Většina z nás zřejmě slyšela, že aspekt kompostu zahradničení v mnohém obohatí. Jaké jsou ale konkrétní výhody kompostování a v čem tedy vlastně pomáhá? Proč se vlastně vyplatí kompost založit a jak by se to mělo udělat?
Zlepšení kvality půdy, umožnění lepšího zadržování vzduchu, živin a vlhkosti vedoucí ke zdravějším a prospívajícím rostlinám. To jsou ve zkratce největší výhody, které kompostování zahrádkářům přináší. Kromě toho, když kompostujete a kompost následně používáte, vlastně recyklujete místo toho, abyste přispívali k produkci odpadu, jímž je dnes naše planeta doslova zahlcena. Jak ale kompost dokáže vyživovat, provzdušňovat, a ještě navíc hydratovat půdu? Několika způsoby.
1. Zlepšení půdní struktury
Struktura půdy souvisí s tím, jak dobře se prvky anorganické, jako je písek, bahno a jíl, spojují s prvky organickými, jako jsou zbytky tlejících rostlin nebo žížaly a další živočichové obývající půdu. Když spolupracují, vytvářejí jednotný celek schopný pracovat s vodou – tvrdí se, že pětiprocentní nárůst organického materiálu schopnost půdy zadržovat vodu zvýší až trojnásobně. Takto odlehčená půda umožňuje jemnějším mladším kořínkům snáze pronikat na povrch. Přidání kompostu do půd, které jsou plné silné, tvrdé hlíny nebo písku, vede k vytvoření zdravější spodní struktury, která umožní cirkulaci vzduchu.
Biozahradničení je životní styl. Hodí se do užitkové i okrasné zahrady
2. Zadržování živin
Kompost dodá půdě dusík, fosfor, draslík a mikroživiny jako je mangan, měď, železo a zinek. Všechny zmíněné významně přispívají k celkovému zdraví pěstovaných rostlinek. Komerční hnojiva jsou na tyto cenné prvky často chudá, proto je domácí kompost vhodnější i z tohoto hlediska. Navíc, když kompost hnije, rozkládají se v něm různé materiály různě rychle – díky tomu funguje jako hnojivo s postupným uvolňováním.
3. Provzdušňování půdy
Čím více složek v kompostu máte, tím větší množství živin se do půdy uvolní. Úpravou půdy kompostem také dojde k neutralizaci kyselin a zásad, čímž se hodnoty pH nastaví na rozmezí ideální pro absorpci živin rostlinami. Kompostem upravená zahrada přitahuje také žížaly, stonožky a další živočichy, jejichž přítomnost dokazuje, že stále dochází k rozkladu organického materiálu, jež prochází jejich zažívacím systémem a představuje vyváženou ekologii. Tito malí tvorečkové půdu také zároveň provzdušňují.
4. Odolnost vůči škůdcům a chorobám
Zahrady obohacené kompostem bývají rovněž odolné vůči škůdcům a různým chorobám napadajícím rostliny, a to i bez použití pesticidů.
5. Nákladová efektivita
A nakonec je nutné zmínit, že kompostování je také nákladově efektivní a snižuje množství peněžních výdajů na sběr odpadu a nákup pesticidů, herbicidů, hnojiv a podobně. V zásadě je používání kompostu na zahradě oboustranně výhodné – jak pro zahradu samotnou, tak pro peněženku jejího majitele.
Jak založit kompost
Zbývá nám povědět si, jak takový všestranně prospěšný kompost vlastně založit. Zásadní je vybrat vhodný kompostovací koš – tedy nádobu, kde se bude váš organický materiál vytvářet. S jeho výběrem vám jistě ochotně pomohou v každém zahradnickém centru, kde připojí i pár praktických rad, jak vlastní kompost vytvořit.
Postup lze v několika pokynech shrnout zhruba takto: Kompost je ideální založit na jaře a nakombinovat přitom směs měkkého, zeleného materiálu bohatého na dusík, a suchého, hnědého materiálu, bohatého na uhlí – množství by mělo být od obojího vyvážené, jeden by neměl převažovat nad druhým. Na dno se hodí umístit dřevnatý materiál, který pomůže s cirkulací vzduchu. Další materiály byste potom měli navrstvit tak, aby měl kompost minimální hloubku 30 cm. Větší předměty rozdělte, aby se snáze rozkládaly, a pokud je odpad příliš suchý, postříkejte hromádku vodou, aby navlhla – neměla by ale být mokrá. Tento základ pravidelně doplňujte. Když se hromada začne zahřívat, znamená to, že byly zahájený rozkladné procesy. Po několika týdnech mírně vychladne, takže ji pořádně promíchejte vidlemi a pokud je suchá, opět postříkejte vodou a navlhčete. Když budete kompost pravidelně obracet a když bude venku přijatelně teplo, měl by být hotový a připravený k užívání za nějaké 2-4 měsíce.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock