Připadá vám zahradní grilování už trochu fádní a okoukané? Nebo vám už prostě jen nechutnají kupované uzeniny a láká vás představa pořízení vlastní udírny? Dobře vyuzené voňavé klobásy jsou jistě nemalou motivací. Co když ale udírnám vůbec nerozumíte? Udíren existuje na našem trhu poměrně velké množství a může být časově i jinak náročné se v tomto sortimentu zorientovat.
Obliba domácích uzenin značně stoupá, a ve chvíli, kdy poprvé ochutnáte po domácku vyuzený kus masa, budete se sami sebe zoufale ptát, jak vám do té doby mohly stačit kupované uzeniny. Poctivá chuť domácích uzenin je chutí minulosti, kterou znali naši předkové a mnohým dnes pochopitelně stojí za to se k této chuti vrátit.
Jaké jsou typy domácích udíren a co se v nich dá připravit?
Na trhu najdete hned několik typů udíren, dřevěné, elektrické, přenosné (ty se hodí při nedostatku místa), kombinované se zahradním krbem či sudové. Převažujícími materiály jsou pak cihla, plech a dřevo. Dřevěné domácí udírny znamenají klasickou proceduru uzení, kterou znali naši předkové. Jako topivo u nich používáme tvrdé dřevo nebo dřevěné piliny. Maso nebo sýry které takto vyudíme tak získávají svou charakteristickou chuť a vůni. Udírny z masivního dřeva mají dostatečně velkou udící komoru a připravovat v ní můžeme jak zavěšené klobásy či salámy, tak i velký kus masa vcelku. Maso se tu nepřipaluje ani nevytváří dehtové vrstvy, což je zárukou jeho kvality. Obvykle si tu nemůžeme nastavit teplotu ani čas uzení, to vše je třeba hlídat. Naproti tomu elektrické udírny si můžete pořídit s manuálním či digitálním ovládáním. Jsou vhodné k běžnému uzení masa a ryb, ale také k sušení. Topivem jsou tu brikety z různých druhů lisovaného dřeva. Zkrátka každá z těchto udíren má své nepřehlédnutelné výhody – dřevěná slibuje nenapodobitelnou chuť masa, elektrická vám zase ušetří práci.
Co musí mít domácí udírna a kolik místa zabere?
Každá udírna má své výhody a záleží na tom, co vám bude vyhovovat víc. Princip, na jakém udírny fungují, je však vcelku podobný. Možná se rozhodnete ušetřit a budete si chtít udírnu postavit sami, je však dobré vědět, že její stavbou strávíte spoustu času a úspora nakonec nemusí být tak znatelná. Každopádně nechceme odrazovat domácí kutily, takže pokud už třeba máte venkovní krb, můžete se pustit do práce. Domácí udírna musí mít ohniště, kouřovod, udící komoru a komín. Je nutné vzít v úvahu potřebnou velikost, počet roštů a háků k zavěšení masa. Velikost musí také odpovídat místu, které máte k dispozici. Pro menší prostor je možné využít přenosné modely, stejně jako tzv. teleskopické udírny, které se vám vejdou klidně i na balkon.
Mobilní udírny pro začátečníky
Mobilní neboli přenosné udírny můžeme nazvat udírnami pro méně náročné či pro ty, kdo s tímto kulinářským koníčkem teprve začínají. Udírnu si tak můžete snadno dovézt na chatu či na chalupu, ke známým na návštěvu a podobně. Mobilní udírny jsou pochopitelně dostatečně malé, lehké a skladné, to se však nutně podepisuje na velikosti udící komory, a tak množství připravených potravin bude odpovídat spíše menšímu počtu strávníků – cca 5kg masa. Oblíbené a velmi praktické jsou například mobilní udírny pro rybáře, kteří si tak mohou vyudit čerstvě chycenou rybu přímo na místě. Přenosné udírny jsou tak vhodné spíše pro občasné využití a ani v nich připravené uzeniny nedosahují takové kvality jako ty z pevných, výše popsaných typů udíren. Přesto jsou dobrým začátkem, než domácímu uzení propadnete úplně a budete přemýšlet o technologicky vyspělejší variantě.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock