Něžně růžové květy vonící po medu. Tak poznáte mandlovník, který vykvétá na jaře jako jeden z prvních stromů. Kromě toho, že nadělá spoustu parády, je i užitečný díky svým plodům. Ostatně, kdo by neměl rád mandle ...
O původu mandlí toho zas tak moc nevíme. Odhaduje se, že pocházejí z Asie, odkud je přes Hedvábnou stezku obchodníci a cestovatelé rozvezli prakticky po celém světě. Nejenom, že jim mandle sloužily jako výživná a chutná potravina, ale současně je vyměňovali za jiné vzácné zboží.
Podle historických záznamů si na mandlích, konkrétně zapečených v chlebu, pochutnávali dokonce i egyptští faraóni.
Sladké kontra hořké
Mandloňové stromy mohou rodit jak sladké, tak hořké mandle. Sladké jsou určené k přímé konzumaci, hořké se používají výhradně v potravinářském průmyslu, protože obsahují vyšší procento látky amygdalin, která se určitým procesem v ústech mění na jedovatý kyanovodík. Nebezpečné tak může být požití už pouhých deseti hořkých mandlí. Pokud se rozhodnete pořídit si mandloň do zahrady, určitě se informujte, zda rodí sladké plody.
Kam s ní
Mandloně vyžadují pro správný růst hlavně teplo a slunce. Daří se jim zejména na jižní Moravě, vlivem oteplování ale mandlovníky rostou i ve vyšších nadmořských výškách. Ideální pro ně bude jižní strana s půdou bohatou na vápník. Prospívají také u jižní zdi domu, která je alespoň z části chrání před mrazy. Pozor na to, že jsou cizosprašné a částečně nebo plně samosprašné. V prvních dvou případech je proto nutné pěstovat více stromů pohromadě.
Nezbytná péče
Počítejte s tím, že mandloně je třeba prořezávat. Stromek byste měli pravidelně zbavovat zahušťujících a zbytečně dlouhých výhonů. Hodně záleží také na tom, jakou představu máte o podobě mandloně - zda by měla být vyšší, nebo spíš rozložitější.
Sklizeň
S ohledem na polohu plody dozrávají od srpna do října. Při větší úrodě, která může činit až několik desítek kilogramů, je lepší mandle sklepat. Dají se jíst čerstvé hned po sklizni. Pro dlouhodobější skladování je ale vhodné je ještě dosušit.
Připravila: redakce
Foto: Pixabay