Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého. Možná, že svačiny připravujete i sobě a drahé polovičce. Ať tak či tak, určitě už vás někdy napadlo, zda by se zdravé svačiny nedaly také „zdravě“ balit. Tedy tak, aby minimálně zatěžovaly životní prostředí. Poradíme, jak na to.
Potravinová folie, alobal, igelitové sáčky… Nejspíš tušíte, že obaly, v nichž dětem předáváte svačiny, nebudou hitparádou ekologického životního přístupu, jenže nevíte, co byste použili místo nich. Rozhodně nejste sami a rozhodně se nemusíte děsit, že ekologicky přijatelnější alternativy musí být nutně nákladnější. Naopak, řadu z nich si můžete vyrobit doma, nebo investovat jen vyšší vstupní vklad, který se ale časem vrátí i s úroky. Přinášíme pár tipů.
1. Krabička
Ideální svačinový obal je takový, který můžete využívat pořád dokola a nevytváříte tak neustále nový a nový odpad. Tento účel perfektně splní krabičky, které mohou mít různé velikosti a mohou být vyrobeny z různých materiálů. Na výběr jsou plastové, kovové nebo i bambusové. Když zvolíte pěkný tvar i motiv, bude svačina dítěti chutnat o to víc a můžete si být jistí, že bude na krabičku pyšné a bude ji dokonce hrdě nosit. Můžete pořídit buď více krabiček a různé části svačiny balit odděleně, nebo koupit krabičkou rovnou dělenou a svačinky poskládat do jednotlivých oddílů.
2. Termoska
Podobně jako krabička poslouží i termoska, která se hodí na omáčky a další „mokrá“ jídla. Ta podle potřeby udrží buď teplá nebo studená a využijete ji i pro uskladnění nápoje. Na trhu je dostupné nepřeberné množství velikostí, takže stačí jen vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce – podle toho, jaké svačiny do ní hodláte připravovat.
3. Zavařovací sklenice
Na tekuté svačinky, jako je smoothie, polévka, jogurt nebo zálivka na salát, dobře poslouží i obyčejná zavařovací sklenice. Jediná nevýhoda je v její tíži. Alternativou se může stát speciální láhev na smoothie a podobné koktejly, která je k zakoupení ve specializovaných obchodech a mnohdy se dodává společně s vybraným přístrojem, který takové lahodné a zdravé drinky pomáhá připravovat.
4. Včelí ubrousek
Místo klasického jednorázového papírového ubrousku, potravinové folie nebo alobalu skvěle poslouží včelí ubrousek. Nejedná se o nic jiného než o bavlněnou látku napuštěnou včelím voskem. Ten látku zakonzervuje a dodá jí odolnost proti vlhkosti, plísni a dalším neduhům. Do včelího ubrousku můžete zabalit namazanou housku, nakrájenou zeleninu, sýry a další podobné svačinky. Můžete jej používat opětovně – při četném užívání vydrží asi měsíc – a v případě, že se opotřebuje a vosk se z látky vytratí, jednoduše si vyrobíte nový. Včelí ubrousek můžete použít i místo alobalu nebo folie při uchovávání potravin.
5. Síťový pytlík
Ovoce, zeleninu, sušenky, tyčinky a další suché pochutiny, můžete uložit do síťovaného či látkového pytlíku, který kromě toho směle nahradí i všudypřítomné igelitové sáčky využívající se v obchodech pro náběr pečiva, ovoce či zeleniny. Síťovaný pytlík můžete používat pořád dokola a stačí, když ho jednou za čas vyperete.
6. Svačinová kapsička
Poslední dobou získávají na popularitě i takzvané „svačinové kapsičky“, které se hodí pro klasické svačiny v podobě různých namazaných chlebů, housek, rohlíků a bagetek. Jedná se o látkovou kapsičku, která může být různé velikosti a do které svačinu jednoduše vložíte, zavřete a máte vystaráno. Snadno ji vyrobíte i doma, můžete ji používat opakovaně a pokud se častým užíváním roztrhne nebo jinak poškodí, buď ji sešijete nebo ušijete novou.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock