zpět

„Uzdravený“ dům z pařížského předměstí dýchá rodinnou pohodou

Tento malý elegantní domek stojí v 10. pařížském obvodu zvaném Entrepôt neboli Skladiště. Původně se v něm nacházely dva byty, které nebyly vzhledem k přítomnosti dřevomorky vhodné k obývání. Pojďte se s námi podívat, jak i takto „nemocnou“ stavbu lze přivést zpátky k životu.

Vzhledem k problémům s dřevokaznou houbou bylo třeba strhnout vnitřek budovy a znovu ho vystavět. V té souvislosti bylo také nutné přebudovat vnější obálku budovy.

Místo pro rodinu

Majitelé si přáli, aby zde vznikl prostor vhodný pro rodinu, který bude šetrný k životnímu prostředí. Stavět se začalo v květnu roku 2016. Vlastní práce v interiéru i exteriéru trvaly osm měsíců a dohromady stály čtyři sta tisíc eur. Malý domek, vyznačující se dokonalým pohodlím zohledňujícím rodinný život, má rozlohu 120 metrů čtverečních, která je rozložena do čtyřech úrovní. Kromě přízemí, prvního a druhého patra mají totiž majitelé k dispozici ještě 38 metrů čtverečních klenutých sklepů, kde se nachází prádelna a víceúčelový prostor, který lze využít například jako hernu nebo domácí kino.

Světlo je základ

Architekti se soustředili především na způsob jak přivést do interiéru co nejvíce světla a současně zachovat obyvatelům soukromí. Jde totiž o typický pařížský byt s malým dvorkem a sousedy co by kamenem dohodil … „V určitých částech domu tak bylo nutné snížit zdivo pod okny, abychom zachytili co nejvíce jižního světla. Velké schodiště nacházející se proti vchodu je zakončeno skleněnou střechou propouštějící na schody dostatek přirozeného osvětlení, které dopadá až do přízemí. A protože prostory jsou omezeny na jednu expozici (kromě světlíků), architekti uvnitř použili skleněné stěny, jako například v ložnici. Rozptýlí světlo a zároveň umožňuje rodičům dávat pozor na děti,“ vysvětluje architektka Alia Bengana.  

Přírodní materiály

Pracovalo se především s přírodními materiály. Na okna byl použit modřín, schodiště je vyrobeno z masivního dubu, nemluvě o přiznané kamenné stěně, která je jakýmsi němým svědkem historie této budovy, neboť vznikla z původního a pečlivě ošetřeného kamenitého zdiva. Nechybí kov použitý na zábradlí a skleněné prvky zvýrazňující jeho jemnost a vzhled. V koupelnách a kuchyni můžete vidět stejné šestihranné dlaždice, nicméně každá místnost má vlastní barevné schéma. To samé platí i pro kovové zábradlí a vnější kovové ochrany, kde diagonální linie změkčují horizontální i vertikální pohled.

Ohledy k přírodě

Pokud jde o vliv na životní prostředí, budova byla izolována z vnějšku, to proto, aby nedošlo ke zmenšení obytného prostoru. Nové položení podlah umožnilo snadnou instalaci potrubí pro rekuperaci tepla. A nakonec byly podél fasády zasazeny rostliny, které se pnou po drátěné konstrukci až ke střeše.

 

Připravila: Lucie Pilátová

Foto: David Cousin-Marsy,  v2com

„Uzdravený“ dům z pařížského předměstí dýchá rodinnou pohodou „Uzdravený“ dům z pařížského předměstí dýchá rodinnou pohodou „Uzdravený“ dům z pařížského předměstí dýchá rodinnou pohodou
Prohlédnout galerii (8)

Podobné projekty