V květnu, ideálně po tzv. ledových mužích, zahrádkáři vysazují poslední teplomilnou zeleninu. Sem patří rajčata, papriky a okurky. Pokud nemáte ani malou zahrádku a rádi byste si něco vypěstovali, nevadí. Poradíme vám, jak na to …
Řadu různých druhů zeleniny lze dnes s úspěchem pěstovat i v nádobách nebo truhlících. Abyste měli opravdu bohatou úrodu, musíte ale při takovém „zahrádkaření“ dodržet pár nezbytných zásad. Také nezapomeňte, že prvním krokem k úspěchu je výběr vhodné zeleniny s ohledem na dispozice balkonu nebo terasy, tedy velikost a orientaci na světovou stranu.
Co dalšího byste neměli podcenit?
Především si vybírejte dostatečně velké nádoby. Pokud je to jenom trochu možné, místo truhlíků volte raději prostorné květináče. Velmi důležitý je kvalitní substrát. V každém zahradním centru nebo hobby marketu seženete buď univerzální, anebo takový, který obsahuje složky vhodné pro rostliny, jež chcete sázet.
Dopřejte jim vychytávky, jako je například půdní kondicionér, který zadržuje vodu v půdě a rostlinám ji uvolňuje postupně, což se hodí zejména v období suchého léta, nebo když jedete na dovolenou, či občas zapomenete zalít.
Od věci není ani hnojivo. Prvních pár týdnu hnojte přípravky s vyšším obsahem dusíku, pak pokračujte hnojivy s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Tento postup pomůže většímu kvetení a rostliny budou mít více plodů.
Pokud jde o výsadbu, pozor na to, abyste rostliny nesázeli příliš k sobě. Jednak nebudou mít prostor se dostatečně rozrůst, a za druhé se na husté výsadbě snadno rozmnožují různí škůdci a choroby.
Co vybrat?
Nejčastěji se na balkonech nebo terasách pěstují rajčata. Vhodná jsou například rybízová nebo atraktivní Červené hrušky, které rovněž patří mezi miniaturní rajčátka. Oba druhy se dají vysadit také do závěsných košů. Pokud máte k dispozici dostatečně velké nádoby a samozřejmě také prostor, klidně zasaďte i velké polní odrůdy, jako je tyčkové rajče Start F1.
Na balkonech či terasách se rovněž dobře daří paprikám. Vyzkoušejte chilli papričky nebo odrůdu Almapaprika, která je zajímavá svým tvarem připomínajícím jablko. V truhlíku se bude dařit odrůdě Habanero. Pozor ale při konzumaci, protože je opravdu hodně pálivá.
Velmi dekorativní, a přitom užitkové jsou fazole vytvářející svými výhony krásné barevné stěny. A samozřejmě by neměly chybět ani bylinky jako pažitka, petrželka, majoránka nebo vytrvalý tymián.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Depositphotos