27. 6. 2019 Pohled do zahrad a parků napovídá, že nastal čas růží. Stojí za to se zastavit a obdivovat jejich křehkou krásu, rozmanitost a jemnou vůni. Právem tak růže patří k nejoblíbenějším květinám.
Kromě toho, že je růže nejkrásnější, řadí se také mezi nejstarší květiny na světě. Do Evropy se dostala z jihovýchodní Asie a zdobila významné událostí mnoha starověkých civilizací. Obdivovali ji lidé ve starém Řecku, Egyptě nebo Římě a i v dnešní době si má punc výjimečnosti.
Jak se v nich vyznat?
Pravdou je, že existuje nespočet různých kultivarů růží. Obecně se lze orientovat podle jejich růstu. Základ tvoří záhonové růže s jedním či více květy na jednom stonku. Sadové či keřové růže představují zajímavý solitér, ale jsou vhodné i do různých kompozic. Pokud vlastníte pergolu, vysaďte k ní pnoucí růže, které ji budou nádherně zdobit přes celé léto, protože vykvétají opakovaně. Nepěkné plochy v zahradě jsou ideální pro výsadbu půdopokryvných růží. Existují také miniaturní růže, které se obvykle pěstují v květináčích a přes léto bývají ozdobou teras či balkonů.
Jak je pěstovat?
Než si vyberete konkrétní odrůdu, ujasněte si, co vlastně od růže čekáte. Budete se z ní těšit jenom v zahradě, nebo dáváte přednost růžím ve váze? Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, sáhněte po záhonových růžích, které mají dlouhé stonky. Ať už si vyberete jakoukoli odrůdu, vždy byste jí měli poskytnout osluněné stanoviště, hlinitopísčitou půdu a kvalitní hnojivo. Růže se vysazují na jaře a na podzim, rostliny s kořenovým balem během celé sezóny.
Neprospívají?
Možná to bude tím, že jim nevěnujete dostatečnou a správnou péči. I když růže nemají rády vlhko, potřebují důkladnou zálivku. Vyhněte se zalévání na listy a květy, které vede k houbovým chorobám. Zkuste pod ně nastlat kůru, jehličí nebo piliny. Nebude se kolem nich vyskytovat plevel ubírající rostlinám vláhu. Růže nezapomeňte pravidelně kontrolovat a odlamovat zvadlé květy. Jako ochrana před škůdci se doporučuje vysazování růží spolu s dalšími rostlinami, například levandulí.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock