Že láska prochází žaludkem, je přísloví staré snad jako lidstvo samo. Den sv. Valentýna si proto zpříjemněte oblíbeným jídlem nebo alespoň moučníkem, ovšem správně naservírovaným.
Svatý Valentýn je sice svátek zamilovaných, ale to nic nemění na faktu, že byste ho nemohli oslavit třeba s rodinou nebo kamarády u dobré večeře. Ať už si budete chtít posedět s kýmkoli, nezapomeňte do valentýnského menu promítnout podstatu tohoto svátku. Jídlo by mělo být lehké, nebojte se do něj přimíchat i pár exotických ingrediencí a rozhodně se snažte, aby na talíři vypadalo hezky.
Prostírání
Slavnostně prostřenému stolu budou slušet červené doplňky. Zvolte netradiční podávání jídla, které můžete servírovat třeba v malých formičkách ve tvaru srdce, pochopitelně v červeném tónu. Stejnou barvu mohou mít mističky na dipy, zeleninu, ovoce a samozřejmě i prostírání. Červená je sama o sobě excentrická barva, proto není třeba vymýšlet žádné další doplňky, které by evokovaly valentýnské hodování.
Je to od srdce
Už jsme zmínili tvar srdce, který je pro tento den příznačný. Na druhou stranu se takto designované kuchyňské doplňky hodí i při jiných příležitostech, kdy budete chtít hostům nebo rodině ukázat, jak vám na nich záleží. Když se to vezme kolem a kolem, klasická bábovka coby „srdeční záležitost“ tak dostane mnohem slavnostnější příchuť, aniž byste si museli příliš lámat hlavu s receptem.
Nevaříte? Nevadí!
Naše prababičky říkávaly - nejlépe chutná doma, s láskou uvařené. Tuhle stoprocentní pravdu ovšem může narušit fakt, že někteří lidé zkrátka vaření moc nedají, a to nikoli proto, že by neradi jedli, ale proto, že přes hory složitých receptů, ke kterým je třeba spousta hrnců, sporák se všemi plotýnkami i troubou a bůhvíco dalšího, v sobě zatím nenašli dostatek odvahy se vydat na dobrodružnou cestu kulinářským světem. Jenže se správnými doplňky, a když se chce, všechno jde. Máte-li obavy, že nezvládnete obsluhovat čtyři kastroly a pekáč v troubě, pořiďte si variantu, ve které stoprocentně a tedy na jedničku uvaříte jídla, kterým se říká „z jednoho hrnce“. Taková nádoba je obvykle přizpůsobena nejenom pro pomalé vaření, ale dá se v ní i dusit, péct, smažit. Když vyberete model ze smaltované litiny s keramickým dnem, máte jistotu, že se vám v něm nic nepřipálí, jídlo navíc zůstane krásně teplé. Ve výrazné barvě - červené, i v méně obvyklém tvaru – srdce z něj klidně můžete cokoli servírovat rovnou na stole.
Nezapomeňte na afrodiziaka
Ta k valentýnskému menu zkrátka patří. Kromě čokolády, šampaňského, sektu či jahod by se proto na stole mohly objevit krevety, chřest, ananas nebo avokádo. Komu právě tyhle potraviny zas až tak moc neříkají, stačí, když si hlavní chod více opepří, anebo přidá trochu chilli. A víte, že za afrodiziakum se považuje i mrkev, celer, maliny anebo dobře udělaný hovězí steak?
Sladká tečka
Rozverný svátek nezapomeňte zakončit dezertem nadýchaným jako peříčko, který ozdobíte čerstvým ovocem. Co třeba smetanová pěna, kterou můžete netradičně podávat ve vysokých sklenicích, kde krásně vynikne její struktura.
Text: Emma Hildová
Zdroj: Potten & Pannen - Staněk