Sklízení paprik, rajčat či salátu z vlastní zahrady je sice příjemné, ale nikterak zajímavé – dělá to téměř každý majitel pozemku. Chcete-li být originální, pusťte se do pěstování vlastních hub. Není to o nic těžší než zmíněná zelenina.
Pěstování hub je pro vás to pravé, pokud rádi vaříte a chcete své recepty oživit zvláštními chutěmi. Houby jsou totiž výborným zdrojem páté chuti, takzvané umami, tedy delikátní, uspokojivé, chutné, zkrátka takové, která se liší od tradiční sladké, kyselé, slané a hořké.
Jak na to?
Pokud jste se rozhodli vypěstovat si houby sami, musíte učinit několik kroků. Nejprve je třeba se rozhodnout, které houby budete pěstovat. Důležité je také si říci, kde je budete pěstovat a jakým způsobem. Houbám nestačí k životu jen vzduch. Většina jejich růstu probíhá pod zemí, na kmeni, nebo dokonce pod hromadou slámy. Do úvah o výběru konkrétních hub zahrňte i klima. Například houby šitake rostou dobře ve všech podnebních pásmech, zatímco hlíva ústřičná je poněkud vybíravější.
Substráty pro domácí pěstování
Houby se dají pěstovat třeba na kládách, ovšem ideálně vyschlých. Daří se jim také na slámě, nejlépe z ovsa či pšenice. Pozor na ječnou a žitnou slámu, která je vůči houbám poměrně odolná. Jestliže se rozhodnete pro piliny nebo dřevařskou štěpku, měli byste vědět, zda neobsahuje barviva či chemikálie. Skvělou volbou je kompost, od jehož kvality se odvíjí druh hub, jež na něm budete pěstovat.
Sadba
Jakmile si zvolíte druh houby, je třeba vybrat sadbu, tedy materiál, kterým naočkujete substrát, abyste si mohli houbu vypěstovat. Sadba je obvykle naočkovaná myceliem a používá se pilinová, kolíčková nebo zrnitá.
Máte chuť?
Používáte v kuchyni houby a rádi byste se o jejich pěstování dozvěděli něco víc? Spoustu informací nabízí publikace Pěstování hub od Tavise Lynche, kterou vydalo nakladatelství Euromedia v edici Esence. Kniha se neomezuje na pouhé pěstování hub, ale učí je rozpoznávat, sbírat a zpracovávat. Nechybí různé zajímavé tipy na recepty, zdravotní benefity a spousta dalších informací. Vše je doplněno velkými barevnými fotografiemi.
Připravila: redakce
Foto: Euromedia, edice Esence, Pixabay