Čím větší je nabídka a cenové rozpětí, tím větší máme dilema. O čem že je řeč? O výběru z přepestré nabídky grilů. V minulém díle jsme se zorientovali v tom, co dokáží grily elektrické a jaké jsou přednosti grilů plynových. Teď se společně podíváme na klasiku – grily na dřevěné uhlí
Ty totiž lákají nejenom na typickou vůni kouře a nezaměnitelnou chuť výsledných pokrmů, ale také na nižší pořizovací cenu. Pravdou je, že někoho baví i, řekněme, poněkud zábavnější způsob jejich rozpalování a samotný proces grilování, vyžadující zkušenosti v regulaci tepla.
Stejně jako v případě plynových grilů i zde platí, že lepší jsou grily, které mají vnitřní část vyřešenou tak, aby šťáva z masa nekapala přímo na uhlí, ale byla odváděna mimo zdroj tepla. Na trhu najdete i grily, ve kterých se topí pouze dřevem, například Traeger, přesněji řečeno dřevěnými peletami. Ty dodají pokrmům další chuťový rozměr. Třeba takové třešňové dřevo poskytne masu jemnou, sladce-ovocnou chuť, pekanový ořech zase pokrmy obohatí o pikantní aroma. Tím se otevírá celá nová škála chutí a možností jak oslnit rodinu či přátele.
Výhodou grilů na dřevo je jednoduché a rychlé roztápění - nasypete dřevěné pelety, nastavíte požadovanou teplotu a gril sám ji reguluje postupným dodáváním paliva podle potřeby. Vy se můžete starat opravdu jen o jídlo samotné. Díky velmi přesné regulaci jsou tyto grily vhodné i pro dlouhé úpravy masa jako je uzení, barbecue a další typy přípravy, které jinak nejsou při grilování obvyklé kvůli tomu, že běžné grily - např. na uhlí- pracují spíše s vyššími a méně stabilními teplotami. U těch na dřevo můžete udit třeba celé hodiny, gril sám si bude dávkovat palivo a regulovat teplotu, vy ho nemusíte ani kontrolovat.
Nezbytní pomocníci
Pro snadnější grilování se budou hodit grilovací jehly, pokud máte dostatečně velký gril, pořiďte si také speciální grilovací pánvičky, díky kterým rozšíříte možnosti přípravy jídla z grilu. Praktické jsou grilovací kleště, lopatky a rukavice, které zabrání popálení.
Pokud grilujete na grilu na dřevěné uhlí pravidelně během celého letního období, určitě vám kazí radost neustálé ruční čištění roštu. Toho se ale poměrně snadno zbavíte s pomocí robotického čističe grilu, který po grilování položíte na mřížku, stisknete tlačítko a přístroj odvede veškerou práci za vás.
Text: Emma Hildová
Foto: Traeger