Při vaření je dobré mít doma kromě klasického koření ze sáčku i čerstvé bylinky. Ty vaše jídlo provoní, dodají potřebný šmrnc a vzhled jídla pozvednout o několik úrovní. Bylinky můžete sice po celý rok sehnat v supermarketech, kde ale bude přes zimu jejich kvalita velmi slabá. Proto se nebojte a vypěstujte si doma bylinky sami. A které vám vydrží přes celou zimu?
Meduňka
Meduňku si můžete dopřát po celý rok. V teplejších měsících vám vydrží na zahrádce a přes zimu v květináčku v kuchyni. Vypěstujete si ji jednoduše ze semínek či z části rostlinky, kterou vykopete na zahradě. Meduňku oceníte především večer, když nemůže usnout. Čaj z meduňky uklidňuje a působí blahodárně na žaludek. Meduňku si můžete přidat do koupele, případně jí ozdobit sladké pokrmy.
Rozmarýn
Rozmarýn je víceletou bylinou, která vám vydrží po celý rok. Hodí se k masu, bramborám nebo rybě. Má velmi dobrý vliv i na vaše zdraví. Působí na nervový systém, posiluje organismus a pomáhá prokrvení chladným končetinám.
Bazalka
Své pokrmy můžete obohatit i bazalkou. Tu si zasaďte už na podzim a bude vám růst přes celou zimu. Skvěle se hodí do rajčatových omáček, salátů, při přípravě pesta či jako ozdoba těstovin nebo obloženého pečiva. Pomáhá proti dráždivému kašli a posílí vaše srdce i imunitu.
Řeřicha
Řeřichu si můžete opravdu dopřávat po celý rok. Velmi rychle roste a má výraznou chuť a aroma. Přidává se do salátů a nejrůznějších zeleninových pokrmů. Skvěle chutná na obyčejném chlebu s máslem a dochucená špetkou soli.
Řeřichu si velmi snadno vypěstujete doma na vatě. Stačí vložit do misky kousek navlhčené vaty a posypat semínky. Vyklíčí už po pouhých třech dnech. Nezapomínejte ale udržovat vatu neustále vlhkou.
Bylinek, které můžete bez problémů doma pěstovat, je více. Za zmínku stojí máta, petrželka nebo koriandr. Vaše kuchyně se tak rázem promění v bylinkovou zahradu plnou úžasných vůní. Přejeme vám dobrou chuť.
Christine Pölderlová