Kuchyně dnes bývá téměř vždy součástí hlavního obývacího prostoru. To s sebou přináší odlišné nároky na její vybavení – kuchyňský nábytek se designově blíží tomu pro obývací pokoje, prostory mezi horními a dolními skříňkami se obvykle dají nějakým způsobem „schovat“ a absolutní nezbytností je kvalitní digestoř.
Zařizujete-li nový obytný prostor, rozhodně začněte své plánování právě od kuchyně. Funkční kuchyně má jasně dané požadavky na prostor, které se odvíjejí od velikosti spotřebičů i velikosti potřebných úložných prostor. Navíc musíte dodržet také potřebné odstupy mezi nimi a i jídelní stůl se sezením zabere poměrně hodně místa, zvláště pokud je vás v rodině více anebo máte ve zvyku pořádat večeře pro přátele. Vybavení obývacího pokoje se prostorovým možnostem bytu přizpůsobíte mnohem snadněji.
Protože vaření je dnes v módě, stoupají nároky na přístrojové vybavení. Kromě nezbytné pětice, kterou tvoří chladnička s mrazákem, myčka, horkovzdušná trouba, mikrovlnka a varná deska, často využíváme i další – kávovar, parní troubu, robot... „Pomocníků“ v posledních letech přibylo tolik, že oblíbené sestavy do L nebo do U přestávají optimálně fungovat. V kuchyňských koutech daleko lépe poslouží dvě rovnoběžné řady, přičemž ta otočená k obývací části by měla zahrnovat varnou desku s dostatečným odkládacím prostorem kolem. Pokud bude mít podobu samostatného ostrůvku, může na ni navazovat jídelní stůl.
Pořídíte-li si do kuchyně také teppan, gril, zapuštěnou fritézu nebo třeba speciální plotýnku pro wok, měly by mít místo u varné desky. Mimochodem – ta nemusí být jen jedna, klidně si pořiďte dvě indukční či sklokeramické plotýnky a doplňte je o dvě plynové.
Na opačné straně, tedy směrem ke zdi, pak budou do sestavy zabudovány všechny ostatní spotřebiče. Ideální je pro ně pořadí lednička a spíš v podobě skříně, dřez a myčka, trouby a kávovar, který může být též vestavný. Mezi spotřebiči by vždy měla být volná pracovní plocha pro přípravu.
Dřez a varná deska se obvykle umisťují proti sobě, vhodnější se ale ukazuje trojúhelníkové uspořádání dřez s myčkou – varná deska – trouba. Nejlépe ho dosáhnete tak, že vysoké skříně se zabudovanými vestavnými spotřebiči včetně trouby vyčleníte mimo obě linky. Skříně budou stát kolmo k oběma řadám, nebudou propojené a mezi všemi třemi částmi kuchyně musí být dostatečně velký průchozí prostor. Zároveň platí, že trouby by neměly být umístěné hned vedle chladničky. Zbytečně by zvyšovaly její spotřebu. Tuto variantu si můžete ovšem dovolit jen tehdy, disponujete-li opravdu velkým prostorem.
Výška, hloubka, vzdálenost
Výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm, přičemž každá z řad může mít jinou výšku. Ta s varným centrem může být nižší, abyste lépe viděli do hrnců, část s dřezem by měla naopak být vyšší, abyste při mytí nádobí či oplachování ovoce a zeleniny dosáhli až na jeho dno a nemuseli se přitom příliš ohýbat. Je-li v rodině více kuchařů a jeden měří metr devadesát a druhý jen 160 cm, měla by se výška pracovních ploch přizpůsobit tomu, kdo vaří častěji.
Dno vestavné trouby by ideálně mělo být ve výšce 90 centimetrů (ne výše než 115 cm), jenže vy nejspíše budete potřebovat umístit více trub nad sebe. Budou-li dva, bude dno pečicí trouby ve výšce kolem 70 centimetrů, aby se mikrovlnka nad ní nedostala příliš vysoko. Dát do sestavy ještě třetí spotřebič, třeba kávovar, už je poněkud problematické, ale lze to. Uprostřed pak bude ten, který užíváte nejčastěji, což je dnes obvykle kávovar. Pod něj přijde trouba a nad něj mikrovlnka. Z ergonomického hlediska je samozřejmě nejlepší dát tyhle tři spotřebiče vedle sebe do již zmiňované výšky 90 centimetrů.
Tím, že je dnes kuchyně propojená s obytným prostorem, se zvyšuje požadavek na kvalitu digestoře. Ideálně vám poslouží ta s odvětráváním do komína – dokáže odsát škodliviny vznikající při vaření (např. při vaření na plynu vzniká karcinogenní oxid dusíku) i mastnou vodní páru, která se usazuje na stěnách a nábytku. Na umístění digestoře je třeba myslet už při projektování – bude-li varné centrum na ostrůvku ve volném prostoru, musí se odtah umístit do podhledu. Výška digestoře nad elektrickou varnou deskou má být minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.
Na trhu jsou dnes i digestoře vysouvající se lehkým dotykem z desky ostrůvku jen při vaření. Na její umístění musíte myslet hned od začátku tvorby kuchyně, především kvůli odtahu. Při koupi digestoře by vás kromě designu, měl zajímat hlavně její výkon.
U vestavných chladniček a trub nezapomeňte na odvětrávání. Mezi jejich zády a stěnou místnosti musí zůstat volný prostor na proudění vzduchu.
Maličkosti, na které se zapomíná
Patří mezi ně především dostatečné a správně umístěné osvětlení, protože pokud někde potřebujete skutečně dobře vidět, je to právě v kuchyni. Co se týče zásuvek, platí, že jich nikdy není dost. Potřebovat je budete také poblíž varných desek, třeba pro ponorný mixér, jímž dohladka umixujete krémovou polévku.
Budete-li osazovat horní skříňky, měla by mezi jejich dnem a pracovní plochou být vzdálenost 50 až 60 centimetrů. Skvělý je nábytek se žaluziemi či roletkami, které jednoduše stáhnete až k pracovní desce a vše, co má být skryto před zraky návštěvy, rázem zmizí.
Neuralgickým bodem kuchyní často zůstává likvidace odpadů. Ideální by bylo mít přímo v kuchyňském koutě alespoň čtyři koše – na plasty, papír, bioodpad a směsný odpad. Pokud nemáte dost prostoru, umístěte do kuchyně alespoň poslední dva a smiřte se s tím, že s plasty či papírem budete běhat třeba do chodby. Z hygienických důvodů by otvírání košů mělo být bezdotykové.
Lenka Konvičková
Zdroj vizualizací kuchyní: Trachea