Do Vánoc už moc času nezbývá a co nevidět tu budou i firemní vánoční večírky či předvánoční posezení. Možná je letos řada na vás, nebo jste se samo rozhodli předvést svůj organizační talent a uspořádat společný večer pro kolegy či přátele u vás doma.
Měl by to být večírek, na který hosté v tom nejlepším slova smyslu jen tak nezapomenou? Nebo vám bude stačit, když vše proběhne hladce, nikdo nic nerozbije a všichni tu slávu přežijete ve zdraví? Večírky každopádně tmelí kolektiv a lámou ledy tam, kde je potřeba. Proto bude vhodné dbát o to, aby se hosté skutečně uvolnili a cítili se dobře. Jak toho dosáhnout?
Napište si seznam hostů a nezapomeňte na určení času
Začněte přípravou seznamu hostů, ať na nikoho nezapomenete. Pozvete známé, ale i pár nových tváří, aby měli lidé šanci poznat někoho nového. Od věci není ani to, že pozvete trochu víc lidí, než je plánovaný počet hostů. Tak se vyhnete nepříjemné situaci, pokud se těsně před začátkem akce někteří hosté neplánovaně omluví, což je téměř pravidlem. Pokud víte, že se večírek protáhne a nebudete se bránit hlasitější hudbě, je slušností upozornit sousedy. Hodláte-li psát pozvánky, je dobré napsat na ně přesné časové rozpětí večírku, aby hosté přišli alespoň přibližně ve stejnou dobu a netrousili se ještě ve chvíli, kdy budete mít zlatý hřeb večera už za sebou.
Přípravy zásobování
Asi tak týden před večírkem bude čas na vymezení prostoru v lednici a v komoře pro zásoby. Zásobování rozhodně nepodceňte. Je vždy lepší potýkat se nějakou dobu se zbylým jídlem než uprostřed zábavy zjistit, že ho není dost. Nezapomeňte samozřejmě ani na dostatečnou nabídku alkoholických a nealkoholických nápojů. Den před večírkem pak věnujte úklidu.
Úklid a poslední přípravy před akcí
Bude třeba využít první dojem, právě ten většinou rozhodne, jak budou hosté vnímat prostředí, do kterého je pozvete. Využijte krabice a košíky, do kterých můžete posbírat nejrůznější drobnosti a křehké předměty ze stolu, z poličky nebo i kuchyňské linky. Čím méně věcí se v místnosti povaluje, tím uklizeněji prostor vypadá. Pečlivě vyluxujte a setřete prach, především z míst, kde se hodně usazuje a kde je navíc jisté, že si ho každý všimne. Využijte vonné svíčky nebo příjemné osvěžovače vzduchu, které navodí příjemné pocity a pohodovou atmosféru. Výše popsané platí pro večírky všeho druhu, ale jde-li o ten vánoční, nezapomeňte na vánoční výzdobu, ta by neměla chybět pro podtržení atmosféry.
Pohoštění a stylové vítání hostů
Veškerou přípravu pohoštění se snažte stihnout a naservírovat do začátku večírku. Ve chvíli, kdy večírek začne a budou přicházet první hosté, už bychom se měli věnovat výhradně jim. Není nic horšího než vystresovaný a neustále někam odbíhající hostitel. Můžete vítat hosty welcome drinkem hned u dveří a seznamovat lidi, co se navzájem neznají. Talířky s jednohubkami či misky se slaným pečivem by měly být stále k dispozici, chlebíčky nebo obložené mísy pak můžete doplňovat průběžně.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock