Ergonomická, energeticky úsporná a ekologická. Taková je kuchyně dneška

Ergonomická, energeticky úsporná a ekologická. Taková je kuchyně dneška

Kuchyně dnes bývá téměř vždy součástí hlavního obývacího prostoru. To s sebou přináší odlišné nároky na její vybavení – kuchyňský nábytek se designově blíží tomu pro obývací pokoje, prostory mezi horními a dolními skříňkami se obvykle dají nějakým způsobem „schovat“ a absolutní nezbytností je kvalitní digestoř.

Zařizujete-li nový obytný prostor, rozhodně začněte své plánování právě od kuchyně. Funkční kuchyně má jasně dané požadavky na prostor, které se odvíjejí od velikosti spotřebičů i velikosti potřebných úložných prostor. Navíc musíte dodržet také potřebné odstupy mezi nimi a i jídelní stůl se sezením zabere poměrně hodně místa, zvláště pokud je vás v rodině více anebo máte ve zvyku pořádat večeře pro přátele. Vybavení obývacího pokoje se prostorovým možnostem bytu přizpůsobíte mnohem snadněji.

Protože vaření je dnes v módě, stoupají nároky na přístrojové vybavení. Kromě nezbytné pětice, kterou tvoří chladnička s mrazákem, myčka, horkovzdušná trouba, mikrovlnka a varná deska, často využíváme i další – kávovar, parní troubu, robot... „Pomocníků“ v posledních letech přibylo tolik, že oblíbené sestavy do L nebo do U přestávají optimálně fungovat. V kuchyňských koutech daleko lépe poslouží dvě rovnoběžné řady, přičemž ta otočená k obývací části by měla zahrnovat varnou desku s dostatečným odkládacím prostorem kolem. Pokud bude mít podobu samostatného ostrůvku, může na ni navazovat jídelní stůl.

Pořídíte-li si do kuchyně také teppan, gril, zapuštěnou fritézu nebo třeba speciální plotýnku pro wok, měly by mít místo u varné desky. Mimochodem – ta nemusí být jen jedna, klidně si pořiďte dvě indukční či sklokeramické plotýnky a doplňte je o dvě plynové.

Na opačné straně, tedy směrem ke zdi, pak budou do sestavy zabudovány všechny ostatní spotřebiče. Ideální je pro ně pořadí lednička a spíš v podobě skříně, dřez a myčka, trouby a kávovar, který může být též vestavný. Mezi spotřebiči by vždy měla být volná pracovní plocha pro přípravu.

Dřez a varná deska se obvykle umisťují proti sobě, vhodnější se ale ukazuje trojúhelníkové uspořádání dřez s myčkou – varná deska – trouba. Nejlépe ho dosáhnete tak, že vysoké skříně se zabudovanými vestavnými spotřebiči včetně trouby vyčleníte mimo obě linky. Skříně budou stát kolmo k oběma řadám, nebudou propojené a mezi všemi třemi částmi kuchyně musí být dostatečně velký průchozí prostor. Zároveň platí, že trouby by neměly být umístěné hned vedle chladničky. Zbytečně by zvyšovaly její spotřebu. Tuto variantu si můžete ovšem dovolit jen tehdy, disponujete-li opravdu velkým prostorem.

Výška, hloubka, vzdálenost

Výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm, přičemž každá z řad může mít jinou výšku. Ta s varným centrem může být nižší, abyste lépe viděli do hrnců, část s dřezem by měla naopak být vyšší, abyste při mytí nádobí či oplachování ovoce a zeleniny dosáhli až na jeho dno a nemuseli se přitom příliš ohýbat. Je-li v rodině více kuchařů a jeden měří metr devadesát a druhý jen 160 cm, měla by se výška pracovních ploch přizpůsobit tomu, kdo vaří častěji.

Dno vestavné trouby by ideálně mělo být ve výšce 90 centimetrů (ne výše než 115 cm), jenže vy nejspíše budete potřebovat umístit více trub nad sebe. Budou-li dva, bude dno pečicí trouby ve výšce kolem 70 centimetrů, aby se mikrovlnka nad ní nedostala příliš vysoko. Dát do sestavy ještě třetí spotřebič, třeba kávovar, už je poněkud problematické, ale lze to. Uprostřed pak bude ten, který užíváte nejčastěji, což je dnes obvykle kávovar. Pod něj přijde trouba a nad něj mikrovlnka. Z ergonomického hlediska je samozřejmě nejlepší dát tyhle tři spotřebiče vedle sebe do již zmiňované výšky 90 centimetrů.

Tím, že je dnes kuchyně propojená s obytným prostorem, se zvyšuje požadavek na kvalitu digestoře. Ideálně vám poslouží ta s odvětráváním do komína – dokáže odsát škodliviny vznikající při vaření (např. při vaření na plynu vzniká karcinogenní oxid dusíku) i mastnou vodní páru, která se usazuje na stěnách a nábytku. Na umístění digestoře je třeba myslet už při projektování – bude-li varné centrum na ostrůvku ve volném prostoru, musí se odtah umístit do podhledu. Výška digestoře nad elektrickou varnou deskou má být minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.

Na trhu jsou dnes i digestoře vysouvající se lehkým dotykem z desky ostrůvku jen při vaření. Na její umístění musíte myslet hned od začátku tvorby kuchyně, především kvůli odtahu. Při koupi digestoře by vás kromě designu, měl zajímat hlavně její výkon.

U vestavných chladniček a trub nezapomeňte na odvětrávání. Mezi jejich zády a stěnou místnosti musí zůstat volný prostor na proudění vzduchu.

Maličkosti, na které se zapomíná

Patří mezi ně především dostatečné a správně umístěné osvětlení, protože pokud někde potřebujete skutečně dobře vidět, je to právě v kuchyni. Co se týče zásuvek, platí, že jich nikdy není dost. Potřebovat je budete také poblíž varných desek, třeba pro ponorný mixér, jímž dohladka umixujete krémovou polévku.

Budete-li osazovat horní skříňky, měla by mezi jejich dnem a pracovní plochou být vzdálenost 50 až 60 centimetrů. Skvělý je nábytek se žaluziemi či roletkami, které jednoduše stáhnete až k pracovní desce a vše, co má být skryto před zraky návštěvy, rázem zmizí.

Neuralgickým bodem kuchyní často zůstává likvidace odpadů. Ideální by bylo mít přímo v kuchyňském koutě alespoň čtyři koše – na plasty, papír, bioodpad a směsný odpad. Pokud nemáte dost prostoru, umístěte do kuchyně alespoň poslední dva a smiřte se s tím, že s plasty či papírem budete běhat třeba do chodby. Z hygienických důvodů by otvírání košů mělo být bezdotykové.

Lenka Konvičková

Zdroj vizualizací kuchyní: Trachea

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...