25. 6. 2019 Mají minimální nároky, jsou lahodné a prakticky se o ně nemusíte starat. Pokud jim poskytnete vhodné místo, odmění se vám bohatou úrodou po řadu let. Řeč je o angreštu a rybízu …
O původu angreštu a rybízu se toho zas tak moc neví. V Evropě se začaly pěstovat hlavně ve Francii a Anglii, odkud se postupně rozšířily do dalších zemí. Kromě chuti jsou ceněné zejména pro vysoký obsah vitaminu C a minerálních látek.
Sklizeň po celé léto
Pokud o tomto bobulovitém ovoci zatím jenom uvažujete, dobře si promyslete čas sklizně u jednotlivých odrůd. Vyplatí se je vybírat tak, aby dozrávaly postupně a vy jste si mohli angrešt i rybíz užívat téměř po celé léto.
Stromek i keř
Jak angrešt, tak i rybíz se pěstují jako stromky nebo keře. Pro jakou variantu se rozhodnete, záleží čistě na vás, protože obě mají plus i minus. Stromkové se lépe sklízejí, jenom musíte počítat s o něco menší úrodou. Stromky rovněž potřebují podporu, protože kmínek je křehký a pod tíhou ovoce by se mohl zlomit. Stromky se také dožívají pouze deseti let, zatímco keře až dvaceti. Jenže z keře se úroda sklízí obtížněji, navíc je třeba seřezávat tří a víceleté výhony. Dalším faktorem při rozhodování bývá barva a s ní spojená chuť. Rybíz nabízí červené, černé nebo bílé odrůdy, angrešt červené, žluté, bílé nebo zelené.
Odrůda versus místo
Zejména v případě rybízu byste měli vybírat odrůdu podle místa, kde bude vyrůstat. Jiné odrůdy jsou vhodné do nižších poloh, jiné do výše položených oblastí. Nic ale nezkazíte, pokud si vyberete odrůdy ´Detvan´, ´Heinemannův pozdní´ nebo ´Rondom´, které prospívají v nížinách i na horách. Na rozdíl od červeného, který není tak náročný na místo, černý rybíz má větší nároky. Potřebuje hlinitopísčitou půdu a dostatek vláhy a živin. Nevysazujte ho na osluněnou jižní stranu, kde ho může postihnout úpal. Svědčí mu lehký polostín a závětří. Stejné problémy může mít na přímém slunci také angrešt. Ten k životu potřebuje hlubší humózní půdu. Vyhněte se příliš suchému či vlhkému stanovišti. Angrešty mívají problém s takzvaným americkým padlím. Při výběru nového stromku či keře proto poptejte takové, které jsou proti této chorobě odolné.
Zdravotní benefity
Díky zdraví prospěšným látkám představují angrešt i rybíz skvělou prevenci proti různým chorobám. Kromě jiného posilují organismus, zlepšují stav cév a detoxikují organismus. Konzumují se v čerstvé i sušené podobě, dají se mrazit a vyrábějí se z nich marmelády, šťávy nebo likéry.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock