Stejně jako v dávné minulosti také dnes fandíme jídlům z jednoho hrnce. Jsou totiž jednoduchá na přípravu, chutná a co se asi v dnešní době cení nejvíc, šetří čas, který můžeme věnovat jiným aktivitám.
Vaření z jednoho hrnce provází lidstvo už od doby, kdy člověk objevil oheň a chuť na něm připravené potravy. Na další metu posunul vaření, které se laicky nazývá „v jednom“, vynález francouzského matematika a fyzika Denise Papina, který v roce 1679 sestrojil první tlakový hrnec. Díky tomu se vaření značně urychlilo a dostalo nový chuťový rozměr.
Moderní tlakové hrnce
Dávno už jsou pryč doby, kdy si „tlakáče“ tak trochu dělaly, co chtěly, takže bylo třeba je bedlivě hlídat, aby se jídlo uvnitř skutečně dovařilo a nikoli nespálilo. Právě díky úspoře času mají místo i v dnešní kuchyni. Uvaří nejenom rychleji, ale ještě si pokrmy uvnitř zachovají živiny a odpovídající chuť. Moderní hrnce mohou disponovat i pětadvaceti programy, které lze spustit jediným dotykem.
Samozřejmostí jsou funkce jako plánování startu vaření či udržení teploty připravovaného jídla. Skvělou vychytávkou je program DIY Chef, který umožňuje ručně nastavit dobu vaření a teplotu pro vytvoření vlastního receptu. Praktické jsou modely se sklopným víkem pro snadné přidávání přísad. Hodí se i tlačítko pro uvolnění tlaku, jež ochrání ruce před horkou párou. Moderní tlakové hrnce se navíc dnes dají kromě základního programu nastavit na takzvané pomalé vaření, vaření v páře, ohřev, ale také v nich upečete, připravíte rýži, uděláte kaši, dětskou výživu a spoustu dalších jídel.
Multifunkční hrnce
Další možnost tohoto typu vaření představují takzvané multifunkční hrnce. Existuje řada různých typů, takže při výběru je dobré se rozhodovat zejména podle toho, jakým způsobem obvykle vaříte, zda v páře, či raději pečete, dusíte apod. I v tomto případě je ale jedním z důležitých parametrů možnost nastavení času a teploty pokrmu, které umožňují ono „vaření v jednom“. Pokud rádi vaříte na indukci, určitě přivítáte možnost připravovat jídla v indukčním multifunkčním hrnci, který vaří zdravěji, rychleji a chutněji. Navíc bývají tyto hrnce opatřené programem automatického čištění probíhajícího pod tlakem vařící párou, které je zbaví mastnoty a zbytků jídel, a to i v hůře dostupných místech.
Kam se hodí?
Chytré hrnce oceníte v průběhu pracovního týdne, kdy řada zaměstnaných lidí nemá příliš času připravovat časově náročná jídla. Hodit se budou ale i v letním období, zejména při pobytu na chatě nebo chalupě, kde nebývá tolik prostoru na sadu hrnců a nikomu se nechce trávit v hezkém počasí několik hodin v kuchyni.
Připravila: redakce
Foto: Tefal, Catler