26. 6. 2019 Používáte v kuchyni bylinky? A víte, že jimi můžete nahradit různá dochucovadla, aniž byste přišli o jejich autentickou chuť? Tuhle možnost přivítají například milovníci maggi nebo kari.
Jmenuje se smil italský a navzdory druhovému jménu nepochází z Itálie, ale z Turecka. Vyskytuje se v Asii a narazit na něj můžete i při letních cestách do Středomoří. Helichrysum italicum, jak zní botanický název této bylinky, v našich podmínkách nepřezimuje. U nás se tedy pěstuje hlavně jako letnička, případně ho můžete zasadit do květináče a v zimních měsících přenést na kryté stanoviště, kde přečká mrazy. Kromě kuchyně se smil také výrazně uplatňuje v suchých vazbách, kterým dodává svými květy příjemnou žlutou barvu a díky úzkým stříbřitým listům připomínajícím levanduli či rozmarýn zase kompaktní vzhled.
Jak ho pěstovat?
Dá se koupit v zahradnictví nebo hobby marketu jako předpěstovaná rostlinka, případně ho můžete zkusit vypiplat ze semínek. Pokud se rozhodnete ho zasadit do země, vyberte si plně osluněné, případně polostinné stanoviště. Půda by měla být dobře propustná, ideálně hlinitopísčitá. Smil dorůstá až do výšky šedesáti centimetrů. Dobře snáší krátkodobé sucho, naopak mu nesvědčí přílišná zálivka. Hodí se do skalek nebo ho můžete vysázet podél cestiček v zahradě, parádu udělá i ve větším květináči usazeném třeba na terase.
V kuchyni
Smilem dochutíte polévky, masové, zeleninové, drůbeží a rybí pokrmy, omáčky, ale také rýži nebo různé marinády. Díky kari chuti ho ocení zejména milovníci asijské kuchyně. Jelikož je Helichrysum velmi aromatické, stačí přidat během vaření pouze pár lístků.
Léčivka
Čaj z této bylinky oceníte zejména při nachlazení, protože odhleňuje průdušky. Ulevuje i od menstruačních bolestí, migrén a má pozitivní vliv na činnost jater a tvorbu žluči. Smil je ceněný pro antibakteriální a protizánětlivé účinky, proto se hodně využívá jako součást aromaterapeutických, masážních či koupelových olejů. Rovněž pomáhá odbourávat stres a nespavost, což je v dnešní době celkem častý problém.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock