Kuchyňský nůž: Čím se řídit při jeho výběru? Aby dobře a dlouho sloužil a pěkně vypadal?

Kuchyňský nůž: Čím se řídit při jeho výběru? Aby dobře a dlouho sloužil a pěkně vypadal?
zdroj: Shutterstock

Potřebujete kvalitní nůž, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Máte spoustu otázek a kritérií, ale nevíte, jestli jsou pro tuto záležitost odpovídající? Čím se řídit při koupi kuchyňského nože, na co si dávat pozor a co naopak s klidným svědomím opomenout?

Kuchyňský nůž je velmi důležitým nástrojem. S jeho pomocí připravujeme jídlo a bez něj bychom v kuchyni jen těžko odvedli práci hodnou chvály a obdivu. Dobrý kuchyňský nůž by měl vykazovat zejména dva rysy: ergonomii a funkčnost. Měl by vám tedy pěkně padnout do ruky, aby se vám při krájení pohodlně a dobře držel, a měl by také vynikat odpovídající ostrostí tak, aby plnil účel, pro nějž jste jej zakoupili. Ergonomie a funkčnost jsou tedy hlavní prvky, které byste měli při výběru kuchyňského nože zohlednit, a v závěsu za nimi kráčí také estetický aspekt.

Nezapomeňte na materiál a design
Materiál a design jsou pro konečný produkt faktory velmi významné. Pokud je totiž nůž vyroben z kvalitních materiálů, je více než pravděpodobné, že vám bude dobře sloužit a nějakou dobu také vydrží. Pokud se vám ovšem nůž z kvalitního materiálu nebude esteticky zamlouvat a nebude vám vyhovovat jeho design, budete mít o poznání menší motivaci jej používat a hrozí tak riziko, že vynaložené finance přijdou vniveč. Abyste se tomu vyhnuli, zohledňuje proto při výběru oba faktory: jak materiál, tak i design a provedení.

Rovnováha ceny a funkčnosti
Při výběru je také dobré stanovit si cenový strop a hledět na to, aby cena odpovídala kvalitě a pokud je vyšší, aby byla vyvážená odpovídajícími výhodami a benefity, které užívání nože bude přinášet. Drahý nůž by měl být snadno a dobře použivatelný, měl by pohodlně padnout do ruky a čepel by měla být vyrobená z kvalitní oceli. Přečtěte pár recenzí na internetu nebo se poraďte i s jinými uživateli a nesedněte obchodníkovi na lep koupí prvního kousku, který vám nabídne. 

tip redakce ▾
 
Img

Chytrost nejsou žádné čáry. A platí to i pokud jde o bylinky

V žádném jídle by nemělo chybět „zelené“, ideálně doma vypěstované. O obsahu domácího bylinkového květináče totiž máte přehled takzvaně od semínka až do posledního lístku …

Robustnost a vyváženost
Ideální a kvalitní nůž by měl být přiměřeně robustní. Mezi dobré materiály vhodné pro čepel patří nerezová ocel s vysokým obsahem uhlíku, dále vysoce kvalitní ocel a také některé alternativní materiály, jako je třeba keramika. O nože všech typů je samozřejmě nutné dobře pečovat, jinak nemůžeme očekávat, že jejich koupě přinese kýžený účinek, a ony budou pracovat efektivně. Mnoho kuchyňských nožů z nerezové oceli si dnes nezachovává ostrost, protože čepele nebyly temperovány ani ošetřovány technikami kalení oceli. Nejběžnějším procesem stanovujícím tvrdost oceli je dnes HRC nebo Rockwellova stupnice: nejnižší stupeň tvrdosti oceli kvalitního kuchyňského nože by měl být minimálně 56 HRC. Nože pohybující se pod touto úrovní nejen, že rychle ztratí svou ostrost, ale může být také obtížné je znovu nabrousit.

Ani těžký, ani lehký
Od charakteru potravin, které budete připravovat, se odvíjí i velikost a tím pádem tíže nože. Pro běžné domácí kuchtění jistě nepotřebujete velký nůž, který bude také mimořádně těžký a nebude se vám dobře držet, pročež bude nabízet nepohodlnou manipulaci, z níž vás budou bolet ruce. Hmotnost nože by vždy měla odpovídat množství užitého materiálu, proto nůž, který je poměrně velký, ale nápadně lehký, zřejmě nebude patřit k těm nejkvalitnějším, protože bude vyvolávat otázky ohledně charakteru použitého materiálu. Ve všech případech platí heslo: důvěřuj, ale prověřuj. Opakujeme proto naši radu: nesedněte na lep koupí prvního produktu, ale raději se připravte předem, poptejte se na zkušenosti a pročtěte dostupné recenze. Potom se rozhodněte nejen podle ceny, ale také podle ergonomie, designu a velikosti

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité myčce věnovat pozornost, co dělat a jak často? Poradíme, jak na...

Čtěte dál
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....
Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Myčka nádobí může život pořádně usnadnit. Stejně tak ale umí zkazit i tu nejlepší náladu v případě, že svou úlohu neplní tak, jak má....
Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů,...