Tento dekorativní polokeř s atraktivně vybarvenými chutnými plody a zajímavým jménem Pepino gold pochází z jižní Ameriky. U nás se pěstuje v interiéru nebo zatepleném skleníku, v létě se mu daří na balkóně či terase.
Podle historických pramenů se pepino objevilo v Evropě v osmnáctém století. Zdomácnělo zejména ve sklenících bohatých lidí, kteří dávali přednost exotickému ovoci.
Z botanického hlediska se jedná o vytrvalý polokeř, který v první fázi roste vzpřímeně, později pod tíhou plodů začne polehávat. Pepino má protáhlé, vrásčité, tmavě zelené listy. Modrobílé květy prozrazují, že patří do čeledi lilkovitých. Plod připomíná vajíčko, ovšem tohle je zelenožluté s podélnými fialovými proužky. Někdy může vážit až půl kilogramu. Jelikož má nasládlou chuť s medovo hruškovými tóny s dochutí okurky, říká se mu také Pepino dulce.
Jak ho pěstovat?
I když se ve své původní vlasti vyskytuje i ve vyšších nadmořských výškách, takže by teoreticky mělo být zvyklé na prudký pokles teplot leckdy přesahujících bod mrazu, u nás se mu celoročně venku nedaří. Proto si nejlépe na jaře pořiďte dobře rostlé a prokořeněné sazenice, které je vhodné přesadit do velkých nádob. V malém truhlíku či květináči totiž začnou brzy trpět nedostatkem živin a vláhy. Narozdíl od jiných exotických rostlin, Pepinu vyhovuje přímé slunce. Umístěte ho proto na jižní, jihovýchodní nebo západní stranu. Nezapomeňte ho pravidelně přihnojovat, nejlépe hnojivy s vyšším obsahem draslíku a fosforu, které podporují kvetení a plod. Pozor na to, že pepino vyžaduje důkladnou zálivku. Takže pokud se chystáte v létě na delší dovolenou, zajistěte mu zalévání, jinak vám uhyne.
Pěstování ve skleníku vás překvapí větší úrodou. Nicméně je třeba hlídat častější výskyt chorob nebo škůdců a v průběhu kvetení zajistit přístup opylovačů.
Jak množit?
Pepino se množí především vegetativně, tedy seříznutím vrcholových řízků, které se zasadí a přikryjí mikrotenovým sáčkem, jenž vytvoří klima vhodné k jejich zakořenění. Dají se ovšem množit i semeny. U takto vypěstovaných rostlin ale nemáte jistotu kvalitních plodů.
Kdy sklízet?
Pepino dozrává přibližně od srpna do listopadu. Ke konci září je ale nutné kvůli klesajícím, zejména nočním teplotám, rostlinu přestěhovat do interiéru. Plody se konzumují syrové oloupané. Dají se z nich vařit i sladké marmelády nebo slané čalamády, vhodné jako příloha k masovým pokrmům. Velkým benefitem pepin je obsah vitaminu C, který činí 60 mg ve 100 g, což je množství srovnatelné s citrusy.
Připravila: redakce
Foto: Shutterstock