Potřebujete kvalitní nůž, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Máte spoustu otázek a kritérií, ale nevíte, jestli jsou pro tuto záležitost odpovídající? Čím se řídit při koupi kuchyňského nože, na co si dávat pozor a co naopak s klidným svědomím opomenout?
Kuchyňský nůž je velmi důležitým nástrojem. S jeho pomocí připravujeme jídlo a bez něj bychom v kuchyni jen těžko odvedli práci hodnou chvály a obdivu. Dobrý kuchyňský nůž by měl vykazovat zejména dva rysy: ergonomii a funkčnost. Měl by vám tedy pěkně padnout do ruky, aby se vám při krájení pohodlně a dobře držel, a měl by také vynikat odpovídající ostrostí tak, aby plnil účel, pro nějž jste jej zakoupili. Ergonomie a funkčnost jsou tedy hlavní prvky, které byste měli při výběru kuchyňského nože zohlednit, a v závěsu za nimi kráčí také estetický aspekt.
Nezapomeňte na materiál a design
Materiál a design jsou pro konečný produkt faktory velmi významné. Pokud je totiž nůž vyroben z kvalitních materiálů, je více než pravděpodobné, že vám bude dobře sloužit a nějakou dobu také vydrží. Pokud se vám ovšem nůž z kvalitního materiálu nebude esteticky zamlouvat a nebude vám vyhovovat jeho design, budete mít o poznání menší motivaci jej používat a hrozí tak riziko, že vynaložené finance přijdou vniveč. Abyste se tomu vyhnuli, zohledňuje proto při výběru oba faktory: jak materiál, tak i design a provedení.
Rovnováha ceny a funkčnosti
Při výběru je také dobré stanovit si cenový strop a hledět na to, aby cena odpovídala kvalitě a pokud je vyšší, aby byla vyvážená odpovídajícími výhodami a benefity, které užívání nože bude přinášet. Drahý nůž by měl být snadno a dobře použivatelný, měl by pohodlně padnout do ruky a čepel by měla být vyrobená z kvalitní oceli. Přečtěte pár recenzí na internetu nebo se poraďte i s jinými uživateli a nesedněte obchodníkovi na lep koupí prvního kousku, který vám nabídne.
Chytrost nejsou žádné čáry. A platí to i pokud jde o bylinky
Robustnost a vyváženost
Ideální a kvalitní nůž by měl být přiměřeně robustní. Mezi dobré materiály vhodné pro čepel patří nerezová ocel s vysokým obsahem uhlíku, dále vysoce kvalitní ocel a také některé alternativní materiály, jako je třeba keramika. O nože všech typů je samozřejmě nutné dobře pečovat, jinak nemůžeme očekávat, že jejich koupě přinese kýžený účinek, a ony budou pracovat efektivně. Mnoho kuchyňských nožů z nerezové oceli si dnes nezachovává ostrost, protože čepele nebyly temperovány ani ošetřovány technikami kalení oceli. Nejběžnějším procesem stanovujícím tvrdost oceli je dnes HRC nebo Rockwellova stupnice: nejnižší stupeň tvrdosti oceli kvalitního kuchyňského nože by měl být minimálně 56 HRC. Nože pohybující se pod touto úrovní nejen, že rychle ztratí svou ostrost, ale může být také obtížné je znovu nabrousit.
Ani těžký, ani lehký
Od charakteru potravin, které budete připravovat, se odvíjí i velikost a tím pádem tíže nože. Pro běžné domácí kuchtění jistě nepotřebujete velký nůž, který bude také mimořádně těžký a nebude se vám dobře držet, pročež bude nabízet nepohodlnou manipulaci, z níž vás budou bolet ruce. Hmotnost nože by vždy měla odpovídat množství užitého materiálu, proto nůž, který je poměrně velký, ale nápadně lehký, zřejmě nebude patřit k těm nejkvalitnějším, protože bude vyvolávat otázky ohledně charakteru použitého materiálu. Ve všech případech platí heslo: důvěřuj, ale prověřuj. Opakujeme proto naši radu: nesedněte na lep koupí prvního produktu, ale raději se připravte předem, poptejte se na zkušenosti a pročtěte dostupné recenze. Potom se rozhodněte nejen podle ceny, ale také podle ergonomie, designu a velikosti
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock