Víno si zaslouží odpočívat v tichu, klidu a pokoji

Víno si zaslouží odpočívat v tichu, klidu a pokoji

Zní to sice poněkud zvláštně, ale milovníci kvalitního vína dobře vědí, že pro dlouhodobé uchování jeho chuťových vlastností je důležité specifické prostředí.

Nejjednodušší řešení představují chladničky na víno, neboli domácí vinotéky, které plně nahradí a leckdy i předčí tradiční vinný sklep. Současná nabídka vinoték je široká. Najdou se v ní skříně za pár tisíc i podstatně dražší designové kousky. Do prostorově velkorysého interiéru se hodí volně stojící model. Tam, kde je třeba počítat s každým centimetrem, bude vhodným řešením varianta integrovaná do kuchyňské či obývací sestavy. Řešením na míru jsou pak vinotéky zabudované do zdi.

K archivaci, či na rychlou spotřebu?

Při výběru skříně na víno hraje roli i to, zda chcete víno především dlouhodobě skladovat, či se u vás takzvaně točí. Archivace vyžaduje klimatizovanou skříň, která nabízí potřebné podmínky ke zrání vína. Důležitá je teplota, která by se neměla vychýlit o více než 2 °C, vlhkost mezi 50 až 70 %, ochrana před UV zářením, eliminace pachů, vibrací apod.

Existují jednozónové vinotéky vhodné buď pro červené, nebo bílé víno, které nabízejí teplotní rozmezí pro vybraný typ. Praktičtější jsou vícezónové vinotéky, do nichž lze ukládat nejenom bílá a červená vína, ale také vína šumivá. Každá ze zón má samostatné ovládání a vína jsou tak připravená k okamžité konzumaci. Prostor pro umístění vinotéky je jedna věc, ale další podstatná informace je i počet lahví, které obvykle míváte doma. Jde o to, že skříň by měla být zaplněná alespoň z poloviny.

Dají se pořídit vinotéky pro šest vín, ale i sto a více. Nezbytnou součástí je také uhlíkový filtr, který uvnitř zajišťuje čistý vzduch. Nezapomeňte ani na kvalitní chlazení. Nejlepší je kompresorové, které má nízkou spotřebu, odpovídající výkon a není hlučné.

Promyšlený vzhled

Víno je inspirativní téma. Prosklená skříň pak dobrým začátkem ke konverzaci s hosty, kteří si obvykle rádi prohlížejí vystavené lahve. Tolik teorie. V praxi je důležité si připomenout, že víno potřebuje tmavé prostředí, aby mohlo správně zrát. To je i důvod, proč bývá čelní sklo skříně zatmavené. Vnitřek se ale vybavuje osvětlením, které se zapíná pouze při výběru lahví. Ty se ukládají na dřevěné výsuvné police ve vodorovné poloze, aby nedošlo k vysychání korkového špuntu. Některé modely nabízejí i přihrádky, kam lze postavit nedopité víno a uchovat ho tak ve vhodných podmínkách pro další konzumaci.

Kam s ní?

Domácí vinotéku vždy umísťujte s ohledem na potřeby vína. Pokud máte například prostor pro samostatný model u topení, budete muset hledat jiné místo. Stejně tak ji nestavte k lednici nebo sporáku. Myslete také na to, že vína by nemělo osvětlovat přímé slunce. Klimatizované skříni rovněž škodí vlhké prostředí.


 

Text: Emma Hildová

Foto: Dunavox, Klarstein, Miele


 


 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Zrají jahody a třešně, co nevidět budou zlátnout meruňky a broskve, začne se červenat rybíz. Sezóna letního ovoce je tu a pokud se úroda vydaří, nebudete je stačit zpracovávat. Možná dokonce vyrazíte na...

Čtěte dál
Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších...
5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

Kouzlo recyklace spočívá v možnosti znovu použít nevyužívané předměty. Dá se tedy říci, že vše, co doma máte a nevyužíváte, se může...
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Proč nepodcenit výběr pohovky: Pár rad, tipů i trocha inspirace

Proč nepodcenit výběr pohovky: Pár rad, tipů i trocha inspirace

Vybíráte domů novou pohovku? Nešetřete časem ani penězi. Právě pohovka není tím, na čem byste se měli pokoušet zachovat rodinný rozpočet....
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...