Kopr se sice sází v dubnu, ale protože klíčí rychle, je začátek srpna ideální doba, kdy ho můžete vysadit po druhé a na podzim si užívat tuto bylinku čerstvou.
Kopr se vyplatí mít neustále po ruce hned ze dvou důvodů. Jednak skvěle dochutí řadu pokrmů, a za druhé má řadu léčivých vlastností, díky kterým by měl mít na zahrádce své stálé místo. Zpracovává se nejenom vonná nať, ale také semena.
Jak ho pěstovat?
Jelikož jde o jednoletku, je třeba ho každoročně vysít. Obvykle na jaře, ale klidně i během srpna, abyste měli na podzim čerstvou sklizeň. Dařit se mu bude v propustné lehčí půdě s dostatkem živin a na osluněném místě. Rozhodně nepatří do stínu a na zamokřenou plochu, kde uchřadne. Nebude ale prospívat ani na příliš suchém stanovišti. Vysejte ho mělce, přibližně do hloubky půl až jeden centimetr. Jelikož se rozrůstá, řádky by od sebe měly být vzdálené asi dvacet centimetrů, aby měly jednotlivé rostlinky dostatek prostoru a dobře prospívaly. Mimochodem, kopr můžete vysít do záhonu třeba vedle okurek.
Při hustém výsevu je nutné jej vyjednotit. Některé druhy kopru dorůstají výšky přes jeden metr, takže potřebují oporu, aby se nezlomily. Této bylince se rovněž daří i v květináči na terase nebo okenním parapetu. Pozor na to, že špatně snáší chlór, proto ji nezalévejte vodou z vodovodu, ale odstátou nebo dešťovkou.
Sklizeň
Pokud chcete sklízet jenom nať, odstřihněte stonky ještě před tím, než vykvetou. Pokud ho budete sušit, zavěste ho ve svazcích na tmavém a dobře větratelném místě. Dá se také mrazit, anebo nakládat do octového nálevu. Jestliže budete chtít také semena, odstřihněte zralé květy a nechte je zavěšené hlavou dolů sušit nad papírem, kam semínka postupně vypadají.
Kam s ním?
Kopr, zejména nať, uplatníte v kuchyni. Hodí se do salátů, polévek, omáček nebo dipů k masům. Bez kopru by nebyly naložené okurky. Semínka slouží hlavně k léčebným účelům, protože obsahují vitamín C, železo, karoten, vápník, éterické oleje a další složky. Čaj ze semínek zlepšuje spánek, snižuje krevní tlak a má močopudné účinky.
Text: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock