Konečně je tady jaro a s ním i jedny z nejoblíbenějších svátků roku, Velikonoce. Nahlédněte s námi do jejich historie a nechte se inspirovat tipy na velikonoční výzdobu.
Velikonoce představují jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků, protože jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle dochovaných pramenů vycházejí z židovského svátku pesach, který je připomínkou vyvedení Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. Díky vlivu Slovanů a Germánů splynuly s pohanskými slavnostmi jara, které přinesly do oslavy Velikonoc i některé pohanské zvyky. Možná vás překvapí, že Velikonoce se jako symbol jara a plodnosti slavily dokonce už ve starém Egyptě.
Domov s vůní jara
Pro velikonoční svátky je typická tradiční jarní výzdoba, která využívá nejenom jeden z hlavních symbolů Velikonoc, a sice vejce, ale i přírodniny, čerstvé květiny a svěží zelené rostliny. Na stole nesmí chybět pučící květy jív, které nejspíš znáte pod lidovým názvem kočičky. Podle tradice se světí v kostelech na Květnou neděli a podle pověry by se měly spálit příští rok na Popeleční středu. Hezky se budou vyjímat ve větší váze, kde na ně můžete navěsit malované kraslice nebo jednoduché barevné mašle. Na kuchyňský stůl, parapet nebo do dětského pokoje postavte květináč s osením, do kterého zapíchejte špejle a na ně připevněte třeba papírové zajíčky, kuřátka nebo beránka. Jestli jste osení letos nestihli vysít, nevadí. Dá se sehnat v každém květinářství, zahradnictví nebo hobbymarketu.
Veselé doplňky
K domácí velikonoční výzdobě patří i další barevné dekorace jako polštářky, hrnečky, talíře, ubrusy, přehozy, ale také voňavé svíčky, zkrátka všechno, co vám zpříjemní jarní sváteční pohodu. Nemusíte vybírat doplňky s čistě velikonočními motivy, protože ty by vám posloužily pouze během svátků. Pokud ale zvolíte jarní pastelové barvy doplněné například květinovým dekorem, takto vyzdobený interiér vás bude bavit klidně i během léta.
Velikonoční vůně
O Velikonocích končí doba půstu a je tedy čas na pořádné hodování. Na slavnostně prostřeném stole by neměla chybět nádivka, pečená masa, a samozřejmě vejce. Ze sladkých moučníků se obvykle podává mazanec nebo beránek. Kromě větviček břízy či kočiček byste venku rozhodně neměli zapomenout na čerstvé kopřivy, které nejenom chuťově, ale i vizuálně doplňují velikonoční menu.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: Depositphotos, Bellarose, Pixabay