Nevěříte? Zkusíme to upřesnit. Bylinku, ze které vyráběli první zubní prášek už staří Egypťané. Někteří z vás už možná tuší, že tentokrát bude řeč o voňavé mátě.
I když se máta dostala do Evropy až přibližně v 10. století, podle dostupných pramenů se používá už tři tisíce let. Na starém kontinentě ji zpopularizovali hlavně mniši, kteří ji vysazovali v bylinkových zahradách rozprostírajících se kolem klášterů.
Je z čeho vybírat …
Nejznámnějším druhem je máta peprná. V současné době ale existuje spousta dalších odrůd, takže si můžete pořídit mátu citrónovou, jahodovou, čokoládovou nebo dokonce grepovou. Kromě toho se od sebe liší i zbarvením listů. Mátu dnes seženete v každém větším supermarketu. Pozor ale na to, že tyto rostlinky jsou určené k rychlé spotřebě a obvykle nepřežijí první ostříhání. Podstatně kvalitnější a hlavně odolnější jedince nabízí zahradnictví.
Vhodné umístění
Máta potřebuje k životu vodu. Co jí naopak neprospívá, je přímé slunce. Proto ji vysaďte do stinného vlhčího kouta, kde se jí bude dařit. Že tam rostou jenom kopřivy? To vůbec nevadí. Kde se daří jim, bude se dařit i mátě. Pozor na to, že se velmi rychle rozrůstá, časem by vám tak v zahradě mohla udělat pěknou neplechu. Proto se doporučuje omezení kořenové produkce. To znamená, že jí například vytvoříte pěstební prostor, doporučuje se padesát krát padesát centimetrů, který vypodložíte fólií. Kořeny se tak nebudou mít kam dál rozrůstat. Až vyplní místo, které jste jim určili, je třeba rostlinku vyndat, rozdělit a stejným způsobem znovu zasadit. Rozsazení se provádí přibližně po třech letech.
Mátové benefity
Mátu uplatníte v kuchyni. Netřeba připomínat oblíbené mojito, ovšem máta může být součástí různých ovocných i zeleninových salátů, přidává se jako ozdoba sladkých dezertů a dokonce nachází uplatnění i ve slaných jídlech.
Podstatně významnější je její vliv na zdraví. Nejčastěji se používá při trávicích potížích, kdy napomáhá k celkovému zklidnění. Zmírňuje krvácení, takže funguje jako skvělý přírodní lék na potíže s dásněmi. Osvěžuje dech, zmírňuje stres a je vhodná jako čaj například při nespavosti.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock