Domácí udírna – zkuste něco nového a pochutnejte si na vlastním uzeném!

Domácí udírna – zkuste něco nového a pochutnejte si na vlastním uzeném!
zdroj: Shutterstock

Připadá vám zahradní grilování už trochu fádní a okoukané? Nebo vám už prostě jen nechutnají kupované uzeniny a láká vás představa pořízení vlastní udírny? Dobře vyuzené voňavé klobásy jsou jistě nemalou motivací. Co když ale udírnám vůbec nerozumíte? Udíren existuje na našem trhu poměrně velké množství a může být časově i jinak náročné se v tomto sortimentu zorientovat.

Obliba domácích uzenin značně stoupá, a ve chvíli, kdy poprvé ochutnáte po domácku vyuzený kus masa, budete se sami sebe zoufale ptát, jak vám do té doby mohly stačit kupované uzeniny. Poctivá chuť domácích uzenin je chutí minulosti, kterou znali naši předkové a mnohým dnes pochopitelně stojí za to se k této chuti vrátit.

Jaké jsou typy domácích udíren a co se v nich dá připravit?
Na trhu najdete hned několik typů udíren, dřevěné, elektrické, přenosné (ty se hodí při nedostatku místa), kombinované se zahradním krbem či sudové. Převažujícími materiály jsou pak cihla, plech a dřevo. Dřevěné domácí udírny znamenají klasickou proceduru uzení, kterou znali naši předkové. Jako topivo u nich používáme tvrdé dřevo nebo dřevěné piliny. Maso nebo sýry které takto vyudíme tak získávají svou charakteristickou chuť a vůni. Udírny z masivního dřeva mají dostatečně velkou udící komoru a připravovat v ní můžeme jak zavěšené klobásy či salámy, tak i velký kus masa vcelku. Maso se tu nepřipaluje ani nevytváří dehtové vrstvy, což je zárukou jeho kvality. Obvykle si tu nemůžeme nastavit teplotu ani čas uzení, to vše je třeba hlídat. Naproti tomu elektrické udírny si můžete pořídit s manuálním či digitálním ovládáním. Jsou vhodné k běžnému uzení masa a ryb, ale také k sušení. Topivem jsou tu brikety z různých druhů lisovaného dřeva. Zkrátka každá z těchto udíren má své nepřehlédnutelné výhody – dřevěná slibuje nenapodobitelnou chuť masa, elektrická vám zase ušetří práci.

Co musí mít domácí udírna a kolik místa zabere?
Každá udírna má své výhody a záleží na tom, co vám bude vyhovovat víc. Princip, na jakém udírny fungují, je však vcelku podobný. Možná se rozhodnete ušetřit a budete si chtít udírnu postavit sami, je však dobré vědět, že její stavbou strávíte spoustu času a úspora nakonec nemusí být tak znatelná. Každopádně nechceme odrazovat domácí kutily, takže pokud už třeba máte venkovní krb, můžete se pustit do práce. Domácí udírna musí mít ohniště, kouřovod, udící komoru a komín. Je nutné vzít v úvahu potřebnou velikost, počet roštů a háků k zavěšení masa. Velikost musí také odpovídat místu, které máte k dispozici. Pro menší prostor je možné využít přenosné modely, stejně jako tzv. teleskopické udírny, které se vám vejdou klidně i na balkon.

Mobilní udírny pro začátečníky
Mobilní neboli přenosné udírny můžeme nazvat udírnami pro méně náročné či pro ty, kdo s tímto kulinářským koníčkem teprve začínají. Udírnu si tak můžete snadno dovézt na chatu či na chalupu, ke známým na návštěvu a podobně. Mobilní udírny jsou pochopitelně dostatečně malé, lehké a skladné, to se však nutně podepisuje na velikosti udící komory, a tak množství připravených potravin bude odpovídat spíše menšímu počtu strávníků – cca 5kg masa. Oblíbené a velmi praktické jsou například mobilní udírny pro rybáře, kteří si tak mohou vyudit čerstvě chycenou rybu přímo na místě. Přenosné udírny jsou tak vhodné spíše pro občasné využití a ani v nich připravené uzeniny nedosahují takové kvality jako ty z pevných, výše popsaných typů udíren. Přesto jsou dobrým začátkem, než domácímu uzení propadnete úplně a budete přemýšlet o technologicky vyspělejší variantě.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Slimáci jako postrach letní úrody – jak proti nim bojovat?

Slimáci jako postrach letní úrody – jak proti nim bojovat?

Slimáci jsou postrachem všech zahrádkářů, o tom není pochyb. Soustavně ožírají a tím postupně likvidují především jemné výhonky rostlin, mladé vzrůstající rostliny i květní poupata. Ohrožují tak především...

Čtěte dál
Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Zahrada je náš malý a soukromý kousek ráje, místo, kde v letních měsících trávíme svůj volný čas. Takové místo chceme mít zařízené...
Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Trendy v českých zahradách – na co nedáme dopustit a čemu zcela propadáme?

Zahrada je náš malý a soukromý kousek ráje, místo, kde v letních měsících trávíme svůj volný čas. Takové místo chceme mít zařízené...
Jak vybírat a udržovat zahradní nábytek?

Jak vybírat a udržovat zahradní nábytek?

Ať už máte velikou zahradu s bazénem, rozlehlou terasu, pár metrů čtverečních nebo jenom balkon, v dnešní době máte na výběr z nepřeberného...
Spadané listí – podzimní postrach zahrádkářů, marný boj nebo relax a zábava?

Spadané listí – podzimní postrach zahrádkářů, marný boj nebo relax a zábava?

Podzim si žádá důslednou přípravu zahrady na zimní odpočinek. Je to doba, kdy je na zahradě potřeba udělat spoustu práce, včetně každoročního...
Živé ploty – k čemu jsou a jak o ně pečovat?

Živé ploty – k čemu jsou a jak o ně pečovat?

Řádně udržovaný a pěstěný živý plot je vždy hoden obdivu a z vaší zahrady dokáže udělat vskutku půvabné, někdy i trochu tajuplné, zároveň...
5 výhod zahradničení, pro něž se vyplatí popřemýšlet o pořízení zahrádky

5 výhod zahradničení, pro něž se vyplatí popřemýšlet o pořízení zahrádky

Podzim se hlásí ke slovu a zahrádkáři mají jistě plné ruce práce se sklízením úrody, tedy plodů úsilí, jež na zahrádce několik měsíců...
Všechno, co potřebujete vědět o kompostování

Všechno, co potřebujete vědět o kompostování

Kompost je velmi kvalitní bio hnojivo, které má své nedocenitelné uplatnění při pěstování vlastní zeleniny, květin, trávníků, ale i...
Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Je doba výletů, pěších túr, procházek do lesů a polehávání u vody, nejvyšší čas zjistit, jak se šetrně, účinně a třeba i udržitelně...
Jak si doma vyrobit vlastní kompost: Kroky, které vás k němu dovedou

Jak si doma vyrobit vlastní kompost: Kroky, které vás k němu dovedou

Výroba vlastního domácího kompostu vám pomůže využít výhody organického odpadu a snížit dopad na životní prostředí. Dalším benefitem...
Letní kino na vlastní zahradě: Není to tak složité, jak si možná myslíte

Letní kino na vlastní zahradě: Není to tak složité, jak si možná myslíte

Venkovní kino pod širým nebem, s hvězdami nad hlavou, teplým větříkem ve vlasech, nezaměnitelnou vůní prázdninové pohody (i pro ty,...
Jak vytvořit zahradu ve stylu Hamptons: Pár jednoduchých tipů

Jak vytvořit zahradu ve stylu Hamptons: Pár jednoduchých tipů

Název „The Hamptons“ nese historická přímořská kolonie a velmi oblíbené letní letovisko nacházející se v severovýchodní části Spojených...
Sázení rajčat – přehledný manuál nejen pro začátečníky

Sázení rajčat – přehledný manuál nejen pro začátečníky

Rajčata z vlastního záhonku chutnají o poznání lépe než ty ze supermarketu, jejich výsadbu navíc zvládnete i jako úplný začátečník....
Vertikutace jako základ jarní údržby zahrady

Vertikutace jako základ jarní údržby zahrady

Jaro už konečně ovládlo naše zahrady, zmizela zimní šeď a tráva se začíná zelenat v plné kráse. Nebude to dlouho trvat a přijde čas...
Pět základních kroků pro první jarní práce na zahradě

Pět základních kroků pro první jarní práce na zahradě

Konečně jsme se dočkali a zima se pomalu ale jistě loučí, i když nerada. S příchodem jara a prvních slunečných dnů je ten pravý čas...