Léto se pomalu ale jistě chýlí ke konci a brzy bude na čase uskladnit letošní úrodu na horší časy. Ceny ovoce a zeleniny v obchodech navíc už teď prozrazují, že letošní sklizně rozhodně nebyly z nejlepších. Až se důsledky neúrody plně projeví, budou ceny zřejmě ještě stoupat. To vede k tomu, že lidé raději míří na samosběry.
Pak ale nastává další problém – jak úrodu správně uskladnit, abychom z ní měli užitek co nejdéle? Jak to udělat, aby skladované potraviny neztratily nic ze své vůně, chuti a vitamínů? A je možné vůbec ovoce a zeleninu uskladňovat, nemáme-li k dispozici sklep nebo spižírnu?
Co lze skladovat jen krátce a co naopak vydrží i v zimních měsících?
Hned po sklizni začíná úroda ztrácet na kvalitě i čerstvosti. Přesto jsou způsoby, jak ji udržet v co nejlepším stavu. Zatímco takové plodiny, jako jsou například fazole, papriky, nebo rajčata se nehodí k dlouhodobému skladování, při správných skladovacích podmínkách zůstanou například hrušky, jablka, ořechy, kiwi a kdoule i několik měsíců jako čerstvé. Možná jste už slyšeli, že mrkev, řepa, nebo i pastiňák si udrží svěžest při uskladnění ve vrstvě vlhkého písku. Z dalších plodin jsou pak k uskladnění vhodné brambory, celer, nebo pozdní odrůdy ředkve, zelí, růžičková kapusta, cibule a česnek.
Co, kde a jak uskladnit?
Různé druhy plodin potřebují různé skladovací podmínky. Je dobré se nejprve přesvědčit o vlastních možnostech skladování, abychom se nemuseli potýkat se znehodnocením úrody. Chladno a sucho dělá dobře ořechům, různým druhům tykví, nebo česneku a cibuli, které skladujeme v košících nebo zavěšené ve svazcích a snopech. Takové podmínky ke skladování zajistí například suterénní místnosti, chladnější předsíň, zasklená lodžie, nebo i půda bez známek vlhkosti. Chladno a vyšší vlhkost vzduchu je pak vhodná pro všechny ostatní typy plodin, které by jinde vysychaly a vadly. Například zelí nebo kapustu zbavíme před uskladněním volných listů, které by mohly začít uhnívat a pevnou hlávku uložíme do bedýnek. Chladno a vlhko je obvykle ve sklepních prostorách, na balkoně, v garáži, nebo i venku u zdi domu, kde uchováváme plodiny v bedýnkách vystlaných slámou a obložených polystyrenem.
Skladování ovoce a zeleniny v paneláku? Jde to!
V bytech může být dlouhodobější skladování potravin zapeklitější než v rodinných domech se spoustou místa, prostornou spíží, sklepem, chodbou a podobně. Přesto je možné si poradit. Brambory, česnek a cibuli je možné skladovat na balkoně, nesmí však přemrznout, proto je nutné je dobře zabalit a uložit, třeba do bedýnky vystlané slámou nebo textilií. K uskladňování je možné využít i sklepní kóji, vnitřní parapet na chodbě nebo spodní část spižírny.
Jak je to se skladováním potravin v lednici?
Správné ukládání potravin v lednici může být trochu oříšek, řídí se totiž podle vlhkosti v jejích různých částech. Čím výše je police v lednici umístěna, tím nižší je tam vlhkost. Do dolních polic tak jednoznačně patří potraviny, kterým hrozí vysušení, tedy právě ovoce a zelenina. Do lednice můžeme dát jablka, hrušky, hroznové víno, různé bobule - jahody, ostružiny, borůvky a maliny. Dále pak listovou a košťálovou zeleninu. Do lednice nepatří cibule, česnek, brambory nebo dýně. Rajčata, lilek, papriky a okurky také sladujeme spíš v pokojové teplotě. Do lednice nedávejte ani citrusy, melouny či banány.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock