ale velikost sklenice nedovolí rozvinout jeho osobitost. Možná, že držíte v rukou kvalitní likér, ale v nevhodně zvolené sklenici se mok zahřívá, což ve výsledku jeho chuť znehodnocuje. Rozvinutí aroma a správná teplota: to jsou dva klíčové faktory odpovídajícího zážitku z konzumace lihovin. A právě o jejich udržení se starají sklenice. Kterou zvolit pro kterou příležitost?
Na červené víno
Sklenice na červené víno by měla mít větší, kulatou „misku“, aby se v ní víno snadno vířilo. To pomůže provzdušnění a uvolnění aromatu. Dlouhá stopka udrží ruce v dostatečné vzdálenosti od „misky“ s nápojem a zabrání jeho ohřívání. Vhodným vínem do takové sklenky je třeba Pinot Noir nebo Syrah.
Na bílé víno
Sklenice na bílé víno jsou výrazně menší než ty na červené – je sice nutné víno provzdušňovat, ale zároveň je potřeba zabránit jeho oxidaci. Účelem je zachovat lehčí a jemnější chuť, kterou by bílé víno mělo mít. Jedná se například o Chardonnay nebo Sauvignon.
Na šumivé víno a šampaňské
Šumivé víno vyžaduje ještě méně prostoru než víno bílé, a to kvůli bublinkám – mělo by se zamezit jejich unikání. Právě proto se užívají tenké sklenky na vysoké stopce, to opět, aby se nápoj zbytečně nezahříval v dlaních. Vhodné víno do těchto sklenek je třeba Prosecco nebo Bellini. V takových sklenkách můžete servírovat i šampaňské, to má však ještě více bublinek, proto jsou sklenky určené vyloženě pro něj ještě o něco užší.
Na tradiční koktejly
Tradiční koktejlová sklenice vypadá jako obrácený kužel a může mít více velikostí. Používá se k podávání koktejlů bez ledu. Klasické koktejly jsou typické zajímavým aroma. Kuželový tvar koktejlové sklenice se širokým hrdlem umožňuje pijákovi přiblížit nos k hladině nápoje a plně vychutnat jeho vůni. Jedná se například o Martini nebo Cosmopolitan. Specifická stupňovitá varianta se užívá k servírování Margharity.
Na koktejly s přídavkem nealkoholického nápoje
Na koktejly, které obsahují velkou část nealkoholické tekutiny a které se nalévají na větší množství ledu, se užívají sklenice typu highball. Ty jsou kratší a širší a podobají se běžným sklenkám na vodu. Používají se například na Bloody Mary, Mojito nebo Gin&tonic.
Menší koktejly s ledem
Pro další typ koktejlů, jako je třeba Negroni nebo White Russian, které se míchají z více typů alkoholu a k tomu ještě s drobným přídavkem nealko tekutiny, se používají sklenice lowball. Ty jsou širší a kratší než highball, protože jejich úkolem je pojmout méně tekutiny. Součástí nápojů servírovaných v lowball sklenicích je i led.
Na whisky
Sklenice na whisky mívají tradičně širokou a krátkou nožku a širokou mísu, která se směrem nahoru zužuje. Účelem je dát vyniknout barvě a chuti, ale usnadnit samotnou konzumaci. Pro hnědé lihoviny, jako je whisky nebo brandy, se používá také takzvaná čichací sklenka: ta má velmi krátkou stopku umožňující držet nápoj v rukách a zahřívat jej. Velká mísa umožňuje vířit aroma a vychutnávat jej společně s usrkáváním.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock