Jaké jsou nové trendy v zařizování kuchyně?

Jaké jsou nové trendy v zařizování kuchyně?

Zařizujete si novou kuchyni a rádi byste ji vybavili alespoň jedním trendy prvkem? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, které vyplynuly z letošního milánského veletrhu Eurocucina.

Tím nejvýraznějším trendem je pokračující spojení kuchyní a obývacích pokojů v jeden celek. Nahrává mu i poměrně zásadní fakt, a sice že ten, kdo vaří, už nechce stát stranou společenského centra rodiny. Vaření se také stává oblíbenou společenskou zábavou a důvodem k pozvání přátel a kamarádů. Spojení kuchyně a obývacího pokoje navíc umožňuje integrovat do prostoru jídelní kout s odpovídajícím stolem pro větší počet strávníků. Řada kuchyňských prvků je zkonstruována tak, aby se dala skrýt, anebo naopak vyniká v prostoru jako zajímavý designový doplněk. 

Foto: kuchyně Oresi
Dekor dřeva a šedé barvy. Možná pro někoho trochu překvapivé, ale i takové barvy a dekory byly k vidění na letošním milánském veletrhu. Jednolitá a neměnná barevná plocha z této minimalisticky laděné modelové řady dělá dokonalého souputníka modernímu obývacímu pokoji. I ten by měl být ovšem střižený v minimalistickém duchu. Dalším výrazným trendem je využití niky, kde našly místo horní skříňky spolu s dřezovou skříní a dalším úložným prostorem. Mějte na paměti, že tmavší kuchyně jsou vhodné do většího prostoru, který příjemně zabydlují. 

Foto: Nábytek Decodom, prodej nábytek Ulkras
Pro spojení obývacího pokoje a kuchyně nahrává i fakt, že návrháři poměrně výrazně eliminovali horní skříňky. Místo nich se v kuchyňských sestavách objevují vysoké mohutné skříně, do kterých jsou integrované různé kuchyňské přístroje, nebo dokonce pracovní plocha. Za plná dvířka se schovalo i další kuchyňské vybavení jako talíře, hrnky, sklo a podobně. Celek díky tomu působí jednolitým dojmem, čemuž napomáhá i barevné propojení obývací stěny a kuchyňského ostrůvku s jídelním stolem.   

Foto: Kuchyně Hanák
Bez čeho se kuchyně neobejdou, je jednoznačně kuchyňský ostrůvek. Díky němu vznikne další pracovní plocha, kterých není v kuchyni nikdy dost. Jak ho vybavíte, je čistě na vašem uvážení. Pokud se rozhodnete pro varné centrum, nejlépe s indukční deskou, je vhodné nad ostrůvek zavěsit odsavač par, který místnost zbaví pachů a současně poskytne kvalitní osvětlení. Dá se z něj vytvořit také mycí a přípravné centrum. Kuchyňský ostrůvek rovněž často funguje jako přirozené oddělení pracovní kuchyňské části od dalšího obytného prostoru.   

Foto: digestoř Franke
Nové trendy se promítají i do přístrojů, které jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně. Do této kategorie patří odsavače par, neboli digestoře. Vyrábějí se z ušlechtilých materiálů a v řadě případů je lze dokonce barevně vyladit se stávajícím vybavením kuchyně. Při jejich výběru se řiďte výkonem digestoře a tím, kam ji budete chtít umístit. Ne vždy se ale do kuchyně hodí klasický odsavač par. V takovém případě je vhodným řešením digestoř integrovaná v pracovní desce, kterou stačí během vaření vysunout a jakmile dovaříte, zasunout zpět na své místo. 

 

Emma Hildová

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní....

Čtěte dál
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...