Vybíráte kuchyni? Důležitým prvkem je materiál...

Vybíráte kuchyni? Důležitým prvkem je materiál...

Kuchyně je místem, kde se schází rodina nejčastěji. Proto by se nám měla líbit. Ten, kdo v ní vaří, ale zcela určitě dodá, že by měla být také praktická. Tyto dva faktory se ovšem nevylučují. Tedy v případě, že sáhnete po správných materiálech.

Tvář kuchyni dávají především dvířka, plochy zásuvek a pracovní plochy. Přesněji řečeno materiál, ze kterého jsou vyrobené. Jelikož se ale jedná o vysoce zátěžovou plochu, rozhodně se nevyplatí na ní šetřit a orientovat se výhradně podle ceny jednotlivých materiálů.

Základ tvoří laminát

Laminát patří k nejvíce používaným kuchyňským povrchům. Lidé si ho nejčastěji pořizují pro příznivou cenu, druhým důvodem je široká nabídka různých dekorů, nejenom barevných, ale také imitací přírodních materiálů, hlavně dřeva. Oblíbené jsou například exotické dřeviny i tradiční borovice nebo dub. V neposlední řadě je důležitým faktorem rovněž nenáročná údržba. 

Rozmanité fólie

Do výčtu levnějších materiálů bezesporu patří i fólie. Foliovaná kuchyňská dvířka si můžete, stejně jako v případě laminátu, pořídit v různých barvách, případně s imitací dřevěných povrchů. Fólie je v kuchyni oblíbeným materiálem i proto, že snáz odolává vodě, které se v takovém prostoru neubráníte. Dá se pořídit nejenom hladká, ale také strukturovaná. Je ovšem třeba počítat s dost podstatnou nevýhodou, a sice horší odolností vůči vnějším mechanickým vlivům. Jestli to u vás v kuchyni žije, fólie nejspíš nebude tou správnou volbou, pokud si tam ale maximálně vaříte čaj a ohříváte jídlo v mikrovlnce, nemusíte se jí bát...

Tradiční masiv

Povrchy z masivního dřeva se v zásadě zpracovávají dvěma způsoby, jednak jako rustikální, které jsou vhodné do venkovsky laděných kuchyní, a za druhé je výrobci přenesli i do moderních interiérů. Proč masivní dřevo se všemi jeho zdánlivými “nedokonalostmi“, které mu dala do vínku příroda? Protože s tímto materiálem získáte nadčasovou kvalitu, a jeho výraz s léty zraje do krásné patiny. V moderních interiérech se tento typ kuchyní – povrchů, propojuje s nábytkem obývacího pokoje, takže působí jako jeden kompaktní celek. 

Nalakovaná moderna

U moderních interiérů ještě chvilku zůstaňme. Zde se jako další možnost nabízejí lakované povrchy, a to buď v matu, nebo vysokém lesku. Jestliže se rozhodnete pro lakovanou kuchyni, získáte s ní vysoce odolný povrch, který se velmi dobře ošetřuje. Laky tak vyhovují i hygienickým nárokům, které by měla kuchyně splňovat. Kromě praktické stránky jsou lakované povrchy designově povedené. Z nabídky barevných laků si totiž vybere i ten nejnáročnější uživatel, a pokud ne, výrobci obvykle nabízejí možnost namíchání laku na míru aktuálním potřebám vašeho interiéru.

Vyzkoušejte sklo

Nemusíte se bát, nejde o klasické sklo, ale o takzvané tvrzené s bezpečnostní fólií, které se nalepuje na podklad. Byť takové sklo není snadné rozbít, i kdyby se tak stalo, fólie podrží střepy a zabrání případnému zranění. Tenhle materiál je úžasný díky spoustě skvělých vlastností. Dá se všelijak upravovat nebo barevně dokreslovat. Velmi hezky vypadá grafosklo, což je způsob zpracování skla, při kterém se mezi dvě skleněné tabule zalaminuje fólie s grafikou, to vše v peci za vysoké teploty. Laminování je velmi kreativní způsob jak si nechat zhotovit atraktivní a hlavně jedinečný kuchyňský povrch. Používají se k němu například fotografie, látky, papíry se vzory, ale také přírodniny jako břidlice, dýha, zalaminovat si můžete nechat i plech. Stejně jako laky, i sklo je vysoce hygienický materiál, protože se velmi dobře udržuje, stačí ho jenom setřít mírně navlhčeným hadříkem.

Pozor na pracovní desky

Stejnou pozornost, jakou jste věnovali výběru kuchyňských dvířek a čel zásuvek, věnujte i výběru kuchyňské pracovní desky. Rozhodně se vám vyplatí tento krok nepodceňovat.

Laminát:

Pro pracovní plochu se v kuchyni nejčastěji používá dřevotříska s laminátovým povrchem. Má to dva praktické důvody. Dá se pořídit za dostupné peníze a dobře se čistí. Příjemné je i to, že na ni lze postavit i hrnec rozpálený na cca 180 stupňů C. Potraviny ale krájejte pouze na prkénku, protože jinak byste si desku zničili. Při výběru si dejte pozor na hrany desky. Buď můžete zvolit ABS hrany v provedení z odlišného materiálu, anebo takzvaný postforming, kdy se laminát přetahuje přes hranu do spodní části desky. 

Masivní dřevo:

Pracovní desky z masivního dřeva vypadají sice krásně, ale jinak je s nimi spíš víc starostí. Aby opravdu sloužily, jak mají, musí být vyrobeny z vyzrálého tvrdého dřeva a to je poměrně drahá položka. I v tomto případě je lepší použít prkénko, protože jinak budete mít desku “rozřezanou“. Cokoli barevného se vám na ni vylije, to tam zůstane. Aby škod na ploše bylo co nejméně, je třeba ji pravidelně ošetřovat. Dá se také přebrousit, takže vypadá opět jako nová.

Umělý kámen:

Pracovní desky z umělého kamene se vyrábějí z přírodní kamenické drtě a pryskyřice. Jejich výhodou je skutečnost, že se dají dobarvovat, třeba podle dalších kuchyňských ploch. Tyto desky jsou tvrdé, nenasákavé a klidně na ně můžete postavit horký hrnec. Snadno se ošetřují. Sice jsou dost drahé, ale zato vám budou dobře sloužit řadu let.

 

Text: Emma Hildová

Foto: Oresi

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...