Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela pěkně. Způsobů, jimiž může každý z nás snížit produkci odpadu v kuchyni, je mnohem více. Přinášíme pár tipů pro inspiraci.
Říká se, že pro jedno kvítí slunce nesvítí, nebo že jedna kapka moře nedělá. Všechno ale vždycky musí něčím začít a není pravda, že jednotlivci nedokáží velké věci. Možná k sobě potřebují strhnout další, kteří jejich nosné myšlenky podpoří, pořád ale platí, že malá gesta se spojují ve velké činy. Je to jako s vlnkami, které na hladině rybníka děláte klacíkem – je jich mnoho, ale někdo musel udělat tu první… A přesně tak je to i s množstvím odpadu. Když se budeme snažit všichni, společnými silami jej dovedeme omezit. Pojďme začít u sebe v kuchyni. Jak na to?
1. Neplýtvejte a nevyhazujte
Ekologické myšlení šetří přírodu i peněženku. Spousta lidí je ale pořád zvyklá nakupovat do zásoby. Patříte mezi ně i vy? Pak jistě víte, jak často se stává, že neodhadnete množství, nestihnete sníst vše, co jste nakoupili nebo uvařili, a jste nuceni řadu věcí vyhodit. Tomu lze zamezit jednoduše tím, že budete nakupovat jen tolik, kolik sníte. Řídit se přitom můžete dalším úslovím a sice, že méně je více. A pokud se to nepovede a vám zbude navařené jídlo, najděte si recepty, jak jej znovu využít, nebo si dejte dvakrát za sebou totéž či jídlo pošlete dál a obdarujte třeba rodiče nebo kamarády. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
2. Noste vlastní tašky
Plastových i papírových tašek je všude kolem spousta, stejně jako igelitových pytlíků na ovoce a zeleninu. Přitom je tak jednoduché začít nosit vlastní látkové tašky, nebo si zakoupit obyčejný nákupní košík a chodit nakupovat pokaždé s vlastním „zavazadlem“. Látková nákupní taška je skladná a praktická, snadno se složí a vejde se do většiny kabelek nebo batohů, kde může čekat pro případ potřeby. A pokud jdete nakupovat z domu, není nic jednoduššího než vzít do ruky košík a vyrazit. Prodávají se i síťové pytlíky na ovoce a zeleninu či pečivo, pokud do nich nechcete investovat, na mnoho druhů ovoce a zeleniny nemusíte pytlíky používat vůbec.
3. Třiďte odpad
Další věcí, která nezatíží časově ani finančně, a přesto stále není pro mnoho lidí samozřejmá, je třídění odpadu. Většina materiálů, jako je papír, plast, sklo a karton je ale recyklovatelná a jejich správným vhozením do příslušeného odpadního kontejneru tento proces umožníme a usnadníme. A stojí to jen pár pohybů navíc, případně rozčlenění prostoru a přikoupení několika košů, nebo uzpůsobení krabic, které mohou fungovat jako koše, do kterých budete odpady třídit doma, než je ponesete do odpadního kontejneru.
4. Vybírejte recyklovatelné obaly
Když už se v třízení odpadů „naučíte chodit“, určitě si začnete všímat toho, že některé obaly jsou lépe recyklovatelné než jiné. Vybírejte ty, které se recyklovat dají – možná se zdá, že se jedná o maličkost, ale i taková maličkost se může na stavu životního prostředí významně podepsat – významně pozitivně. Místo plechovky sáhněte po sklu, které lze znovu využít, vybírejte nápoje v recyklovatelných obalech a místo PET lahví si raději zakupte jednu láhev ze skla nebo pevného plastu, natáčejte si do ní vodu a mějte ji stále při sobě pro případ, že vás přepadne žízeň (i když pít by se ve skutečnosti mělo dříve, než se žízeň přihlásí o slovo).
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock