zpět

Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře

Podstatou zdravého vaření jsou nejenom kvalitní a zdravé suroviny, ale také způsob, jakým je připravujeme. A s tím nám čím dál více pomáhají parní trouby.

Vaření v páře se dnes řadí k nejmodernějším způsobům přípravy zdravých pokrmů. Tomuto trendu nahrává několik důležitých faktorů. Nejenomže pára ponechává potravinám jejich přirozenou barvu, tvar a strukturu, ale díky tomuto způsobu přípravy v potravě zůstává mnohem větší množství vitamínů a minerálních látek, než tomu je při jiném tepelném zpracování. Navíc parní vaření udrží základní typickou chuť potravin, takže výsledné jídlo bude chutnat nejenom jinak, ale především lépe.

V páře se vaří bez tuků a také není nutné přidávat sůl a další koření, což je velká výhoda pro všechny, kteří ze zdravotních důvodů dodržují dietu. V parní troubě můžete rovněž zapékat a dokonce v ní zvládnete i vánoční cukroví. Jde o to, že některé trouby kombinují páru s horkým vzduchem, takže v jednom spotřebiči nejenom uvaříte, ale také upečete.

Více jídel najednou

Zdravou přípravu pokrmů jsme už zmínili. Co je ovšem zajímavé, a to nejenom z hlediska úspory času, ale také energií, a tedy i financí, je fakt, že můžete najednou připravovat různé typy pokrmů, aniž by svou vůní ovlivňovaly jeden druhý. Obzvlášť v době vánočního pečení je tahle vlastnost k nezaplacení. Stačí, když jídla vložíte do parní trouby podle doby, která je nutná k jejich přípravě. Jelikož se dá v přístroji regulovat jak teplota, tak i pára, využijete ho s úspěchem třeba k zavařování, kynutí těsta, sterilizaci různých láhví, anebo jenom k běžnému ohřevu pokrmů, při kterém se jídlo nevysušuje a navíc je mnohem chutnější a vypadá lépe. Některé parní trouby disponují i funkcí grilu, takže se dají vytvářet opravdové kulinářské hody.

Pokud jde o obsluhu parní trouby, většina přístrojů je vybavena přehledným displejem s intuitivním ovládáním, které vás snadno navede k volbě nejvhodnějšího způsobu přípravy jídla. Praktickou pomůckou je možnost volby některého z automaticky přednastavených pokrmů. Zatímco v klasické troubě je třeba čas od času vyčistit stěny a dno od připálenin, s parní troubou vám tato neoblíbená činnost rozhodně nehrozí, protože pára zabraňuje ulpívání mastnoty a dalších nečistot na stěnách.

Na co myslet při výběru

Pro lepší orientaci, která parní trouba bude pro vás ta nejlepší, byste se měli při výběru rozhodovat podle následujících parametrů. Prvním z nich je místo. Zvolit můžete buď vestavnou, nebo volně stojící. Důležitou roli hraje i velikost užitného objemu. Tu vybírejte podle toho, kolik porcí jídla najednou běžně vaříváte. A třetím požadavkem by měla být příprava jídla. To znamená, zda obvykle klasicky vaříte nebo i pečete, grilujete a podobně.


 

Text: Emma Hildová

Foto: Bosch, Whirlpool, Philco


 


 

Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře
Prohlédnout galerii (3)

Podobné projekty