Pokud někde zaslechnete pojem „české maggi“, s jistotou se jedná právě o tento druh bylinky. Na každé zahrádce se dříve libeček lékařský pěstoval jako velmi potřebné a hojně využívané koření, ale s postupem času jeho sláva upadala. Přesto se s ním na mnoha venkovských zahradách můžeme stále setkat.
Libeček lékařský je velmi dobrým kořením. Již od jara, kdy raší jeho první lístky, má velmi silné aroma podobné polévkovému koření. Právě proto dostal svoji lidovou přezdívku - „české maggi“. Skvěle se však hodí nejenom do polévek, ale i do omáček nebo marinád na grilované maso.
Nejen dobré, ale i zdravé
Kromě toho, že je libeček velmi dobrý na chuť a dodá šmrnc snad každému jídlu, má i léčivé účinky. Přidáte-li ho do pokrmů, podpoříte strávníkovu chuť k jídlu a zlepšíte trávení. Pokud vás trápí například žlučové či ledvinové kameny, i zde je libeček lékařský velmi prospěšný. Je tu ale jedno důležité upozornění, a to, že libeček lékařský by si měli odpustit lidé trpící vážným postižením ledvin. Mohlo by se totiž stát, že jim libeček ledviny zbytečně podráždí. Také není vhodný pro ženy trpící velmi silnou menstruací a těhotné.
Jak libeček pěstovat?
Libeček, jehož domovinou je Středomoří, není na pěstování nikterak náročný, a proto mu postačí běžná zahradní půda. Pokud nemáme na zahradě přílišné sucho, není potřeba ho ani zalévat. Dobře snáší stinná i polostinná místa, pouze na zcela zastíněných místech se mu příliš nedaří.
Nedoporučuje se pěstovat poblíž miříkovitých rostlin, mezi které můžeme zařadit například mrkev, koriandr, kmín, kopr a podobně. Důvodem je vyšší riziko chorob.
Rychlý tip
Během červnových a červencových dnů natrhejte mladé lístky libečku, nasekejte je nadrobno a vmíchejte do tvarohové pomazánky nebo zakysané smetany. Během chvilky tak vytvoříte skvělý dip. V případě, že nasekané lístky vložíte v sáčku do mrazáku, můžete jej použít i v zimním období. Je samozřejmě možné si je i nasušit - větší lístky rozpulte a usušte je buď při pokojové teplotě, nebo – použijete-li umělé teplo, maximální teplotě do 40 °C.
Christine Pölderlová