Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře

Tajemství zdravé kuchyně se skrývá v páře

Podstatou zdravého vaření jsou nejenom kvalitní a zdravé suroviny, ale také způsob, jakým je připravujeme. A s tím nám čím dál více pomáhají parní trouby.

Vaření v páře se dnes řadí k nejmodernějším způsobům přípravy zdravých pokrmů. Tomuto trendu nahrává několik důležitých faktorů. Nejenomže pára ponechává potravinám jejich přirozenou barvu, tvar a strukturu, ale díky tomuto způsobu přípravy v potravě zůstává mnohem větší množství vitamínů a minerálních látek, než tomu je při jiném tepelném zpracování. Navíc parní vaření udrží základní typickou chuť potravin, takže výsledné jídlo bude chutnat nejenom jinak, ale především lépe.

V páře se vaří bez tuků a také není nutné přidávat sůl a další koření, což je velká výhoda pro všechny, kteří ze zdravotních důvodů dodržují dietu. V parní troubě můžete rovněž zapékat a dokonce v ní zvládnete i vánoční cukroví. Jde o to, že některé trouby kombinují páru s horkým vzduchem, takže v jednom spotřebiči nejenom uvaříte, ale také upečete.

Více jídel najednou

Zdravou přípravu pokrmů jsme už zmínili. Co je ovšem zajímavé, a to nejenom z hlediska úspory času, ale také energií, a tedy i financí, je fakt, že můžete najednou připravovat různé typy pokrmů, aniž by svou vůní ovlivňovaly jeden druhý. Obzvlášť v době vánočního pečení je tahle vlastnost k nezaplacení. Stačí, když jídla vložíte do parní trouby podle doby, která je nutná k jejich přípravě. Jelikož se dá v přístroji regulovat jak teplota, tak i pára, využijete ho s úspěchem třeba k zavařování, kynutí těsta, sterilizaci různých láhví, anebo jenom k běžnému ohřevu pokrmů, při kterém se jídlo nevysušuje a navíc je mnohem chutnější a vypadá lépe. Některé parní trouby disponují i funkcí grilu, takže se dají vytvářet opravdové kulinářské hody.

Pokud jde o obsluhu parní trouby, většina přístrojů je vybavena přehledným displejem s intuitivním ovládáním, které vás snadno navede k volbě nejvhodnějšího způsobu přípravy jídla. Praktickou pomůckou je možnost volby některého z automaticky přednastavených pokrmů. Zatímco v klasické troubě je třeba čas od času vyčistit stěny a dno od připálenin, s parní troubou vám tato neoblíbená činnost rozhodně nehrozí, protože pára zabraňuje ulpívání mastnoty a dalších nečistot na stěnách.

Na co myslet při výběru

Pro lepší orientaci, která parní trouba bude pro vás ta nejlepší, byste se měli při výběru rozhodovat podle následujících parametrů. Prvním z nich je místo. Zvolit můžete buď vestavnou, nebo volně stojící. Důležitou roli hraje i velikost užitného objemu. Tu vybírejte podle toho, kolik porcí jídla najednou běžně vaříváte. A třetím požadavkem by měla být příprava jídla. To znamená, zda obvykle klasicky vaříte nebo i pečete, grilujete a podobně.


 

Text: Emma Hildová

Foto: Bosch, Whirlpool, Philco


 


 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní....

Čtěte dál
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...