Chytrost nejsou žádné čáry. A platí to i pokud jde o bylinky

Chytrost nejsou žádné čáry. A platí to i pokud jde o bylinky

V žádném jídle by nemělo chybět „zelené“, ideálně doma vypěstované. O obsahu domácího bylinkového květináče totiž máte přehled takzvaně od semínka až do posledního lístku …

Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům svěžest na pohled i na chuť a taky porci zdraví navíc. A když je budete mít neustále po ruce, nebudete na ně zapomínat a brzy zjistíte, že už si bez svěží zelené nedovedete žádné jídlo ani představit. Jenže abyste vůbec měli co do talíře dát, potřebujete k pěstování a vlastně i ke zpracování vhodné pomůcky, které vám péči o bylinky usnadní. 

Jděte na to chytře

Také se vám stává, že občas zapomenete zalít kytky v bytě a s nimi pochopitelně i bylinky, které jsou na výpadek vláhy velmi citlivé? Aby vaše křehká bylinková zahrádka nepřišla kvůli vaší zapomětlivosti k újmě, zasaďte ji do samozavlažovacích květináčů. Jejich výhodou je, že nemusíte kontrolovat vlhkost zeminy. Voda se dolévá ve větším množství jen zhruba dvakrát do týdne. Samozavlažovací květináče mají speciální knot, který nasává vodu a udržuje zeminu neustále vlhkou. Pokud si vyberete pomocníka z ušlechtilé nerezové oceli, máte zaručenu jeho opravdu dlouhou životnost, protože se na rozdíl od keramických květináčů jen tak nerozbije.

Čím krájet, sekat a stříhat?

Hurá! Bylinky se mají k světu a je načase zjistit, jestli chutnají tak čerstvě jako vypadají. Něčím je tedy budete muset ostříhat, nakrájet nebo nasekat. Pokud jich pěstujete hodně, a to nejenom za oknem, ale třeba i na balkoně nebo zahradě, vyplatí se uvažovat o speciálních nůžkách na bylinky. Ty jsou nejenom odolné proti korozi, snadno se čistí a jsou upravené tak, aby zůstaly dlouho ostré, ale navíc mají různě šikovný tvar, díky kterému je například můžete postavit hned vedle květináče, abyste je měli vždy po ruce. Na krájení bylinek se obvykle používá ostrý nůž s krátkou ale vysokou čepelí, který si poradí s měkkými lístečky i stonky. Kromě nože se dají bylinky porcovat také oválným sekáčkem ve tvaru kolébky.

Do hmoždíře přihoď špetku ...

Občas je třeba bylinky dál zpracovat, většinou rozdrtit. Tak vzniká například oblíbené bazalkové pesto. Mimochodem, žádný Ital ho nevyrábí v mixéru, ale ručně drtí, protože prý díky pomalému drcení získává pesto kvalitnější chuť. A kde jinde bylinky drtit než v hmoždíři. Nejlepší volbou bude keramický, který zabraňuje absorpci pachů.

 

Připravila: redakce

Foto: Chefshop, Bonami

 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vybrat a kam v bytě umístit koberec? I to má svá pravidla

Jak vybrat a kam v bytě umístit koberec? I to má svá pravidla

Dobře vybraný koberec dává celé místnosti jednotný tón a prostor obohacuje o zajímavé barvy a textury. I když jeho velikost a umístění nemusí být první věcí, kterou při zařizování místnosti berete v úvahu,...

Čtěte dál
Bonsaj: Co všechno potřebuje, aby prospíval, a jak mu to poskytnout

Bonsaj: Co všechno potřebuje, aby prospíval, a jak mu to poskytnout

Dostali jste skvělý dárek: krásný malý stromek v elegantním keramickém květináči. Do vašeho bytu vnese příjemný japonský prvek. Bonsaj....
Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově...
Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve...
Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste...
Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Dlouhé sprchy, umývání nádobí pod tekoucí vodou, zapínání poloprázdné myčky nebo pračky… Denně se dopouštíme mnoha zlozvyků, jimiž...
Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Duševní zdraví je v posledních letech stále více zdůrazňováno, což je rozhodně dobře – všeobecně je považováno za nezbytnou součást...
Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc COVID-19 vrhla kromě mnoha dalších věcí světlo i na zanedbávání četných...
Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Benátské ostrovy, včetně Murana, Burana a Lida, vynikají dlouhou a celosvětově respektovanou historií technologických a stylistických...
Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Rez je postrachem mnoha hospodyněk (a hospodářů). Vzniká vlivem přirozeného procesu oxidace, k němuž dochází v železe, a nevypadá vůbec...
Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Kraslice a barvená vařená vejce patří k Velikonocům stejně jako stromeček a bramborový salát k Vánocům. Užijte si největší křesťanské...