Nejen na vánoční úklid - 5 nejšpinavějších věcí vašeho domova a jak je vyčistit

Nejen na vánoční úklid - 5 nejšpinavějších věcí vašeho domova a jak je vyčistit
zdroj: Shutterstock

Útulný domov by měl být především čistý. Jenže špína často čeká tam, kde byste ji vůbec nečekali. Jediným řešením je dostat ji pryč. Poradíme, kde ji hledat, i jak se jí zbavit.

Myslíte si, že máte doma čisto? Pravděpodobně předpokládáte, že nějaké bakterie určitě číhají v houbičce na nádobí (o čemž se hojně píše) nebo na záchodovém prkénku. Možná by vás ale nenapadlo, že byste si v této souvislosti měli dávat pozor i na televizní ovladače, kuchyňský dřez nebo na kliky a madla. Která místa ve vašem bytě jsou semeništěm těch nejhorších nečistot?

1. Dálkové ovladače
Jen si to představte. Televizní ovladače jsou zkrátka v kurzu. Každý člen rodiny je má v ruce několikrát denně. Občas si na něj omylem sednete, nebo si jej „vypůjčí“ váš pes, protože mu připadá mimořádně zábavné, jak se zlobíte a honíte se s ním. Povrch dálkového ovladače během dne přijde do kontaktu s tolika různými povrchy, že je perfektním hostitelem pro bakterie různých druhů. Proto byste ho měli pravidelně čistit. Jak na to? Vyjměte baterie, poté jej vyčistěte jemným hadříkem nepouštějícím vlákna, který namočíte ve francovce nebo v jiném alkoholu podobného typu. Vatou namotanou na špejli, nebo jiným podobným „nástrojem“, poté zbavte ovladač usazenin usídlených mezi jednotlivými tlačítky. Nakonec jej vysušte suchým hadříkem a baterie vraťte na své místo.

2. Kliky a madla
Pokud přijde dálkové ovládání během dne do kontaktu s nesčetným množstvím povrchů, uvažte, jak na tom asi musí být kliky a madla, na která saháte dennodenně několikrát! A nejen vy, ale celá rodina, přátelé, návštěvy, nebo třeba kočka či pes, kteří se chtějí dostat tam a tam… Podle některých studií jsou bakterie hromadící se na klikách a madlech častou příčinou běžných nachlazení. Proto byste je měli čistit alespoň jednou týdně. Smíchejte půl šálku octa s polévkovou lžicí soli. Roztokem potřete kliky a madla, nechte chvíli odstát a poté setřete čistou vodou.

3. Prkénka
Je to šok podobně jako s houbičkou na nádobí. Věc, kterou denně užíváte a věříte, že je čistá a bezpečná. Manipulujete v její blízkosti přeci s jídlem! Opak je ale pravdou. Přes milion onemocnění bakterií Salmonelly mají v USA na svědomí znečištěná dřevěná a plastová prkénka. Jak je čistit? V případě těch dřevěných je důležité, aby čištění zabránilo růstu bakterií v malých drážkách. Po každém použití byste je měli omýt „jarem“ a vodou, nechat vyschnout a poté otřít hadříkem namočeným v octě. Dřevěné prkénko rozhodně nevkládejte do myčky na nádobí, pokud nechcete, aby došlo k jeho praskání a deformaci. Plastové prkénko zbavte bakterií nanesením roztoku ze 4 polévkových lžic jedlé sody, jedlé lžíce prostředku na mytí nádobí a 2 lžic peroxidu vodíku. Nechte přes noc ustát, poté umyjte vodou a „jarem“ a nechte uschnout.

4. Dřez
Dřez byste měli pořádně očistit alespoň jednou měsíčně, jinak zvyšujete riziko výskytu nebezpečné bakterie E.Coli. Jak na to? Prázdný dřez omyjte jemným mycím prostředkem, měkkým hadříkem a teplou vodou. Smíchejte lžičku jedlé sody a čtvrtinu šálku citronové šťávy. Směs naneste na povrch dřezu a nechte působit přes noc. Ráno v konvici ohřejte vodu a potom s ní celý dřez opláchněte. Následně jej usušte čistým hadříkem.

5. Kávovar
Jedna analýza usvědčila vzorky odebrané z kávovarů jako ohnisko stafylokoků, streptokoků, bacilů cereus a E.Coli. A dokonce ani tekutina, která z kávovaru odkapává po propláchnutí, není zcela nevinná. Vědci nedávno zjistili, že hostí 35-67 různých bakterií. Co tedy s tím? Každý kávovar se čistí jinak, což bývá podrobně popsáno v návodu a mělo by se to provádět minimálně jednou měsíčně. Nezanedbávejte tuto výrobcem doporučovanou pravidelnou údržbu. A když vyléváte odkapanou tekutinu nebo vysypáváte zbytky spotřebované kávy, důkladně vždy vše propláchněte a vyčistěte do sucha.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Umělá kůže vs. kůže pravá – výhody, nevýhody a další zajímavosti

Umělá kůže vs. kůže pravá – výhody, nevýhody a další zajímavosti

Kabelky, tašky, boty, bytové doplňky či různá pouzdra si můžeme pořídit z nejrůznějších materiálů, přírodních, nebo i umělých. Velmi žádaná je pravá kůže, ale můžeme sáhnout i po jejích alternativách,...

Čtěte dál
Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Zrají jahody a třešně, co nevidět budou zlátnout meruňky a broskve, začne se červenat rybíz. Sezóna letního ovoce je tu a pokud se...
Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších...
5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

Kouzlo recyklace spočívá v možnosti znovu použít nevyužívané předměty. Dá se tedy říci, že vše, co doma máte a nevyužíváte, se může...
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Proč nepodcenit výběr pohovky: Pár rad, tipů i trocha inspirace

Proč nepodcenit výběr pohovky: Pár rad, tipů i trocha inspirace

Vybíráte domů novou pohovku? Nešetřete časem ani penězi. Právě pohovka není tím, na čem byste se měli pokoušet zachovat rodinný rozpočet....
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...