zpět

Jídlo připravené pod párou je zdravé a plné přirozených chutí

Vaření v páře patří k tradičním způsobům tepelné úpravy surovin. Co ho ale v současnosti pozvedlo na výsluní, jsou stále sofistikovanější přístroje, díky kterým je jeho příprava snazší a rychlejší.

Na rozdíl od jiných způsobů tepelného zpracování, pára zachovává surovinám přirozenou barvu, tvar, strukturu a hlavně větší množství vitamínů a dalších, zdraví prospěšných látek. Pokrmy připravené na páře nabízejí autentickou chuť zeleniny a masa. Není nutné do nich přidávat koření a tuky, proto jsou vhodné pro lidi, kteří z různých důvodů potřebují dietní úpravu jídla.

Jednoduché a efektivní

Pro příležitostné vaření v páře postačí takzvané parní nádoby, které se používají v mikrovlnných troubách. Stojí pár stovek a dají se využít i na rozmrazování, ohřívání nebo uchovávání potravin. Pokud máte v kuchyni dostatek místa a tento způsob přípravy jídel patří k vašim oblíbeným, vyplatí se uvažovat o parním hrnci. Na trhu existuje řada různých typů, nicméně všechny fungují na stejném principu, jehož základ tvoří voda ve spodní části a nádoby se surovinami naskládané na sobě. Výhodou je, že v parním hrnci uvaříte najednou maso, zeleninu a přílohy, případně můžete bez obav z mísení vůní kombinovat slané a sladké pokrmy.

Při hledání vhodného hrnce se zaměřte na výkon, spotřebu energie a velikost, kterou byste měli volit podle typu vaření a počtu strávníků. Rovněž se zajímejte o různé vychytávky, které usnadňují vaření. Hodit se bude minutka, odložený začátek vaření, automatické vypnutí, ukazatel hladiny vody, speciální nástavce a další. Počítejte s tím, že vaření v parním hrnci je o něco pomalejší než v klasickém hrnci a suroviny je třeba správně připravit.

Je to v troubě

Tedy v té parní. Stejně jako v případě parních hrnců, i v parní troubě můžete připravovat více pokrmů najednou. Vzhledem k možnosti regulace teploty a páry tyto přístroje rozšiřují možnosti použití. Kromě vaření v nich vysterilizujete láhve, zavaříte kompoty nebo ohřejete jídlo. Existují trouby nabízející kombinaci horkovzdušného pečení a přídavné páry. V nich kromě masa, zeleniny a příloh připravíte také sladké dezerty, a to od kynutí těsta až po upečení například koláčů, které jsou díky páře krásně vláčné.

Která je ta správná?

Při výběru parní trouby nejspíš budete řešit otázku, zda pořídit vestavný model nebo samostatně stojící. Podstatnou roli hraje velikost užitného objemu, která se odvíjí od toho, pro kolik lidí běžně vaříte. Jestliže vedle parní úpravy jídel rádi pečete nebo grilujete, nebude od věci multifunkční varianta umožňující více způsobů přípravy jídla. Pokud jde o funkce, hodit se bude volba automaticky přednastavených pokrmů.

Připravila: Lucie Pilátová

Foto: Miele, Bosch, Catler, AEG, ETA, Whirlpool, Tefal

 

 

Jídlo připravené pod párou je zdravé a plné přirozených chutí Jídlo připravené pod párou je zdravé a plné přirozených chutí Jídlo připravené pod párou je zdravé a plné přirozených chutí
Prohlédnout galerii (8)

Podobné projekty