3. 7. 2019 Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, nezapomeňte se pochlubit tím, že jste sbírali bez, kterému se také jinak říká kosmatice nebo smradinka, a to pro jeho specifickou vůni.
Bez černý dříve býval součástí zahrad. Pravdou ale je, že dnes k němu mají zahradníci poněkud odtažitý vztah, protože je to tak trochu nezmar a poměrně rychle se rozrůstá i tam, kam nemá. Lidé ho dříve vysazovali nejenom pro vlastní ochranu před zlými silami a nemocemi, ale i ochranu domu před bleskem či ohněm. Věřili, že zajistí dobrou úrodu a zdraví domácím zvířatům.
Společník pro kompost
Bude se mu dařit v hlinitopísčité půdě s dostatkem vody a živin. Zkuste ho zasadit vedle kompostu a uvidíte, jak bude prospívat. Říká se, že bezový keř umí vyhnat ze zahrady krtky a hlodavce. Dobře snáší mrazy, takže mu neublíží ani jarní a podzimní mrazíky. Pokud ho budete jednou za rok prořezávat, udrží si pěkný tvar.
Úroda
Plody můžete sklízet už z jednoletých výhonů. Na přelomu června a července se začínají sbírat bezové květy, které se dál suší. Ale pozor, než budete květy dále zpracovávat, a platí to i před sušením, vždy je pečlivě opláchněte, protože bývají plné drobného hmyzu a mšic. Pokud necháte květy na stromě, dozrají z nich bezinky. Zralé se dále zpracovávají. Rozhodně je ovšem neochutnávejte syrové, protože mohou vyvolat nevolnost.
Léčivka
Nepopiratelný význam bezu pro zdraví se skrývá v látkách, které obsahuje. K nejdůležitějším patří vitamin C, vitaminy A, B1, B2, B6, B12 a kyselina panthotenová. Ze sušených bezinek se vyrábí odvar, který funguje jako přírodní analgetikum. Užívá se nejenom při migrénách, ale také bolestech páteře nebo kloubů. Bezinkový čaj funguje jako účinná prevence proti nachlazení. Květy černého bezu zklidňují potíže trávicího traktu a nadýmání. Navíc mají příznivý vliv na cévy a kožní problémy.
Bez v kuchyni
Bezové květy i bezinky bývaly neocenitelným pomocníkem zejména v kuchyni našich babiček. Kromě čaje se z bezu vyrábí ocet nebo bezinkový sirup. Dají se z nich také připravovat marmelády, džemy, bezinkové víno nebo likér.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Shutterstock