zpět

Dům z devatenáctého století ukrývá moderní oázu klidu plnou přírodních prvků

Málokdy se ve městě podaří vytvořit tak dokonalé zázemí, jaké se povedlo kanadské interiérové designérce Martine Brisson. I proto za toto nádherné patio získala cenu Grand Prix du Design.

Majitelé domu si přáli vytvořit příjemné prostředí umožňující bezproblémový pohyb mezi domem a garáží. Tato samostatně stojící stavba se dvěma úrovněmi střechy byla postavena asi před deseti lety a zabírá poměrně velkou část pozemku zadního traktu budovy. Designérka se rozhodla využít obě části střechy, kde musela pracovat s rozdílnou výškou. Současně bylo třeba vybudovat galerii, která tvoří přechod mezi dalšími úrovněmi a dveřmi vedoucími do domu.

Plán zahrnoval čtyři úrovně: vstup do garáže, obývací pokoj/vstupní hala na stejné úrovni jako dům, zahrada/pochozí prostor a kuchyňská a jídelní část umístěná na střeše garáže. Martine vsadila na oddělené zóny, a tím i oddělené funkce, jelikož takové uspořádání zvyšuje dynamiku daného prostoru. V tomto případě představuje nejdynamičtější zónu jídelní kout, který se nachází v nejvyšším bodě, zatímco společenská část na nižší úrovni nabízí více soukromí a útulnější atmosféru. 

Zelené zázemí mimo ruch velkoměsta

S ohledem na skutečnost, že budova stojí v zástavbě stejných domů na rušné ulici, bylo pro majitele velkou prioritou soukromí. Také si přáli mít kolem sebe co nejvíce rostlin. K této fázi práce proto designérka přizvala krajinářskou architektku Roxanne Miller, která se rozhodla pro kvetoucí rostliny nevyžadující nijak zvlášť náročnou údržbu, a navíc s vysokou tolerancí přímých slunečních paprsků. Vybrané zelené exempláře dodávají prostoru moderní design s puncem pohodové nálady.

Kontrastní dřevo a ocel

Plošné použití cedrového dřeva, přerušované černými kovovými prvky, zajišťuje jednotlivým částem patia konzistentní vzhled a zároveň poskytuje nádherně kontrastující přírodní a urbanistickou atmosféru. Cedrovými prkny jsou obložené zdi, je z nich vyrobena podlaha, květináče, žaluzie a pergola. Černé kovové boxy s integrovaným osvětlením chrání rostliny a oddělují pochozí zónu od prostoru vaření. Rozdíl mezi zónami zvýrazňuje i lehká změna schodišťového sklonu.

Zakázková pergola

Střed tohoto pohodového uspořádání představuje pergola. Její žaluzie, zavěšené na hliníkové konstrukci, poskytují obyvatelům příjemný stín a současně vytvářejí souhru čar sbíhajících se v jednom konkrétním bodě, zatímco předvádějí rozptýlené jantarové světlo. K vertikální ose byly přidány dřevěné žaluzie, které opticky oddělují patio od sousedů a vytvářejí tak majitelům dostatek soukromí.

Přes den i večer

Patio nabízí příjemnou a zábavnou atmosféru během celého dne. Večer však díky pečlivě naplánovanému osvětlení získává zcela nový charakter. Rozmanitost prostředí umožňuje rodině užívat si venkovní aktivity v závislosti na čase a denní době i podle toho, zda chtějí slavit nebo jenom odpočívat, a také zda momentálně preferují stín nebo hřejivé sluneční paprsky.

Připravila: Lucie Pilátová

Foto: Pierre Béland, v2com

Dům z devatenáctého století ukrývá moderní oázu klidu plnou přírodních prvků Dům z devatenáctého století ukrývá moderní oázu klidu plnou přírodních prvků Dům z devatenáctého století ukrývá moderní oázu klidu plnou přírodních prvků
Prohlédnout galerii (5)

Podobné projekty