Zařizujete si novou kuchyni a rádi byste ji vybavili alespoň jedním trendy prvkem? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, které vyplynuly z letošního milánského veletrhu Eurocucina.
Tím nejvýraznějším trendem je pokračující spojení kuchyní a obývacích pokojů v jeden celek. Nahrává mu i poměrně zásadní fakt, a sice že ten, kdo vaří, už nechce stát stranou společenského centra rodiny. Vaření se také stává oblíbenou společenskou zábavou a důvodem k pozvání přátel a kamarádů. Spojení kuchyně a obývacího pokoje navíc umožňuje integrovat do prostoru jídelní kout s odpovídajícím stolem pro větší počet strávníků. Řada kuchyňských prvků je zkonstruována tak, aby se dala skrýt, anebo naopak vyniká v prostoru jako zajímavý designový doplněk.
Foto: kuchyně Oresi
Dekor dřeva a šedé barvy. Možná pro někoho trochu překvapivé, ale i takové barvy a dekory byly k vidění na letošním milánském veletrhu. Jednolitá a neměnná barevná plocha z této minimalisticky laděné modelové řady dělá dokonalého souputníka modernímu obývacímu pokoji. I ten by měl být ovšem střižený v minimalistickém duchu. Dalším výrazným trendem je využití niky, kde našly místo horní skříňky spolu s dřezovou skříní a dalším úložným prostorem. Mějte na paměti, že tmavší kuchyně jsou vhodné do většího prostoru, který příjemně zabydlují.
Foto: Nábytek Decodom, prodej nábytek Ulkras
Pro spojení obývacího pokoje a kuchyně nahrává i fakt, že návrháři poměrně výrazně eliminovali horní skříňky. Místo nich se v kuchyňských sestavách objevují vysoké mohutné skříně, do kterých jsou integrované různé kuchyňské přístroje, nebo dokonce pracovní plocha. Za plná dvířka se schovalo i další kuchyňské vybavení jako talíře, hrnky, sklo a podobně. Celek díky tomu působí jednolitým dojmem, čemuž napomáhá i barevné propojení obývací stěny a kuchyňského ostrůvku s jídelním stolem.
Foto: Kuchyně Hanák
Bez čeho se kuchyně neobejdou, je jednoznačně kuchyňský ostrůvek. Díky němu vznikne další pracovní plocha, kterých není v kuchyni nikdy dost. Jak ho vybavíte, je čistě na vašem uvážení. Pokud se rozhodnete pro varné centrum, nejlépe s indukční deskou, je vhodné nad ostrůvek zavěsit odsavač par, který místnost zbaví pachů a současně poskytne kvalitní osvětlení. Dá se z něj vytvořit také mycí a přípravné centrum. Kuchyňský ostrůvek rovněž často funguje jako přirozené oddělení pracovní kuchyňské části od dalšího obytného prostoru.
Foto: digestoř Franke
Nové trendy se promítají i do přístrojů, které jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně. Do této kategorie patří odsavače par, neboli digestoře. Vyrábějí se z ušlechtilých materiálů a v řadě případů je lze dokonce barevně vyladit se stávajícím vybavením kuchyně. Při jejich výběru se řiďte výkonem digestoře a tím, kam ji budete chtít umístit. Ne vždy se ale do kuchyně hodí klasický odsavač par. V takovém případě je vhodným řešením digestoř integrovaná v pracovní desce, kterou stačí během vaření vysunout a jakmile dovaříte, zasunout zpět na své místo.
Emma Hildová